Odpowiednik Arki

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Re: Odpowiednik Arki

Post autor: sinobrody »

Arka w Kołobrzegu jest mocno przereklamowana i mocno komercyjna.
Hm. Takie stwierdzenie to w pewnym sensie krytyka, a jak krytyka to dobrze by było
poprzeć to jakimiś konkretnymi przykładami.
Chciałbym usłyszeć jakie masz konkretne zarzuty do Arki?
Stwierdzenie: "jest mocno komercyjna" znaczy tyle, że nic nie znaczy.
Wszystkie sanatoria są dzisiaj mocno komercyjne i te po 2500-3500 zł za turnus
i te po 10 000 zł za turnus. Takie czasy.
Byłem w Arce na turnusie przełom czerwiec-lipiec i było nas z NFZ ponad 400 ludków.
Uważam, że to całkiem przyzwoita liczba w stosunku do całości.
Tym bardziej, że było to w pełni sezonu urlopowego.
Awatar użytkownika
klaraklara
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 mar 2013 20:09

Post autor: klaraklara »

nie wiem czemu piszecie że jest przereklamowana ? czyli co jest w tej Arce nie tak, wiele ludzi mówi że jest to wielki moloch, brak spokoju, daleko od molo, bo i taka jest prawda byłam w sierpniu w sanatorium i jest to czas kiedy w Kołobrzegu dzieje się dużo, ale to właśnie więksośc kuracjuszy spacerowali do Arki bo tam , ale czytając posty wszyscy są szczęśliwi dostając tam skierowanie z NFZ,a inni im gratulują.
ja to wszystko rozumię dostać z NFZ, a jechac prywatnie to wielka rożnica.
Chę poznać podobne miejsce jesteście super proponując sprawdzone miejsca :)
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

W zasadzie o gustach się nie dyskutuje. Jedni lubią gdy coś się dzieje, inni wolą spokój. Ja uważam, że życie jest za krótkie żeby się nudzić. Choć wcale nie musi być na bogato, aby było fajnie.
Arka to ładny obiekt, ale jak widać nie każdemu w nim dobrze. Jak ktoś chce ponarzekać, to zawsze znajdzie powód. Tylko co to za powód, że nie jest położona przy molo ? Bałtyk jest, a wcale to nie czyni go lepszym.
Zapytałem na początku w jakim regionie kraju ma być owo Sanatorium, bo jednak ma znaczenie czy jest nad morzem, czy w górach czy np. w centrum. Jeśli np. ktoś ma dysfunkcję narządu ruchu albo schorzenie kardiologiczne to nie pojedzie w góry ......... Każdy z nas ma inne preferencje co do miejsca, wyglądu i położenia. Ja uważam, że najważniejsza jest higiena, organizacja i podejście do Kuracjusza. Nawet najlepszy hotel może okazać się taki sobie, jeśli Cię nie potraktują należycie. Takim przykładem jest St. George w Ciechocinku, który wygląda jak milion dolarów a tutaj ludzie piszą, że poza wyglądem masakra sanatoryjna. Zatem nie wszystko jest tym czym się wydaje.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Krzysio010 pisze: Zatem nie wszystko jest tym czym się wydaje.
Ano tak jest i już.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ja proponuje Swinoujscie, Admiral 1 - po remoncie.Basenik , obsluga, jedzonko , baleciki -LUKSUSIK ale nie moloch.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

wiesniaczkaela pisze:Ja proponuje Swinoujscie, Admiral 1 - po remoncie.Basenik , obsluga, jedzonko , baleciki -LUKSUSIK ale nie moloch.
Ciągle słyszę: " Arka moloch, Arka moloch".
Jak moloch to pewnie ci którzy tam nie byli wyobrażają sobie tłok, ścisk, hałas i wszystko co najgorsze.
Moi drodzy, byłem w Arce w szczycie sezonu, w pełni lata, ale pogodę miałem różną
Były upały po 35 stopni, ale również deszcz i sztorm.
Czy to w upał czy to podczas załamania pogody nigdy nie odczułem jakichś uciążliwości związanych z tym,
że mieszkam "w molochu", a wręcz przeciwnie.
Tłok i ścisk był jedynie podczas dyskoteki prowadzonej przez Marka Sierockiego i wówczas
gdy na dancingu grał zespół "Żuki". No bo jedni przyszli się pobawić, a inni przyszli jak na koncert posłuchać i
ludzi było całkiem sporo. Nie tylko z Arki.
Ten tłok był jedynie w restauracji, a Arka to trzy budynki i olbrzymi teren przyległy bezpośrednio do plaży, na którym bez
problemu można było znaleźć sobie zaciszny kącik czy to do posiedzenia, pogawędki, poczytania książki. No co tam kto lubi.
Powtórzę: Arka to piękny obiekt, funkcjonalny i przyjazny dla kuracjuszy i gości.
Ładnie wygląda z zewnątrz, ładnie jest wewnątrz i sympatycznie.
Nie to co we wspominanym tu St. George w Ciechocinku.
Z zewnątrz bajka, a w środku... też bajka tylko zupełnie inna. :lol:
forumowicz

sinobrody pisze:Nie to co we wspominanym tu St. George w Ciechocinku.
Z zewnątrz bajka, a w środku... też bajka tylko zupełnie inna. :lol:
Co jest nie tak z tym Georgem?
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Co jest nie tak z tym Georgem?
Najlepiej wykup sobie pobyt w tym "raju" i się przekonasz.

Dla przykładu; jest, a w każdym razie był tam Pan doktor, który zapisywał jako kurację kilkanaście
spacerów pod tężnie w okresie zimowym gdy tężnie nie pracują i można do woli tam spacerować za darmo.
Na stołówce potrafiło zabraknąć chleba naszego powszedniego.
Wszędzie pełno cyganów Don Wasyla którzy panoszyli się jak u siebie i można by tak jeszcze sporo tylko po co?
Była pisana skarga do tamtejszego NFZ, który odpisał... że wszystko jest OK.
OK. to OL. nic tylko jechać. :lol:
forumowicz

Ja byłam w Georgu gdy nie miał jeszcze kontraktu z Zus, byli sami goście komercyjni. Tam baza zabiegowa to słabiutka jest, jako hotel na kolka nocy był ok, jako sanatorium to zupełnie nie spełnia swojej roli.
forumowicz

Sinobrody- za spacerowaniem w sanatorium to akurat jestem w 100% Jak widzę ludzi, którym ciężko jest przejść 500m bo juz są zmęczeni i tylko lezą na łóżkach przez większość pobytu to mi słabo.
ODPOWIEDZ