Hutnik Szczawnica

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Hutnik Szczawnica

Post autor: Lewek »

Igaiga pokoje dla ZUS- owców są 2 i 3 osobowe. Lepiej jest przyjechać z samego rana - jest wtedy szansa na lepszy pokój. Do Budowlanych daleko nie jest, ale niestety sporo schodów do pokonania. Iga nie wiem czy zakładałaś post w temacie " Wyjeżdżam do sanatorium " , jeśli nie to załóż taki temat i podaj datę wyjazdu i oczywiście miejscowość. Jak byłam w Hutniku to było sporo ludzi ze Śląska. Może będzie ktoś jechał w tym samym czasie autem i razem się umówicie?
Szkoda, że dostając przydział nie poprosiłaś o jakiś ośrodek bliżej Twojego miejsca zamieszkania. Myślę, że ze względu na Twój stan zdrowotny , przychyliłaby się ta osoba,(która przyznaje miejsce) do Twojej prośby.
Jeśli chciałabyś jeszcze się coś dowiedzieć to służę pomocą .
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
igaiga
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 08 paź 2015 17:51
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: igaiga »

Lewek :kwiat:

Do mojego wyjazdu jeszcze trochę pozostało ( luty 2016 ) i na pewno założę wątek, czy ktoś się wybiera z moich stron...
Nie miałam wpływu na przydział sanatorium, sugerowałam Pani Orzecznik co stoi na przeszkodzie i co możemy brać pod uwagę, jakie są moje możliwości, ale ona ozięble powiedziała, że to Warszawa przydziela i ona nie ma na to wpływu.. Mam czekać, mogę się odwołać itp. Jak dla mnie, to szkoda czasu, bo niestety ten biegnie nieublaganie, więc trzeba mysleć szybko, a nie czekać i liczyć na przychylność... Bo czas L4 to182 dni, czas świadczenia rehabilitacyjnego to max 12 mc a czasami to ciężko ogarnąć i zgrać w czasie....jeśli schorzenie poważne i długotrwałe...ot realia
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

U nas w ZUS - ie sama mogłam sobie wybrać miejscowość do której chciałabym pojechać i termin. Widać , ze przydzielają sanatorium bardziej ludzkie osoby ;) . Jak byłam w Hutniku było sporo osób ze Śląska i byli bardzo zdziwieni, ze miałam do wyboru sanatoria.
Awatar użytkownika
igaiga
Kuracjusz
Kuracjusz

No widzisz Lewek, że co ZUS to ZUS :)
Nie wiem już sama od czego to zależy, ale nawet u mnie w tym samym ZUSie znajoma po wizycie u lekarza orzecznika i pozytywnej decyzji szła od razu do innego pokoju i sama mogła wybrać termin i miejsce, a ja nie miałam takiej możliwości,
dziwne to to....

Może ktoś był z ZUSu na prewencji w Hutniku, w Szczawnicy ??

Tak czy owak ja będę w Hutniku, mam nadzieję, że jednak dobrze trafiłam :)

Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Iga ja właśnie byłam w Hutniku z ZUS - u . Był to mój pierwszy wyjazd do sanatorium i bardzo mile go wspominam :D Zobaczysz, będzie dobrze :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

igaiga

Z którego oddziału ZUS jesteś ?
Chorzów ,Rybnik Sosnowiec czy innego ?

Wież mi znam ludzi ,którzy jechali na prewencje , ludzi którzy byli "Gnębieni "Komisjami dosłowni co tydzień !!
Którzy dostawali skierowania do różnych ośrodków ,ale zbytnio mi się wierzyć nie chce ,że skoro leczysz się i ma problemy z poruszaniem dostajesz Szczawnicę i Hutnika-Ośrodek ,który znam bardzo dobrze bo spędzałem tam nie jedne wakacje to Sanatorium kiedyś miało wydzielone piętra jako ośrodek wczasowy -Był własnością Firmy w której pracowali Rodzice.

Piszesz ,że lekarz Ci przydzielił ...ok ale na Lwowskiej w Chorzowie czy Rybniku -ośrodki przydzielają Panie w recepcji nie wiem jak Jest w Sosnowcu .

Dlaczego nie udasz się jeszcze raz do lekarza i po prostu nie poprosisz o ośrodek umiejscowiony w terenie bardziej płaskim - wszak WSZYSCY wiedzą ,że Tak Hutnik w Szczawnicy jest umiejscowiony na samej Górze jak i ,że Arka jest Najbardziej wypasionym sanatorium w Polsce.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
igaiga
Kuracjusz
Kuracjusz

Darku,
Należę pod ZUS w Bielsku Białej i jak wyżej w którymś poście pisałam, czytaj dokładniej, prosiłam Panią Orzecznik
o sanatorium w pobliżu domu, powiedziałam, że mam problemy z chodzeniem na dluższe dystanse,
ale poruszam się samodzielnie i tego przecież nie widać, ale Pani Orzecznik oschle powiedziała,
że sanatorium przydziela Warszawa i ona nie ma wplywu na to, a jak coś to mogę się odwołać.
Nawet nic nie zaznaczyła we wniosku jakimi kryteriami mają się kierować osoby przydzielające sanatorium.
Po dwóch tygodniach od komisji dostałam pocztą pismo z przydziałem sanatorium.

Lewek, dziękuję za słowa pocieszenia, myślę, że będzie ok :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

igaiga, rzeczywiście trafiłaś na zgryźliwe babsko :twisted:
Może jednak spróbuj się odwołać, chociaż jak ta orzeczniczka jest taka .......... to jeszcze możesz trafić gorzej np. do Stróży czego bym Ci nie życzyła.
Masz dylemat :roll:
Awatar użytkownika
seti36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2009 18:09
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: seti36 »

Witaj Igaiga .
Tydzień temu wróciłem z Szczawnicy byłem w Dzwonkówce jest to ośrodek 300 m położony wyżej od Hutnika.Informacje mam od znajomych co w tym samym czasie byli w Hutniku.Co do Hutnika to jest od 6 piętra wzwyż w remoncie wszystkie zabiegi są na miejscu basen jak zapisany to do Budowlanych, jedzenie bardzo smaczne i dużo .Tylko musisz mieć dobrą kondycję i zdrowe nóżki aby chodzić do pijalni i na miasto , z góry a powrót pod górkę.
Awatar użytkownika
igaiga
Kuracjusz
Kuracjusz

ewasz pisze:igaiga, rzeczywiście trafiłaś na zgryźliwe babsko :twisted:
Może jednak spróbuj się odwołać, chociaż jak ta orzeczniczka jest taka .......... to jeszcze możesz trafić gorzej np. do Stróży czego bym Ci nie życzyła.
Masz dylemat :roll:
Ewasz, zostawię to jak jest, będę się martwiła i wymagała na miejscu, w końcu to sanatorium a nie hotel spa,
więc warunki muszą być zapewnione dla wszystkich schorowanych :)
ODPOWIEDZ