w kolejce do emerytury...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Re: w kolejce do emerytury...

Post autor: Sloneczko »

Małgoniu :kwiat: może masz jakąś dobra radę ;)
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Sloneczko pisze:Małgoniu :kwiat: może masz jakąś dobra radę ;)
Ja mam 4 lata do emerytury.Mam teraz więcej czasu na realizacje swoich zainteresowań.Założyłam stowarzyszenie kobiece,zapisałam sie do klubu florystycznego,wykupiłam karnet do siłowni, codziennie biegam w rytmie slow.Od pażdziernika zaczynam uczyc sie angielskiego.Chodziłam przez 3 miesiace do akademii zdrowego stylu życia i spotkałam tam ludzi duzo starszych ode mnie.Graja w brydż , chodza do UTW ,wyjeżdzają dwa razy w roku na zorganizowane przez siebie wyjazdy nad morze na wiosnę, góry jesienią.I NIE MAJĄ CZASU ANI NA NUDĘ ANI NA CHOROBY.Nie można życ tylko pracą zawodową bo jak przejdziemy na emeryture toco nam zostanie?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Słoneczko i najważniejsze otaczać się pozytywnymi ludżmi , mieć jakieś hobby ....nie stać z boku . Podtrzymywać przyjażnie i znajomości a sama zobaczysz że zaczniesz "narzekać" ;) na brak czasu ....i stwierdzisz że ten czas za szybko płynie i nie wyrabiasz :lol: :lol: :lol: Ja teraz zastanawiam się jak ja dawałam radę pracując :roll: bo teraz ciągle ścigam się z tym galopującym czasem :lol: :lol: :lol: A apetyt na życie wzrasta wprost proporcjonalnie do przybywających latek ;)
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Suzen »

malgonia pisze:
Sloneczko pisze:Nie można żyć tylko pracą zawodową ...
To stwierdzenie mi się podoba.Trzeba rozwijać swoje zainteresowania,pasje.Rozwijać się intelektualnie , duchowo również w innych ,nieznanych dziedzinach.
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Sloneczko pisze:Jeszcze parę latek ;) mi zostało do tej sławetnej emeryturki
ale tak cały czas zastanawiam się co ja na niej będę robiła :o :shock: :?
Czy wydolę za te marne grosze?
Czy będę miała co robić, czy będzie mi się coś chciało robić :?
Teraz to wstaję rano i czy mi sie chce czy nie chce muszę zasuwać do roboty :shock:
Widziałam ostatnio moja koleżankę z pracy, która 2 lata temu odeszła na emeryturę :?
Masakra....... stara babulinka , z wnukami za rękę, szła do ogródka pod blokiem....
:o :shock:
Słoneczko :kwiat: , nie zamartwiaj się tym co będziesz robiła na emeryturze. Zawsze się coś ciekawego znajdzie do robienia. Jak dowiedziałem się, że mam iść na emeryturę to byłem załamany tym faktem, bo co ja będę na niej robił. Cały czas była tylko praca i praca więc obawiałem się pustki i nudy. Zaraz znalazłem sobie pracę w formie umowy-zlecenia. Po pół roku okazało się, że ta praca mi niepotrzebna, a wręcz brakuje czasu na wszystkie zajęcia, które mam. Tak więc wybieraj się na emeryturę (jak przyjdzie na to czas) i nie przejmuj się już teraz tym co będziesz robić później. Pozdrawiam serdecznie obecnych i przyszłych emerytów :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: Sloneczko »

A co ja na to poradzę, że mam taki charakter i zawsze wybiegam z moimi myślami do przodu :o
Zamartwiam się na zapas :?
Ja sobie po prostu nie wyobrażam leżenia z pilotem , siedzenia w fotelu, bezczynności, nudy, plotkowania z sąsiadkami na ławce pod blokiem
i tudzież podobnych zajęć :shock:
Dobrze, że jest działeczka i jakieś z nią związane zajęcia bo ..... chyba bym się wściekła :lol:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

w kolejce do emerytury...

Post autor: jacky6 »

w kolejce do emerytury jestem tylko symbolicznie - myślowo...
w pracy zawodowej wystopowałem to znaczy efektywność wykorzystania moich możliwości na rzecz firmy sprowadziłem znacznie poniżej 20 %...
reszta a raczej dominanta czasu przeznczona jest na przygotowywanie kolejnych wojaży, czytelnictwo i aktywny udział w życiu społecznym i politycznym w necie...
i co ? czasu mi brakuje...
latem ledwo wyrabiam z drobnymi pracami ogrodowymi...
relaksując się wśród zieleni....
bardzo wiele czynności odkładam na zaś - choćby czytelnictwo książek, kiedyś byłem molem książkowym ...
i czuję wielkie zaległości...
współmoderuję kilka forum turystycznych...
o zaś czasu brakuje...
z każdego - głównie letniego - bo urlopowego wojażu przywożę sporo fotek - gdy przychodzą jesienne szarugi i zimowe wieczory wtedy obrabiam je i opatrując opisem - komentarzem - wstawiam na fora - powstają jakby małe reportaże...
ale się rozpisałem ...
zaraz idziemy z Marylą na śniadanie w pensjonacie ...
pozdrawiamy z Cozia - to jest taki kurort a la Ustroń / Wisła w rumuńskich Karpatach..
acha - pracę zwolna zeruję, czuję się zawodowo już wypalony, choć miałem ostatnio kilka ofert kontynuacji to wybieram należne mi stypendium ZUS...
w stopce czasami podaję czas do emerytury...
a jak prof. Balcerowicz chce pracować to niech chodzi i wygłasza te same pie...ły co 30 lat temu - tylko nie za państwowe pieniądze bo nie jest twórcą niczego nowego, tylko klei swoje kalki na zapotrzebowanie mainstreamu...

:mrgreen: 4 MDE :ugeek:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Słoneczko,chyba nam nie grodzi nadmiar wolnego czasu :roll:
Niestety zapowiedzi ZUS ,nasze emerytury mają oscylować 20,30% naszych obecnych zarobków :shock:
Mam nadzieję tylko nadzieję że to się nie sprawdzi,ponieważ czasu wolnego nie będziemy po prostu miały :roll:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Zus ostatnio rozsylał informację o emeryturze
Awatar użytkownika