Pozdrawiam Bunia.
Po jaki czasie od powrotu można złożyć wniosek ?
- Bunia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 06 gru 2011 20:19
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 20
- Podziękowano: 2 razy
Re: Po jaki czasie od powrotu można złożyć wniosek ?
Pozdrawiam Bunia.
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 sty 2012 09:40
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 8
Violetviolet58 pisze:Jak na razie NFZ milczy, e-mail wysłany 9 lutego pozostaje bez odpowiedzi. Gdy tylko będę coś wiedział, rzecz jasna, że podzielę się informacją na forum.
wszyscy czekamy na wiadomości w tej sprawie
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Ale to dopiero pod koniec tygodnia.
Pozdrawiam
- violet58
- Przyjaciel forum

Przez kilka dni byłem odcięty od sieci, ale przeglądając stronę łódzkiego oddziału NFZ znalazłem takie pytanie i udzieloną odpowiedź w temacie Kiedy mogę składać wniosek - pisownia oryginalna
"Email: Bożena Kuchciak
Subject: kiedy można składać wniosek do sanatorium
Message: W 04.2011 po raz pierwszy lekarz złozył wniosek na wyjazd do sanatorium . W sanatorium byłam w lipcu 2012 . Mój stan zdrowia wymaga ponownej rehabilitacji . Nie wiem kiedy mamudać sie oi skierowanie . Wiem ze mogę jechać co 18 m-cy (czyli w 01.2014 ) . Biorąc pod uwagę okres oczekiwania (ok. roku) chyba juz mogę się ubiegać zgodnie z przepisami
W związku z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz. U. z dnia 8 lipca 20111 r. Nr 142, poz. 835) Łódzki Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina, że zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego wynosi „nie częściej niż raz na 18 miesięcy”, co oznacza, że osoba dorosła zachowuje prawo do świadczeń lecznictwa uzdrowiskowego w warunkach stacjonarnych nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Tym samym informujemy, że system informatyczny został dostosowany do przepisów ww. rozporządzenia i Oddział Wojewódzki NFZ nie ma możliwości wyznaczenia daty rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego wcześniej niż 18 miesięcy po zakończeniu poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.
Powyższa zasada nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym (dla dorosłych i dla dzieci) i leczenia w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym. Jeśli lekarz uzna, że leczenie w szpitalu jest konieczne, wystawi wniosek."
Ani słowa o rocznej karencji liczonej od momentu powrotu z sanatorium. Jeśli koleżanka ma wniosek wystawiony przez lekarza to niech składa go w NFZ, w przypadku odmowy przyjęcia niech poprosi o pisemne jej uzasadnienie, najlepiej od razu na wniosku. Sądzę, że wówczas zostanie on przyjęty bez problemów.
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- violet58
- Przyjaciel forum

Jest kilka podobnych zapytań i równie podobnych odpowiedzi - nigdzie ani słowa o 12 miesięcznym terminie karencji. Jest tylko mowa o tym, że nie można wyjechać częściej niż raz na 18 miesięcy, ale o tym wszyscy doskonale wiemy.
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
jeżeli mogę wyjechać na kurację raz na 18 miesięcy a okres oczekiwania na przydział to 15 miesięcy to po powrocie z ostatniej kuracji składam wniosek
po 3 - 4 miesiącach tak aby się zmieścić w rzeczonych 18 miesiącach.
NFZ wniosek przyjąć musi ale wniosek podlega ocenie i kwalifikacji przez lekarza balneologa w NFZ a tenże lekarz może nasz wniosek odrzucić
i moim zdaniem tu jest dla nas wielka niewiadoma.
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6