w kolejce do emerytury...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: w kolejce do emerytury...

Post autor: stokrotka »

adela pisze:Ewasz zawsze zostawiają tę korzystniejszą,prawo nie działa wstecz. Chociaż najstarsi Rzymianie nie wiedzą co mogą wykombinować nasi rodzimi,niedouczeni ....legislatorzy.
Podoba mi się ta różna liczba lat życia :lol: :lol: jak dają na piśmie,to w razie czego rodzina może ich pozwać?
Adela mylisz się pisząc że prawo nie dziala wstecz.Też tak myślałam,ale to zależy w jakim przypadku.Zawsze na naszą niekorzyść to prawo działa.
Gdyby nie działało wstecz ,byłabym już od 5 lat na emeryturze.W dniu rozpoczęcia pracy (taki przepis) mogłam odejść na emeryturę po przepracowaniu określonej liczby lat pracy.Nie musiałam ,ale mogłam.Niestety kolejne rządy kombinowały ,aż w końcu na2 lata do tego "przywileju" odebrano taką możliwość.Akurat wtedy gdy zdrowie zaczynało szwankować.
I... ???? dołożyli 10!!!!!! lat więcej .Cieszyć się czy płakać ,albo chodzić na L4---już pracuję pierwsze 5 lat dłużej ,a jeszcze zostało kolejne 5 latek--o ile czegoś nie wymyślą i ???? dożyję :evil:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Wiem o co Ci chodzi,ale to nie tak.
Miałam na myśli prawo już nabyte.
Chodzi o to,że jeśli ktoś już przeszedł na emeryturę,to nawet jeśli zmieni się prawo to go z tej emertury cofnąć nie mogą.
Tak jak np.było z wcześniejszą emeryturą dla kobiet. Te,które chciały i przeszły na emeryturę w wieku 55 lat,pozostały na niej,mimo zmiany prawa,te które nie przeszły,już z tego nie skorzystają.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

w kolejce do skradzionej emerytury...

Post autor: jacky6 »

stokrotka pisze: Zawsze na naszą niekorzyść to prawo działa.
Gdyby nie działało wstecz ,byłabym już od 5 lat na emeryturze.
W dniu rozpoczęcia pracy (taki przepis) mogłam odejść na emeryturę po przepracowaniu określonej liczby lat pracy. Nie musiałam ,ale mogłam.

Niestety kolejne rządy kombinowały ,aż w końcu na2 lata do tego "przywileju" odebrano taką możliwość.
Akurat wtedy gdy zdrowie zaczynało szwankować.
I... ???? dołożyli 10!!!!!! lat więcej.
Cieszyć się czy płakać ,albo chodzić na L4---już pracuję pierwsze 5 lat dłużej ,a jeszcze zostało kolejne 5 latek--o ile czegoś nie wymyślą i ???? dożyję :evil:
Znane są nam owe kolejne rządy, bo wiadomo jaki czasokres obejmują.
Najpierw rok przed możliwością przejścia na wcześniejszą emeryturę ( 5 lat wcześniej ) skasowano mi to uprawnienie a wkrótce dołożono 10 miesięcy.
...
Wystawiam im non stop rachunek i to nie tylko ja. :mrgreen:
Tego nie da się zamieść pod dywan ...

:mrgreen: 4 DDW :ugeek:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

[ obrazek zewnętrzny ]

jakiś związek przyczynowo - skutkowy istnieje ...

:mrgreen: :ugeek:

stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

jacky6 ile lat Ci dołożono do emerytury w nowym systemie -jeśli można wiedzieć ?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

więc jeszcze raz:
- zabrano prawo pójścia 5 lat wcześniej, czyli w wieku lat 60...
- do 65 dołożono 10 miesięcy...

Kwota, jaką zyskam po owych 10 miesiącach stanowić będzie zwiększenie emerytury o ca 4 promile - bardzo duża kasa ...
Ale raczej w formie składek mi odpisywanych...
...
Wybór mieć będę ale przy urnie wyborczej ...

:mrgreen: :ugeek:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

jacky6 -Jak rozumiem w Twoim przypadku dołożono Ci 5 lat i 10 msc.---w moim całe 10 !! lat jest różnica prawda ? Nie ma o czym tu "debatować" w zdrowiu na pewno nie doczekam tych kolejnych dołozonych lat.A jak doczekam, to nawet do sanatorium nie będę miała siły ani ochoty już jechać--jesli w ogóle starczy mi na opłacenie tego sanatorium.Czarno to widzę.
Nie dziwię się że młodzi uciekają do pracy na zachód.Tam jest inne życie.Jak się ma pracę to wszystko inne jest w zasięgu ręki i wyjazd na urlop i leczenie.
Tutaj praca to opłaty ,recepty i jak starczy to przeżycie.Piszę tu oczywiście o życiu w pojedynkę.
Bo inna bajka życie w parze-zawsze to dwa dochody.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

w różnych kolejkach do emerytury...

stokrotka pisze: Jak rozumiem w Twoim przypadku dołożono Ci 5 lat i 10 msc.---w moim całe 10 !! lat jest różnica prawda ?

...
I to jest i szokujące i bolesne.
W ramach tzw. równouprawnienia wrzucono obydwie płcie do jednego wora, tylko ta piękniejsza dostała większą poczekalnię czasową.
...
A w necie czytamy, że panowie z prokuratury wojskowej już przechodząc na emeryturę wnioskują o przeniesienie ich do prokuratury cywilnej, będą konsumować i emeryturę i kolejną a to pełną pensję. Żeby dostać się do cywilnej prokuratury muszą uzyskać co najmniej 3-cią grupę inwalidzką.
Wtedy jeszcze na ich rachunek przychodzić będzie renta.
...
Fajne co ?
...
PS - dzisiaj "świętuję" równy półmetek 10 miesiecznej karencji zafundowanej mi przez PDT zwanego "królem" Europy.

:mrgreen: 3 DDW :ugeek:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

adela pisze:Może nie należy tego głośno mówić,bo obiecają nam 69 lat najwyżej :lol: :lol: :lol: a za każdy rok więcej zmniejszenie emerytury :lol: :lol: :lol:
Adelko nie wywołuj wilka z lasu :lol: :lol: chociaż :roll: myślę, że nie skrócą tego przelicznika bo wtedy musieliby wyższą emeryturę płacić. Raczej zwiększą do 90 i wtedy emerytura będzie mniejsza a to co zostanie będzie na premie :(
ODPOWIEDZ