ROZMOWY NOCĄ
-
forumowicz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Re: ROZMOWY NOCĄ
Zadałas pytanie Haniu dotyczące nadcisnienia , otoż nadcisnienia Niestety nie mozna wyleczyc mozna jedynie ograniczyc poprzez zażywanie leków obnizyc jego wachania jak i ograniczyc postep .
Ludzie u ,których stwierdzono Podwyższone cisnienie tętnicze poprostu cos nie pracuje na odpowiedznich NORMACH ,stąd tez jest zalecenie ,aby leki brac dozywotnio .
Istnieje oczywiscie możliwośc zmodyfikowania ilosci jak jakości leków ,ale czynione jests to podczas pobytów w Klinikach Farmakologi gdzie podczas kompleksowych badań gremium zmieni leki ,aby było ich jak najmniej i aby o czym Wszyscy wiemy bo sa ciagle modyfikowane Były NAjLEPSZE.
A co do nadcisnienia ,orócz srodków farmakologicznych mozna w małym procencie obnizyc stosując diety i większy wysilek fizyczny
Jednakże TO Kochane nadcisnienie zawsze pozostaje !!( mam je od wielu ,wielu lat ..)
Co do skierowania
Lekarz wypisujący skierowanie bodajże w punkcie :
Rozpoznanie choroby zasadniczej wpisuje SYMBOL
literowo-cyfrowy
i opis choroby nieraz po łacinie i po polsku
Mozna oczywiscie mając kilka poważnych schorzeń troszkę lawirować i jako No-1 prosic -Sugerować o wpis co Nas Bardziej Interesuje.
Wiadomym ,jest .że dany NFZ wykupuje skierowania tak na leczenie Santoryjne(pełnopłatne ) jak i poszpitalne ( to za darmo) do róznych Ośrodków poprzez dany Fundusz i tak np
-Arka sprzedaje Tylko skierowania Sanatoryjne a juz np Perła Bałtyku 60 % Sanatoryjne a 40% Szpitalne choc najlepszym rozwiązaniem dla ośrodków jest oczywiście Szpitalne bo NFZ płaca z gory ..
Co do kolejnych wpisów na skierowowaniu jest i punkt dotyczacy chorów współistniejących i podobna historia symbole i opis
Np w pkt IV skierowania jest Wskazanie Proponowanego miejsca leczenia;
i sa tam opcje -nadmorskie ,nizinne,podgórskie ,górskie
oczywiscie są to TYLKO SUGESSTIE lekarza wypisującego
Wniosek OCENIA i akceptuje skierowanie -Specjalista Fizykoterapi i BALNEOKLIMATOLOGII
A zatwierdza Specjalista dla danego NFZ ds Lecznictwa Sanatoryjnego
Natomiast co tyczy się ewentualnych zmian terminow , czy lokalizacji opcja jest nastepująca ;
Wniosek przeważnie wysyłany jest około 30 dni ..przed jeżeli coś nie pasuje , papier od lekarza I kontaktu , indywidualne wylewnie placzu i czekanie na AKCEPTACJE na zmianę -Kilka krotnie zmieniałem i byłem przekonujący
Przez kilka razy otrzymywałem Krynice gdzie srednio w 2-3 dniu wywoża mnie ..
- agunia3
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: ROZMOWY NOCĄ
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy