kolejka do sanatorium 2013 rok

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Re: kolejka do sanatorium 2013 rok

Post autor: ewa11 »

Może gdzieś zaginął list?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

destiny pisze:Kurcze od lutego 2012 roku jak złożyłam dokumenty nic mi kompletnie listownie nie przyszło. Ja sama zadzwoniłam w sierpniu i kobitka podała mi numer. Może zadzwonię jutro do nich (jak się dodzwonię). Obecnie mam nr ok 38000 z 83000
Nie możliwe. Fundusz MUSI wysłać powiadomienie, mają taki obowiązek poinformowania o czasie oczekiwania. Może ktoś za Ciebie odebrał od listonosza, może awizowano a awizo gdzieś się zawieruszyło itd :) Numer ewidencyjny musiałaś dostać a w drugiej kolejności wysyłają go Tobie :). Jakby nie patrzeć to numer posunął się znacznie. Myślę, że w Twoim przypadku czas oczekiwania przeciągnie się do 20 miesięcy. Ja pierwszym razem otrzymałam informację, że czas oczekiwania wynosi do 16 miesięcy, ale i tak oczekiwałam 19 miesięcy. Drugim razem otrzymałam informację, że czas oczekiwania wynosi 18 miesięcy i właśnie 18 miesięcy mija a ja mam numer 12037 :) Ale ja teraz nie chciałabym i cieszę się z opóźnienia. 20 miesięcy oczekiwania minie w maju, ale w maju też nie chcę jechać. W lipcu najchętniej bym wyjechała, bo w lipcu mam urodziny a za trzy dni po urodzinach imieniny. Zawsze w tym okresie "wybywam" z domu dlatego sanatorium byłoby cudownym rozwiązaniem, ale to znaczyłoby, że czas oczekiwania na sanatorium przedłużył się z 18 na 22 miesiące. Po raz pierwszy nie miałabym nic przeciwko :)
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15

Post autor: dziunia60 »

Jeśli to mazowiecki nfz to ja czekałam 23 miesiące a napisali,że czas oczekiwania 22 m-ce.Właśnie 8 marca wróciłam z Połczyna Zdroju z sanat Gryf.Pozdrawiam wszystkich oczekujących i zazdroszczę że macie wyjazd przed sobą a ja już za.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Kolejka do Sanatorium

Wszystkie numer nadawane przez poszczególne NFZ sa tylko numerami porządkowymi.
Najważniejszym KRYTERIUM dla Funduszy jest podpisany na dany rok LIMT
- leczenia sanatoryjnego
-limit obłozenia łózkowego
-popularnosc danej JEDNOSTKI chorobowej ,wiadomym jest że co jakis czas dana choroba zwiększa swe NOTOWANIA -kilka lat temu ponad 70% skierowań było bodajże na ..cukrzycę( jako chorobe głowna czy ta współistniejąca ) wszak ponad 75 społeczenstwa powyżej 50 roku zaczyna miec podejrzenia ,kregosłupy ponad 60% itd
Każdy fundusz klasyfikuje wnioski wg JEDNOSTEK chorobowych jest kilka grup od tych najważniejszych i obecnie Najbardziej topowych poprzez te ,które sa na ..szarym końcu.
Natomiast dla ośrodków sanatoryjnych wąnym jest KOSZT utrzymania pacjenta .
I tutaj kólko się zamyka
czekamy od średnich 18 miesięcy do i nawet 25 gdy mamy chorobę na ,która wnioski sanatoryjne złozyła Większosc
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Witam cieplutko.
Moja teściowa dostała skierowanie po 22 miesiącach oczekiwania (mazowieckie). Niestety nawrót choroby wyeliminował ją z wyjazdu i w ten sposób została "zawieszona" na rok a po tym okresie jeśli lekarz pozwoli trafi na koniec kolejki. :!: :!: :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bywa też tak i wcale nie rzadko, że od skierowania do wyjazdu w ciągu tych dwóch lat choroba przestaje istnieć, albo... o tym drugim nie chcę tu pisać, bo to trudny temat. Gdy ja dostałam skierowanie miałam kilka dolegliwości ale one były spowodowane nadwagą. Gdy tę zrzuciłam w ciągu roku (28 kg) wszystkie dolegliwości poszły sobie precz. Jadąc do sanatorium byłam zdrowa jak ryba. Kiedy lekarz sanatoryjny zapytał mnie o dolegliwości wpisane w kartę opowiedziałam jak to jest, że czas oczekiwania jest tak długi iż można nawet nie doczekać, albo jak w moim przypadku wyleczyć się samemu wcześniej. Miałam po prostu fajne wakacje i to też się liczy, bo wypoczynek to też forma zdrowotna. Gorzej gdy ktoś cierpi np. z powodu kręgosłupa i rehabilitacja sanatoryjna bardzo by pomogła. Nie muszę chyba pisać o tym jak długo czeka się na zabiegi rehabilitacyjne, które znajdują się przy ośrodkach zdrowia w naszych miastach.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

28 kg. w ciągu roku...... chylę czoła. Ja mam problem z 5 kg :D :D :D
ibizka wielkopolska
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 gru 2012 20:00
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ibizka wielkopolska »

Ja z 10 kg . Właśnie podjęłam wiosenną następną próbę. Jak to mówi moja koleżanka, najważniejsze, że już nie tyjemy ! :D
anka23_07 swkrzyskie
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 sty 2013 15:55

Post autor: anka23_07 swkrzyskie »

do hania_lee 07Jestem pelna podziwu dla Ciebie stracic tyle kilogramow to naprawde nie lada wyczyn.Sama mam problem z kilogramami po zimie troche przybylo tu i tam szkoda gadac moze wiosna zmobilizuje do poprawy swojego wygladu.Naprawde pelen podziw dla Ciebie
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziewczyny nie ma co biadolić tylko trza ostro wziąć się za siebie. Wiosna tuż, tuż i za kilka dni pokażemy te swoje zbędne kilosie. Mówię STOP obżarstwu. Powodzenia.
Zablokowany