Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: serendipity »

Hej, witam:)
Powiedzcie, tak szczerze, czy warto samemu składać wniosek o sanatorium do zus? Będę wdzięczna za wpisy ludzi, którzy aktualnie pracują i korzystali z takiej formy rehabilitacji.
Zastanawiam się nad tym już długi czas i ciągle nie jestem przekonana, czy to dobra forma, bo:
1. pobyt w sanatorium z zus jest traktowany jako konieczny szybki powrót do zdrowia,
2. wiele pisano na forum i gdzie indziej, że kuracjusze zus są jednak traktowani inaczej,
3. nieobecność w pracy na długim L4 - 24 dni.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Witam, korzystałam z tej formy rehabliltacji, jestem czynna zawodowo, lepsze warunki, zabiegi, większa liczba zabiegów niż z NFZ, odpłatność zerowa. Nie musisz brać L-4.
Ja brałam urlop. Nie spotkałam się ze złym potraktowaniem, Jedynie denerwuje mnie to, że w moim ZUS nie miałam możliwości wyboru miejsca i terminu. To jest uciążliwe, gdy ma się zobwiązania w pracy. Poza tym polecam jak najbardziej. Korzystaj jak możesz.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Składać wniosek do ZUS warto . Czy pojedziesz ...zależy tylko i wyłącznie od lekarza orzecznika. Byłam dwa razy na kuracji z ZUS, nie czułam się traktowana inaczej :roll: Jedynie to więcej zabiegów i ciut lepsze jedzenie mieli kuracjusze ZUS , od tych z NFZ ( przynajmniej tak było w Szczawnicy ). Na zwolnieniu nie byłam, kiedy składałam wnioski, pierwszym razem miałam zwolnienie z sanatorium, drugim razem wzięłam urlop, bo miałam go dużo. Zabiegi bardzo mi pomogły, dlatego na Twoim miejscu, nie zastanawiałabym się nad złożeniem wniosku. Dodatkowym plusem było to, że mogłam sobie wybrać termin i miejscowość, a było ich sporo.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Bardzo dziękuję za gratulacje. Nareszcie mogę odetchnąć z ulgą i pomyśleć o świętach. A co do Zus-u i cudownych uleczeniach. Faktycznie mają czasami inne poglądy na rzeczywistość. Mam znajomego, który kilka lat temu uległ wypadkowi i ma amputowana nogę na wysokości uda. Został tylko 20 cm kikut. I właśnie dowiedziałam się ze rentę chorobowa w wysokości ok 600zł chcą mu zabrać i ma zgłosić się na komisje. Przecież to paranoja, czy ta noga mu odrośnie, absurd. A z drugiej strony to w Zusi-e pracują tylko tacy sami ludzie jak my którzy wykonują powierzone im zadania i to nie od nich zależy ze w naszym kraju mamy takie a nie inne przepisy. Tak mi się wydaje ale może się mylę.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Wiesniaczkaela. Głowa do góry bądź pozytywnie nastawiona i cierpliwie czekaj. Myślę ze apelacja przyniesie efekt i decyzja będzie dla Ciebie pozytywna. Tak samo jak mam nadzieję że mojemu znajomemu dalej przyznają rentę chorobową. Buziaki dla wszystkich forumowiczów
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Powiedzcie mi moi drodzy jak to jest ,
tylko jeżeli ktoś ma pewne informacje .
Składam wniosek o sanatorium Zus ,staje na komisji ,
dostaje przydział ,mam uzgodniony termin i miejsce z wyprzedzeniem powiedzmy 6 miesięcy.
W ciągu tych 6 miesięcy dostaje wypowiedzenie z pracy .
W dniu przydziału bylam pracownikiem ,w dniu w ktorym winnam sie stawić w sanatorium ,
jestem na kuroniówce z prawem do zasiłki.
Czy mogę jechac ,czy już nie bo nie pracuje .
Akurat nie dotyczy to mnie ,a mojej koleżanki ,
jakie są przepisy w tym względzie ,czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ?
