Piękne fragmenty z książek przeczytanych

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: Piękne fragmenty z książek przeczytanych

Post autor: malgorzatas »

Jonathan Carroll — Szklana Zupa (Część I: Księżyc na człowieku)

Część naszego życia polega na poszukiwaniu tej jednej osoby, która zrozumie naszą historię. Często okazuje się, że wybraliśmy niewłaściwie. Człowiek, o którym sądziliśmy, że rozumie nas najlepiej, odnosi się do nas później ze współczuciem, obojętnością albo wręcz antypatią. Z kolei ludzie, których obchodzimy, dzielą się na dwie grupy: tych, którzy nas rozumieją i tych, którzy wybaczają nam najgorsze grzechy. Rzadko zdarza się trafić na kogoś, kto ma obie te cechy naraz.
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Asik »

"...wierzyła w różne dziwaczne rzeczy, na przykład w to, że człowiek w każdym wieku ma prawo do szczęścia..."

(K. Enerlich "Studnia bez dnia")

:kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

" Szczęście to coś do zrobienia, ktoś do kochania i nadzieja na coś ".

Joanna Sałyga - " Chustka" .
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Życzę ci odwagi, jaką ma słońce, które codziennie od nowa wschodzi nad wszelką nędzą świata.Niektórzy po zapadnięciu zmroku już nie potrafią uwierzyć w słońce.
Brakuje im tej odrobiny cierpliwości, aby doczekać nadchodzącego poranka. Kiedy przebywasz w ciemnościach, spójrz w górę. Tam czeka na Ciebie słońce
Ono nie omija nikogo. Ciebie też nie ominie, Jeśli nie schowasz się w cień. Z każdym dobrym człowiekiem, który zamieszkuje ziemię, wschodzi jakieś słońce.
/Phil Bosmans
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Éric-Emmanuel Schmitt — Oskar i pani Róża

[...] życie to taki dziwny prezent. Na początku się je przecenia: sądzi się, że dostało się życie wieczne. Potem się go nie docenia, uważa się, że jest do chrzanu, za krótkie, chciałoby się niemal je odrzucić. W końcu kojarzy się, że to nie był prezent, ale jedynie pożyczka. I próbuje się na nie zasłużyć.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jak już pisałam wcześniej jestem na etapie Pietrzyk.Skończyłam kolejną i nie wiem,czy przytoczony fragment będzie piękny,ale jakże realny i coś mi przypominający, ;)
"Tańczyły,a raczej wiły się w malutkich kółeczkach,niby to wygłupiając się i żartując.Udawały,że nie widzą świata poza sobą,a w rzeczywistości tańczyły smętny taniec godowy podupadających samic...
...Ubrane tak jakby podkradały ciuchy swoim córkom,opaski do włosów zamiast spódniczek,gigantyczne obcasy,cekinowe bluzki z przesadnie głębokimi dekoltami,wystające ze spodni stringi....
...Co najdziwniejsze na ich ramionach wisiały torebki jedyne wierne partnerki do tańca.Rozochocone panie bały się je zostawić przy stolikach,dużo bardziej martwiąc się o ich zawartość niż o dostęp do swoich majtek...
...Panie zniesmaczały i budziły litość..."
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Felce, czytając ten fragment , to ja nie wiem co powiedzieć , chyba tylko puścić oko ;) :lol: ,
ale w całości to może być bardzo ciekawe , z akcentem na ciekawe

:kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Myślę Basiu, że z przymrużeniem oka ;) bo taką scenkę można zauważyć w kurortach i nie tylko ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ewa, cóż tu dodać , czasami lepiej przemilczeć albo nie dopowiedzieć ;)

:kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

" Nigdy nie zadawałam sobie pytania: Dlaczego ja? Równie dobrze mogłoby brzmieć: Dlaczego nie ja? Gdyby Bóg mi powiedział: Uwolnię cię od choroby, tylko wskaż mi osobę, która za ciebie będzie chorować, kogo bym wskazała, czyje dziecko pozbawiłabym matki, którym rodzicom kazałabym patrzeć na nieuchronną agonię ich dziecka? Nie ma takiego wyboru! Dlatego nie może być takich pytań! Nigdy w życiu! "

Cytat z niezwykłej, wzruszającej książki, która bardzo mnie poruszyła. Godna przeczytania i przemyślenia " Ołówek " Katarzyna Rosicka - Jaczyńska
ODPOWIEDZ