Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sztani »

Powiem ,ze chyba przychylniej patrzą orzecznicy jeśli pracujesz a chcesz podreperować zdrowie składając o turnus rehabilitacyjny . :)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Aby jechać do sanatorium z ZUSu możemy być na zwolnieniu ale też i nie musimy.
Ja w tamtym roku składając wniosek pracowałam a będąc w sanatorium byłam połowę turnusu na zwolnieniu i drugą połowę na urlopie.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

O patrzcie ...kombinatorka ;) :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Spryciulą jestem ;) niegroźną :lol:
Ale nie miałam więcej urlopu więc musiałam pójść na zwolnienie.
W przypadku moich niskich poborów nie wskazany był urlop bezpłatny ....ty [email] jedna :twisted:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

sztani pisze:Powiem ,ze chyba przychylniej patrzą orzecznicy jeśli pracujesz a chcesz podreperować zdrowie składając o turnus rehabilitacyjny . :)
Czesc Sztani.Popraw mnie jesli sie myle ale wydaje mi sie ze dofinansowania do turnusow sa w gesti Pefronu a ZUS to inna bajka, i wlasnie mi chodzi o to drugie.Dwa tygodnie turnusu to takie wczasy z dwoma lub trzema zabiegami a wyjazd z ZUS-u to ful zabiegow .Tego mi trzeba :) .Czekam juz czwarty miesiac na odzew z ZUS.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Sloneczko pisze:Spryciulą jestem ;) niegroźną :lol:
Ale nie miałam więcej urlopu więc musiałam pójść na zwolnienie.
W przypadku moich niskich poborów nie wskazany był urlop bezpłatny ....ty [email] jedna :twisted:
Sloneczko witaj w klubie , ja tez nie biore zwolnien , nawet jak jestem w szpitalu .Moji szefowie maja alergie na druki L-4 i staraja sie jej pozbyc wiec lecze sie urlopujac .Na szczescie mam co rok 36 dni urlopu i do :twisted: godzin do odbioru wiec daje rade.Poprowadzcie mnie za raczke do wyjazdu z ZUS :roll: , straszna gapa jestem w tym temacie :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

wiesniaczkaela pisze:...straszna gapa jestem w tym temacie :!:
To wcale nie jest śmieszne ;)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Elu temat bardzo szeroko omawiany wcześniej .
Pobierz ze strony ZUS wniosek o turnus rehabilitacyjny PR-4
2. wypełnia lekarz prowadzący ,może być rodzinny. Opisuje twoje dolegliwości we wniosku.
3. wniosek skladasz w jednostce ZUS w miejscu Twojego zamieszkania
4. czekasz na wezwanie na komisję . ( ZUS rzadko wysyła na komisję poleconym więc trzeba po około 4 tygodniach dzwonić i pytać w ZUSie ja tak robię)
5. Po otrzymaniu wezwania biorę całą dokumentację ze sobą na komisję . Nie wysyłam jej z wnioskiem :!: :!: nie ma takiej potrzeby. Zabierz ze sobą na komisje papiery dotyczące chorób towarzyszących mogą się przydać . wiem ,że i tak główna choroba (schorzenie ) jest brana pod uwagę przez orzecznika ale inne dolegliwości są brane pod uwagę jeśli trafi się na dobrego orzecznika . Wówczas można dostać ciekawe miejsce. i to chyba wszystko. Powodzenia Elu. Możesz jechać na L4 lub w urlopie to juz od Ciebie zależy jakie są układy z pracodawcą. :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

4. czekasz na wezwanie na komisję . ( ZUS rzadko wysyła na komisję poleconym więc trzeba po około 4 tygodniach dzwonić i pytać w ZUSie ja tak robię
Sztani mozesz to rozwinąć bo nie bardzo to rozumiem. To ZUS nie zawiadamia ? skoro dzwonisz/
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tylko w przypadku kiedy nic jeszcze nie dojdzie pocztą do nas z ZUS . Miałem już taką sytuację ,że dzięki telefonowi do ZUS stawiłem się na komisji .
ODPOWIEDZ