Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Fionka »

Czy miałaś wybór miejsca i czasu wyjazdu :?:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Tak, oprócz Ciechocinka, Uniejów ale styczeń lub marzec w okresie świątecznym i jeszcze obok Włocławka jakis nowy ośrodek Wieniec czy coś podobnego ale tez na marzec. A ponieważ w pracy mam full roboty i do końca marca mój wyjazd jest niemożliwy, stąd wybrałam maj i Ciechocinek. Jeśli chodzi o miejscowości górskie lub nadmorskie mogą jechać kuracjusze którzy maja specjalne zalecenie od lekarza z uwagi na swój stan zdrowia. Pozostali tylko w obrębie 200km od miejsca zamieszkania. A i jeszcze jedno - p. doktor zapytała mnie czy jestem zainteresowana wyjazdem na leczenie uzdrowiskowe stacjonarne czy może ambulatoryjne.
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Anna-K »

Marylka pisze:Anna-K nie licz na to że ZUS o tobie zapomni, :D :D jak będziesz się zbliżała do terminu zakończenia renty czasowej to otrzymasz skierowanie do sanatorium i cudownie cię uzdrowią. Przepraszam że tak brutalnie napisałam , ale takie praktyki stosują. Powodzenia :kwiat:
Marylka,wiem i zdaję sobie sprawę,że ZUS najchętniej chciałby wszystkich uzdrowić i do roboty niech ludki idą,a nie leserują :lol: Po świadczeniu rehabilitacyjnym przyznano mi 5 miesięcy renty na konto zaplanowanej operacji,która z przyczyn zdrowotnych nie odbyła się.Następnie z łaski dostałam aż 3 miesiące,dopiero po operacji jak się okazało poważnej otrzymałam 13 miesięcy.Propozycji sanatoryjnej ani razu nie miałam,może dlatego,że krótkie okresy.Ale może rzeczywiście teraz będą chcieli mnie wysłać,zobaczymy,mam do końca kwietnia.Raczej cudowne uzdrowienie na razie nie zagraża mi,gdyż przede mną jeszcze 2 etapy operacyjne i ZUS chyba z tego powodu nie będzie szczęśliwy.Czas pokaże jak to będzie.

Gosiam gratuluję.Maj-najpiękniejszy miesiąc,masz super termin :kwiat:

Wiesniaczkaela nie zakładaj z góry,że przegrasz,gdyż to ZUS bardzo dużo spraw przegrywa ;) Ale gdyby tak się stało,to nie zrażaj się i nie odpuszczaj tylko walcz do końca,bo nie masz nic do stracenia.Miałam 2 sprawy sądowe z ZUS i w obydwóch zwyciężyłam.Trzymam kciuki za Ciebie i będę bardzo ciekawa jak Ci poszło :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Gosiam, to cudownie, jeszcze tylko trochę cierpliwości i wiosenkę będziesz witała :D :lol: :D :lol: w Ciechocinku
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gosiam , dzięki za szczegółowe informacje.Mam nadzieje że uwzglednią opinie lekarza zalecajaącego tereny nadmorskie , po calkowitej resekcji tarczycy.Anna sprawa odbędzieśę 4 grudnia br.--zobaczymy.Zus ma moc uzdrawiającą.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Kochane bardzo dziękuję ze cieszycie sie razem ze mną. Wczoraj cieszyłam się bardzo ale dziś radość trochę przygasła z powodu nieudanego egzaminu praktycznego na prawo jazdy. Niestety oblałam :( , co prawda pierwszy raz ale niesmak, żal, frustracja i stres zostały. A co do wyjazdu mam tylko nadzieję ze maj 2106r. będzie ciepły i słoneczny.

Wieśniaczka, nie mam pojęcie jakimi kategoriami uwzględniają kwalifikację na wyjazd do miejscowości nadmorskich. nie udzielono mi takich informacji, fakt ze nie pytałam ale i nie miałam pojęcia że miejscowość zależy od schorzenia czy stanu zaawansowania choroby itp.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

wiesniaczkaela pisze:Gosiam , dzięki za szczegółowe informacje.Mam nadzieje że uwzglednią opinie lekarza zalecajaącego tereny nadmorskie , po calkowitej resekcji tarczycy.Anna sprawa odbędzieśę 4 grudnia br.--zobaczymy.Zus ma moc uzdrawiającą.
Mi pani w ZUS powiedziała, że albo jade na narząd ruchu albo na drogi oddechowe :twisted:
I lekarz orzecznik nie miał tu nic do gadania, urzędnik rozdzielający miejsca ma rację i już.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gosiam nie smutaj .Ja podchodziłam 4 razy i to jeszcze w lepszych mniej skomplikowanych czasach.Następnym razem się uda, zobaczysz.Uszy do góry :)
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

No dzisiaj zaniosłam do Zusu wniosek na prewencje ,
pani przyjmujaca powiedziala ,ze przydzielaja na marzec i kwieciń ,czy to prawda ,
wszak pewnie komisje będe miala przed świętami ,
ale ja chcialabym ciepełko ,
i myślalam ,ze się czeka dlużej ,w ubiegłym roku mialam 4,5 miesiąca od komisji
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

jeżeli składasz wniosek sama o turnus z ZUS to możesz sama wybrać termin do 6 miesięcy do przodu , licząc od dnia komisji. Warunek w tym czasie ( komisja ) nie jesteś na zwolnieniu , świadczeniu ,rencie . . Wiem to na 100%. jeśli pracujesz i chcesz podreperować zdrowie ,dolegliwości . ostatnio komisję mialem w końcu października i termin początek maja . Teraz na komisji bylem w listopadzie i termin kwiecień ( sam tak wybrałem )Mogłem wybrać koniec maja.Udanego pobytu Smakija .Powodzenia. Komisję miałem już po 2 tygodniach . wniosek składałem osobiście w ZUS. wniosek od lekarza rodzinnego . :)
ODPOWIEDZ