Górnik Iwonicz Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Górnik Iwonicz Zdrój

Post autor: forumowicz »

Suzen pisze: A może by tak w weekend wybrać się na dalszą wycieczkę...w nieznane strony.
Zapewne lepsze to niż rozglądanie się za pakietowaniem i drinkowaniem :idea:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: danusia57 »

Witaj :) ,Hipster,żeby dobrze bawić się, wcale nie trzeba drinkować :!: ,nie wiem skąd takie skojarzenie :twisted:
Taniec to też dobra rehabilitacja na narządy ruchu :lol: :lol: pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Taniec również dobry jest na odstresowanie ;) Na turnusach z ZUS-u zalecany przez psychologów.Są zwolennicy i przeciwnicy tańca,ja jestem oczywiście za.Gdyby był wpisany w karcie zabiegowej,to przeciwnicy zapewne zmieniliby zdanie :lol: Danusiu życzę udanego pobytu i wykorzystania każdego dnia na maxa.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Suzen »

danusia57 pisze:Może macie inne propozycje dobrej zabawy :?:
Danusiu, możesz wybrać się do oddalonego ok 14 km Rymanowa.Najlepiej jak jest się zmotoryzowanym/albo ma takie towarzystwo/. Brak jest busów do tej miejscowości,trzeba jechać z przesiadkami.
Bez przesiadek można iść za to szlakiem do Rymanowa. :D Są oznaczenia szlaku.Widoki rozpościerają się cudne,a i relaksik doskonały .Ja szłam już nie raz. 8-)
Jak będziesz w Rymanowie, zachęcam do spacerów-piękny Parka Zdrojowy.Jest tam dużo ciekawych miejsc.Zachęcam do przejścia na Krokusową Polanę,na Wołtuszową.
A na tańce możesz wybrać się do "Kasztanowego Dworu-zagrywa DJ,fajna muza,"Zielonego Domku"-też przygrywa DJ,muzyka różnorodna,ładny lokal
oraz"Piccolo"-gra zespół,w weekendy.Do wyboru ,do koloru... ;)
Pozdrawiam i baw się dobrze. :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Suzen :D do Rymanowa, jest szlak zielony zaczyna się za muszlą koncertową,wczoraj moi znajomi go pokonali w 2h30min :D,niestety ja im kibicowałam w Iwo :cry: :cry:,wrócili z przesiadkami.Następnym razem pojedziemy wszyscy busem i zwiedzimy tą piękną miejscowość :kwiat: Dzięki za na namiary na dobrą zabawę :D :D taniec to podstawa dobrze spędzonego wieczoru(dla mnie) :serce: pozdro :kwiat:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

Danusiu do Rymanowa z Iwonicza prowadzi też szlak czerwony. Większość trasy biegnie lasem, ale warto się wybrać.
Po opadach deszczu na tym szlaku może być trochę błota. (klapki i sandałki niestety odpadają)
Można "odbić" ze szlaku do Klimkówki, zwiedzić piękny drewniany kościółek.
W Iwoniczu szlak zaczyna się z delikatesami "Centrum", w Rymanowie wychodzimy na ul. Złoty Stok i Park Zdrojowy.
Czas przejścia podobny jak na zielonym, ale szlak "deczko" trudniejszy (dwa strome podejścia pod górę).
Można wybrać się jednym szlakiem, a wrócić do Iwonicza drugim. Z przerwą na kawę i przepyszne naleśniki
z serem i owocami w kawiarence "Piccolo Empiro" obok sanatorium "Polonia" w Rymanowie Zdroju.
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziadku Zbyszku :D , wielkie dzięki za cenne informacje :D ,słyszałam o czerwonym szlaku tylko nie wiedziałam gdzie się zaczyna.Byłam kilka lat temu w Rymanowie Zdrój i jadłam te przepyszne naleśniki z serem i jagodami pycha :serce:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witam :kwiat: Intryguje mnie ,,kran' ' w Iwoniczu,do którego ustawiają się kolejki spragnionych kuracjuszy,a wieczorami przyjeżdżają okoliczni mieszkańcy,nie z butelkami,tylko z większymi naczyniami :o.Woda jest krystalicznie czysta, bardzo zimna,mówią że dobra 8-). Jestem ciekawa jej historii,o ile taka jest :?:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

Przyznam się Danusiu, że zaintrygowałaś mnie tym pytaniem. Sam , będąc w Iwoniczu, często korzystam z tej źródlanej wody.
Ten "kran" jak go nazwałaś to Zdrój "Czesława" woda w nim jest źródlana, krystalicznie czysta,
bezsmakowa, słabo zmineralizowana; zawiera zaledwie niecałe 0,5 g/dm3 składników stałych.
Źródło znajduje się na zboczu góry "Przedziwnej".
Punkt czerpalny ("kran") znajduje się po prawej stronie Alei Leśnej obok mini parkingu (przed basenami).
Troszkę historii:
Źródło to zostało odkryte na przełomie lat 60 i 70 ubiegłego wieku, ale nie ma konkretnej osoby,
której można by było przypisać jego odkrycie. Woda ze źródła została ujęta przez ówczesne
Państwowe Przedsiębiorstwo - Uzdrowisko Iwonicz Zdrój, a jego pracownicy w czynie społecznym
doprowadzili wodę ze źródła do obecnego punktu czerpalnego. Obecnie właścicielem "kranu" jest
Gmina Iwonicz Zdrój. Punkt działa przez cały rok, woda, gdy nie jest pobierana spływa specjalnym przelewem do potoku Iwonka.
Woda nie ma właściwości leczniczych i nie jest dostępna w Pijalni Zdrojowej.

Myślę, że chociaż po części zaspokoiłem Twoją ciekawość.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Suzen »

Brawo Danusiu za ciekawość i Dziadku Zbyszku za udzielenie wyczerpującej odpowiedzi. :)
Ciekawi ...żyją intensywniej i barwniej.
Warto pielęgnować pasję ciekawości świata.
ODPOWIEDZ