Będe wdzięczna za informacje
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Krajanko ,myślę że wiarygodne informacje otrzymacie jedynie u zródła .ZUS to Państwo w Państwie, o czym wielu z nas się wielokrotnie przekonało .Wyjazd na prewencję rentową jest skierowany dla ludzi w wieku produkcyjnym, więc teoretycznie nie powinno to miec znaczenia że jest obecnie na zasiłku , przyjmując że jest w gotowości do pracy i istnieje potrzeba poprawy stanu zdrowia aby takową mogła podjąć.Tak jak wspominałam teoretycznie .Konia z rzędem temu kto potrafi zrozumieć działania tej instytucji :shock: Radzę zapisać nazwisko osoby udzielającej odpowiedzi, dzień i godzinę.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Smakija jeśli zakład Cię zwolni to nie problem z późniejszym wyjazdem. jest tylko jeden warunek ; zarejestruj się w Urzędzie Pracy i po kłopocie . Jest to wiadomość w 100 procentach pewna .Wszak Urząd Pracy płaci za Twoje ubezpieczenie . ,a warunkiem jest abyś była ubezpieczona . Każdemu może się coś takiego przytrafić i nie ma tu Twojej winy. Sam miałem taką sytuację ( choć w końcu do niej nie doszło) i pytałem w prewencji rentowej ZUS . dały mi taką odpowiedz ,którą wyżej napisalem . Jedz i wypoczywaj. Będąc kilka razy na turnusie z ZUS nie odczuwałem innego traktowania przez personel Placówki w której byłem . Stołówka i wyżywienie jak kuracjusze z NFZ ,pokoje podobne ,jedynie to to ,że zabiegów mieliśmy zdecydowanie więcej jak NFZ towcy. To chyba plus pobytu bo o to właśnie chodzi aby powrócić szybko do zdrowia ( jeśli to możliwe) Pobyt mój zawsze był udany . Dodam ,że różne są zwyczaje w ośrodkach które mają podpisaną umowę z ZUS. Głównym celem takiej kuracji jest podreperowanie zdrowia bo ludzie tam będący są jeszcze w wieku nie emerytalnym . ZUS nakłada niejako obowiązki na placówkach w zakresie rehabilitacji. Będąc w większości na L-4 ( obecnie inna nazwa) ludzie traktowani są w zwiazku z tym także inaczej. Można być też w tym czasie na urlopie ,ale dla Placówki ZUSowskiej nie ma to znaczenia .Skoro ZUS wszystko finansuje ,łącznie z minimalna stawką za dojazd i powrót to może narzucić swoje prawa. ( Choć ja się nie zgadzam z tym finansowaniem bo to z naszych skladek wszystko. Smakija wyjazd musi nastąpić w ciągu 6 miesięcy i Panie raczej tego nie zmienią w ZUS . Serendypity to są blaski i cienie wyjazdów na turnusy ZUSowskie moim zdaniem warto i trzeba . Wyjazd może być w urlopie lub częściowo urlop/L-4 Pozdrawiam
Bodana nie wiem z Jakich stron jesteś bo utajniłaś swój NFZ ale jeśli pracujesz i korzystasz z takiej formy rehabilitacji to Panie pracujące w Twoim ZUS powinny mieć trochę więcej empatii i elastyczności . Przykro mi z tego powodu. U mnie w ZUS jeszcze raz to powiem Panie są super i otwarte na nasze sprawy . Są sympatyczne i kompetentne . ( nie cukruję )Każdy kto był z gdańskiego ZUS może to potwierdzić
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Sztani, co z Twoją pamięcią? Powinieneś wiedzieć z jakich jestem stron. Sięgnij do starej korespondencji ze mną. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Mam taka wiedzę że można jechać do sanatorium z ZUS będąc bezrobotnym , ale tylko wtedy jeżeli pobiera się zasiłek i są odprowadzane skladki społeczne, po ustaniu prawa do zasiłku nie można korzystać z sanatorium ZUS.Taka infromacje otrzymałam w ZUS
ODPOWIEDZ