Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do

Post autor: forumowicz »

W uzupełnieniu jeszcze dodam co wyszperałam :...""Ponowne skierowanie do sanatorium uzdrowiskowego mozna złożyć tuz po powrocie z pobytu w sanatorium par 2.ust 1 pkt 5 r.k.l stanowi,że przysługuje ono pacjentowi raz na 18 miesiecy,nie ma natomiast przepisu ,który określałby moment w który lekarz może zakwalifikować pacjenta do leczenia uzdrowiskowego ,po tym jak juz powrócił.Lekarz może nie uznac za zasadne skierowanie pacjenta zaraz po powrocie ,ale nie wynika to z przepisów .lecz z oceny np stanu zdrowia...."Może to też być widzimisię lekarza . :(
Czyli wszystko w rekach lekarza i naszego może tez daru wpływu na jego decyzję ;) :lol:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Zgadzam się z Kruszynką, wszystko zależy od lekarza i przekonania go o wyższości naszych racji :lol:
Pozdrawiam :D
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: przedszkolanka »

Z sanatorium wróciłam w lutym, a 01.06 wysłałam nowy wniosek, zresztą za namową lekarza. W mazowieckim można składać od razu, nie ma problemu, czas oczekiwania 20 miesięcy. Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Ten sam temat , a może pan Admin może to połączyć :?:
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękowano: 2 razy

Post autor: administrator »

Myślałem nad tym ale dialogi się wymieszają ;)
forumowicz

:lol: :lol: :lol: :roll: sorki że się wcięłam
forumowicz

Cytat ze strony warm-maz NFZ w odpowiedzi na pytanie kiedy ponownie można złożyć wniosek do sanatorium:
"Lekarz wystawiający skierowanie na leczenie uzdrowiskowe na podstawie Pani aktualnego stanu zdrowia oraz skutków odbytego pełnego leczenia w uzdrowisku musi stwierdzić konieczność jego powtórzenia. Bierze wtedy pod uwagę okres obserwacji oraz stwierdza jakie skutki przyniosła ta terapia. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego powinien dokonać stosownej oceny w okresie umożliwiającym kwalifikację po co najmniej 8-10 miesiącach. Aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 roku dopuszcza kurację sanatoryjną nie częściej niż raz na 18 miesięcy .
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

A czy te różne terminy oczekiwania nie są czasem zależne od danego NFZ? Powiedzmy, że w miejscowości ]A kolejki są krótkie i czeka się 16 miesięcy od złożenia wnioski a w miejscowości B czeka się 22 miesiące. Czyli osoby z miejscowości A składając zaraz po powrocie wniosek mogą częściej wyjeżdżać niż z innych województw?
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Dzisiaj byłam u swojej pani doktor, zadałam jej pytanie po jakim czasie można składać ponowny wniosek i powiedziała mi, że po 8 miesiącach. NFZ Pomorski.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Ja juz kiedys o tym pisałam,ale powtórzę.Należę do dolnośląskiego, z sanatorium wróciłam w kwietniu,a w lipcu udałam sie do pani doktor po kolejne skierowanie.Orrzymałam bez najmiejszego problemu, po czym zostało przyjęte przez NFZ.
Moi mili :) nie czekajcie po powrocie, bo szkoda czasu!
Zycze powodzenia :kwiat:
ODPOWIEDZ