Sanatorium z ZUS
- agunia3
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Sanatorium z ZUS
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
- agunia3
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
- Staż sanatoryjny: 3
Nie jestem doświadczonym kuracjuszem ale wydaje mi się, że nie. Gdy byłam w sanatorium z Zus to jeden pan był z żoną ale ona wykupiła sobie posiłki na stołówce a spała w pensjonacie. Może zadzwoń do swojego oddziału Zus i spytaj?ewiko pisze:Mam pytanko do zorientowanych kuracjuszy...... czy możliwe jest otrzymania skierowania z ZUS dla małżonków. Zawsze wyjeżdżam z mężem, oczywiście z NFZ. Pozdrawiam.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Takewiko pisze:Mam pytanko do zorientowanych kuracjuszy...... czy możliwe jest otrzymania skierowania z ZUS dla małżonków. Zawsze wyjeżdżam z mężem, oczywiście z NFZ. Pozdrawiam.
Jest taka mozliwość ,ale musi byc spełnione kilka WARUNKOW:
-Macie ta sama jednostkę chorobową
-Pracujecie w jednej Firmie
-Razem chorujecie
-Macie jednego lekarza
-Macie "uklad" w ZUS" czyli oboje rokujecie ,że po rehabilitacji wrócicie do pracy lub i NIE
-Macie uklady !!
Drodzy Mili sanatoria z NFZ mozna troszkę nagiąc wszak santoria to nie sa WCZASY z FWP tylko prewencja lecznicza ,zgodze się ,że mozna miec te same jednostki chorobowe ,ale prewencja rentowa ZUS toc ..śmierdzi to Prokuratorem !!
A tam na marginesie dwadziescia pare dni bez drugie polowy to odpoczynek a po powrocie można duzo ..opowiadac i ...
-
ewiko
- Super Kuracjusz

jest taka możliwość. Byłam 4 razy w sanatorium z prewencji ZUS i za każdym razem spotykałam małżonków, którzy tak jak ja dostali skierowanie z ZUSu
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
W przypadku Darka, zdanie "Małżeństwo w sanatorium" działa jak przysłowiowa płachta na byka
W roku ubiegłym byłam z ZUS-u w Ustroniu i moimi sąsiadami było małżeństwo. Oboje mieli skierowanie z ZUS-u.
Mieli to samo schorzenie (ortopedia) złożyli wniosek w ZUS-e w Słupsku, do wniosku dołączyli prośbę o wspólny wyjazd, w tym samy terminie.
Otrzymali skierowanie bez większego problemu. Zatem moja droga składaj wniosek a my poczekamy na Twój odzew gdzie wyjeżdżacie.
Pozdrawiam i powodzenia
-
ewiko
- Super Kuracjusz

Mam pytanie do Agnes. Byłaś z ZUS 4 razy w sanatorium, to już jesteś prawie weteranka i masz dużą wiedzę. Czy za każdym razem przedkładałaś na komisji wyniki badań z tego ostatniego okresu po przyjeździe z sanatorium, czy też te same. Zastawiałam się czy trzeba robić od nowa prześwietlenia itp.
Ja w lutym byłam na komisji ZUS i wyjeżdzam do Krynicy 28 maja. Mogłam wcześniej ale dopiero ten termin mi odpowiadał.pozdrawiam wszystkich.