Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Prewencja ZUS

Post autor: forumowicz »

Uff- dzięki Beciu ;)
Trochę mnie uspokoiłas :)
eli
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 kwie 2011 00:04

Post autor: eli »

Witaj Aqa!W Ciechocinku, w sanatoriach byłam cztery razy.Za każdym razem jechałam z przyjemnością.Nie musisz się martwić o towarzystwo,będą tam osoby w Twoim wieku,ale zobaczysz,że ze starszymi też można zaszaleć.Ja mam pięćdziesiąt lat,jestem wesołą (staruszką),a bawiłam się w towarzystwie rówieśników w Twoim wieku,a nawet i młodszymi.A uwierz mi w Ciechocinku na nudę nie będziesz narzekać,gdzie tylko się nie ruszycie to wszędzie są tańce.Po południu tak zwane fajfy,a o18.30 zaczynają się wszędzie tańce.Jeżeli będzie zgrana paczka-dobre towarzystwo,to zabraknie Ci wolnego czasu i o nudzie nie będzie nawet mowy.Ciechocinek ma swój urok,czar,szkoda było mi wyjeżdżać,niestety w kwietniu dostałam sanatorium w Uniejowie-piąty raz się nie załapałam na Ciechocinek.Jestem ciekawa do jakiego sanatorium dostałaś skierowanie?Ja uważam,że najlepsze jest Z.N.P.Życzę Ci dobrej rehabilitacji,dobrego towarzystwa, wspaniałej zabawy i udanego wypoczynku w urokliwym Ciechocinku!
forumowicz

Eli :)
dziękuję za odpowiedź :*
Ja miałam do wyboru Uniejów, Osieczek i własnie Ciechocinek. Ponieważ nie znałam zadnego z nich strzeliłam bez zastanowienia,że Ciechocinek. Uniejów ma świetną stronę internetową, wygląda naprawdę zachęcająco i załowałam,że go nie wybrałam :/
Dostałam skierowanie do Gracji na turnus od 26 maja
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 14 razy

Post autor: malgonia »

A ja powiem tak,większość zachwyca się Ciechocinkiem, Krynicą, a ja wolę zamiast Ciechocinka Ustke ,zamiast Krynicy Muszynę, Szczawnice.Może wynika to z tego że cały życie mieszkam w Krakowie i mam dość dużych miast, na wakacje i do sanatorium lubie jeżdzić do mniejszych miejscowośći.W tamtym roku o tej porze byłam na prewencji z Zus w Polańczyku było bosko.W tym roku czekam na komisje powinnam stanąć na niej chyba w tych dniach.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Chciałabym uzyskać informacje jak długo oczekuje się na odpowiedź z ZUS po złożeniu wniosku na rehabilitację w sanatorium i po jakim czasie od otrzymania listu jest komisja lekarska. Oczywiście przybliżone wartości, bo pewnie uzależnione jest to od województwa i funkcjonowania poczty.
Ster
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 27 lut 2013 18:12

Post autor: Ster »

Witam
Na komisję lekarską od momentu złożenia podania czeka się ok.miesiąca
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję za informację. Od 2 tygodni po złożeniu wniosku nie mam odpowiedzi z ZUS. Nawet zastanawiałam się czy czasem gdzieś go nie zgubili. Nie można się dodzwonić, bo mają centralną infolinię. Czekam dalej.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Ster, Bodana2 witamy Was na forum :)

Potwierdzam to co napisał Ster. Po ok. miesiącu otrzymasz pisemne zawiadomienie z ZUS z informacją o terminie komisji.
Ale może być również, tak jak w moim przypadku. Po miesiącu otrzymała skierowanie na kurację. Komisji w moim przypadku nie było.
Dodam, że był to mój pierwszy wniosek złożony w ZUS-ie, do którego dołączyłam tylko wypis ze szpitala.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję. Dałam tylko wniosek bez załączników. Mam nadzieję, że nie wyznaczą bez porozumienia ze mną terminu wyjazdu. O ile taki wyjazd orzecznik mi przyzna. Dotąd nie korzystałam z prewencji ZUS. Pozdrawiam, Stera również.
forumowicz

Ja w Warszawie czekałam w sumie 2 tygodnie od złozenia wniosku
ODPOWIEDZ