Paryż.
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Paryż.
Fanatyzm , religiaMaKa1 pisze:Smutek,żal.....i pytanie ....dlaczego![]()
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 sty 2012 09:40
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 8
-
forumowicz
Tragedia ogromna tragedia ,to nie powinno się wydarzyć i takie jest moje zdanie.
Pozwolę sobie jednak zapytać: jak nazwać inwazję jednego państwa na drugie ,wysyłanie swoich lotniskowców ,sprzedaż broni ugrupowaniom walczącym na terytorium innego państwa jako najemnicy ,ale też rdzennym mieszkańcom danego kraju często zwalczającym swoich rodaków w wojnach pomiędzy plemionami ,w wojnach domowych?(np w Burundii)
Jak nazwać atak tak po prostu jednego dnia na wolny niezależny kraj ? Przykłd Ukrainy.
Jak nazwać zachowania polityków kierujących się chęcią zarobku przy sprzedaży sprzętu wojskowego ,przecież w w celu niesienia śmierci nie oszukujmy się nie do zabawy .Polska też produkuje ,też sprzedaje.
Jak nazwać misje pokojowe w Iraku ,Afganistanie,innych krajach ,misje ,które do końca pokojowe nie są?
Kiedy nastepuje taki atak terroryzmu wszyscy się solidaryzują z pokrzywdzonymi ,ale kiedy jedno państwo napada drugie społeczeństwa szukają usprawiedliwienia dla tych decyzji ,określając taką wojnę często jako sprawiedliwą.
Wojny sprawiedliwe? zamachy usprawiedliwione? produkcje broni usprawiedliwione? Szkolenia wojskowe usprawiedliwione?
Czy to nie hipokryzja? Ja napadam zbrojnie mi wolno, mnie napadają to sa bandyci.
Smutna interpretacja.
Ps "Takie wnioski płyną z raportu firmy doradczej Deloitte „Global Defense Outlook 2014 Adapt, collaborate and invest”, w którym przeanalizowano wydatki na obronność w 2013 r. 50 państw, w tym Polski. Według dokumentu wydatki pięćdziesięciu światowych liderów w dziedzinie obronności wyniosły w 2013 roku 1,6 bln dolarów, co stanowiło 92 proc. całkowitych wydatków zbrojeniowych na świecie. Rok wcześniej było to 1,7 bln dolarów.
Analitycy przewidują, że w 2015 r. łączne wydatki na wojsko Rosji i Chin będą wyższe niż wszystkich krajów UE razem wziętych. Tylko same Stany Zjednoczone w ciągu ostatnich pięciu lat zredukowały swój budżet wojskowy o 53 mld dolarów........"( nie zamieszczam linku)
A dzieci głodują ,socjal w wielu państwach nie istnieje.
Wniosek nasuwa się sam .