Czy Polska powinna przyjmowac uchodzców?
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 53 razy
- Podziękowano: 91 razy
Re: Czy Polska powinna przyjmowac uchodzców?
nie chciejmy ratować wszystkich. Chciejmy patrzeć w ziemię ojczystą,
na której wspierając się, patrzymy ku niebu. Chciejmy pomagać naszym braciom,
żywić polskie dzieci, służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie -
aby nie ulec pokusie "zbawiania świata" kosztem własnej ojczyzny (...)
Jeżeli nasza ojczyzna ma przetrwać w pokoju, w zgodnym współżyciu i współpracy,
jeżeli ma osiągać upragniony ład gospodarczy - musimy o tym pamiętać.
Nieszczęściem jest zajmowanie się całym światem kosztem własnej ojczyzny ..."
Stefan Wyszyński ~ Kardynał [Przemówienie do kapłanów, 1976 r.] ponadczasowe ...
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
-
forumowicz
Polityka państwa w tym względzie jest opłakana ,szansy na poprawę nie widać i to jest smutne.
- Marlenka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 30 lip 2015 20:09
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
Też mnie to przeraża. Teoretycznie powinniśmy pomóc, bo nam też pomagali. Sama byłam za granicą "na zarobku"i zdaję sobie sprawę jak mi pomogło inne państwo. Jednak gdy widzę jak zachowują się ci uchodźcy, to mi przechodzi ta chęć pomocy. To co oni wyprawiają na granicach a potem na ulicach w Europie... boję się... Będąc na obczyźnie musiałam się dobrze zachowywać i znosić dużo upokorzeń, teraz jest inaczej, oni przyjeżdżają po NALEŻNĄ (?) im pomoc i żądają więcej niż mają mieszkańcy. Albo im to dasz albo sami wezmą... Boję się że zostaniemy ich niewolnikamiAgaC pisze:ja się boję. To tysiące młodych, agresywnych mężczyzn w wieku poborowym. Totalnie inna kultura, inne wychowanie. Wątpię,żeby umieli się dostosować do norm panujących w Europie. Jak patrzę na to co dzieje się na świecie to jestem przerazona.
- Maria K
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 maja 2015 14:34
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 7
W dzisiejszych czasach 80% młodych ludzi w Polsce skończyło studia.
Mamy taką mentalność :nam wszyscy muszą pomagać (za granicą też ) ale my to już nie koniecznie.
Z Polski też uciekają ludzie młodzi, wykształceni za nasze pieniądze( z naszych podatków),też uciekają za lepszym życiem.
Co do uchodzców to wszyscy wiemy że jesteśmy dla nich tylko bazą przejściową,po jakimś czasie pojadą dalej,oni są dobrze zorientowani, gdzie im będzie lepiej.
Nie chodzi o to żebyśmy ich przyjmowali do naszych domów,od tego są ośrodki dla uchodzców.
Raczej nikt nie przyjmie obcych ludzi do domu,nawet Polaków, jeśli nie znamy to nie pozwolimy z nami zamieszkać pod jednym dachem.
Wypowiedz kardynała Wyszyńskiego była skierowana do księży, a oni nigdy nie kwapili się do pomocy biednym .
Papież Franciszek też nawołuje księży do pomocy ludziom biednym ,i jak na razie bez rezultatu.
Polacy też nie mają najlepszej opini za granicą.9 jedzie uczciwie pracować a 10-ty jedzie kraść i żebrać i psuję opinię wszystkim pozostałym.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2