Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: kropkaem »

Małgosia69 pisze:No wlasnie dziewczyny, jest czego gratulowac czy nie??? Nie miwiac o tym , ze rodzina chce mnie wypisac z domu. Cale szczescie, ze kochany Malz mnie broni. Podejrzewam, ze raczej nie moge nie wyjechac. Ale moze sie myle. :? A czy ZUS-owi sie uda mnie uzdrowic, tego nie wie nikt. :shock: A tak powaznie jestem w szoku i mam oczy jak spodeczki. I na dodatek chyba tam nikt nie jedzie. :o Lo matko, ale mi sie trafilo.
Małgosia69
Nie znam bazy zabiegowej Narcyza, więc tutaj nie pomogę, ale sam Ustroń jest cudowny.
Polecam w szczególności Czarcie Kopyto na Równicy, magiczne miejsce ;)
A z menu to czosnkula z grzankami - jeśli lubisz czosnek :-) albo kwaśnicę, a z napojów, coś na rozgrzewkę to czarci napój, albo wino grzane z przyprawami :-)
Pozdrawiam..
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

wiesniaczkaela pisze:Małgosiu, Ustroń , styczeń , piękniej być nie może.Myślę że skoro jesteś na zasiłku rehabilitacyjnym to musisz jechać bo stracisz prawo do wypłaty zasiłku. Tak na marginesie to ZUS ma moc uzdrawiającą i za chwilke nie potrzebny będzie NFZ.Wszyscy lekarze pójdą na bruk bo całe społeczeństwo będzie zdrowe jak Rydze :shock: :shock: :shock: :shock:
Jeśli Małgosia69 jest na świadczeniu rehabilitacyjnym to tak, musi jechać, bo nie tylko straci prawo do wypłaty zasiłku ale i całe świadczenie. Moze natomiast ubiegać się o zmianę terminu i wtedy - być może - dostanie inne miejsce, ale argumenty uzasadniające muszą być mocne,zasadne.

Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Małgosia69 »

Drogie Kuracjuszki tak zachęciłyście mnie opisując Ustroń,że zaczyna podobać mi sie myśl o wyjeździe tam. Może śnieżek w styczniu popada i będzie jeszcze piękniej. 8-) Już wiem,gdzie coś dobrego zjeść i wypić. Oby tylko trafić na milusie towarzystwo, nie wątpię,że tylko takie przyjedzie w styczniu do Ustronia i... . Garść pomocnych zabiegów i... . "Jużem gotowa" :lol: :lol: :lol: Mogę jechać. ;)
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Witam ,aż mi szkoda ,nie myślałąm ,ze łodzki ZUS wysyłą aż tak daleko .
Ja nawet nie spytałąm o inne propozycje ,tylko wołałam ten Inowrocław .
Nie wiem jak to w końcu jest, ponoć wysylają jak najbliżej miejsca zamieszkania.
,poprzednio jak byłam pani przydzielająca powiedziałą do 200 km J
a co prawda byłam na komisji w Tomaszowie ,
ałe nie słyszałąm ,zeby ktoś dostał góry lub morze ,
no chyba ,ze na inne schorzenie jak narządy ruchu.
Nie jestem teraz na chorobowym ,to mogłam pózniejszy termin ,ale ten Ustroń bym brała w ciemno
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

smakija1 pisze:Witam ,aż mi szkoda ,nie myślałąm ,ze łodzki ZUS wysyłą aż tak daleko .
Ja nawet nie spytałąm o inne propozycje ,tylko wołałam ten Inowrocław .
Nie wiem jak to w końcu jest, ponoć wysylają jak najbliżej miejsca zamieszkania.
,poprzednio jak byłam pani przydzielająca powiedziałą do 200 km J
a co prawda byłam na komisji w Tomaszowie ,
ałe nie słyszałąm ,zeby ktoś dostał góry lub morze ,
no chyba ,ze na inne schorzenie jak narządy ruchu.
Nie jestem teraz na chorobowym ,to mogłam pózniejszy termin ,ale ten Ustroń bym brała w ciemno
Smakija1,
Ponoć ZUS ma wysyłać najbliżej miejsca zamieszkania, do 200km,
ale nie rozum ich działania, bo ja mieszkam w Ustroniu, więc nawet sama prosiłam Panią orzecznik o przydział sanatorium w systemie ambulatoryjnym, raz, że nie zależało mi żeby wjeżdżać, dwa koszty dla ZUSu, a Pani orzecznik na to, że to przydziela Warszawa, ona nie ma na to wpływu. Więc grzecznie poprosiłam aby zaznaczyła to we wniosku, może Warszawa wezmie pod uwagę. I co? Dostałam Szawnicę...
Tak samo jest chore, że w jednym ZUSie można sobie wybrać termin i miejsce, a w drugim nie. Państwo w państwie :-)
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Już wyjaśniam jak to ze mną bywało. :lol: W listopadzie byłam w Kujawiaku w Inowrocławiu na narządy ruchu, sama składałam wniosek, nie byłam na L4. Do wyboru miałam Ciechocinek, Uniejów i Inowrocław. Teraz byłam na komisji po L4, mam zasiłek rehabilitacyjny, 14 dni po komisji ZUS przesłał mi skierowanie. Ale tym razem skierowanie jest na choroby psychosomatyczne. I w związku z tym mam pytanie- na czym polega leczenie na takim turnusie, jakie są zabiegi??? :? Mam poważnie chory kręgosłup, czy w związku z tym mogę liczyć na jakiekolwiek zabiegi na niego??? Myślę chociażby o gimnastyce, basenie z gimnastyką, cokolwiek???? Czy można dokupić ewentualnie zabiegi??? Nie mam pojęcia jak w ogóle wygląda taki turnus???? :oops: Bardzo proszę o podpowiedź!!!! :serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

A masz wpisane na skierowaniu inne schorzenie? z mojego doświadczenia wiem,że sie nie da.Chociaż byłam w tamtym roku w sanatorium z ZUS na kręgosłup i nie miałam nic takiego sktrikte na kręgosłup,ponieważ w miedzyczasie złamała mi kobitka ręke i miałam płytke w ręce.Dlatego miałam zabiegi na rękę.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

W czasie pobytu w sanatorium w ramach prewencji ZUS, nie ma możliwości dokupienia żadnych zabiegów(inaczej niż NFZ) lekarz przepisuje zabiegi zgodnie z rozpoznaniem na skierowaniu. Oczywiście jeśli trafi się na ludzkiego lekarza w sanatorium można go poprosić o jakiś jeden typ zabiegu na schorzenie dodatkowe ale większośc bedzie zgodna z głównym schorzeniem.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Witam.Ponoć w łódzkim można nie będąc na zasiłku wybrać miejsce i termin w odległości 200 km.Mnie pani w ZUS-ie powiedziała że nie bo W-wa przysyła skierowania. We wtorek się przekonam , jeżeli dostanę turnus.Uznali mnie za cudownie uzdrowioną , więc i może jestem za zdrowa i na prewencje. :shock:
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No to nie pocieszyłyście mnie dziewczyny :!: Muszę jakoś ubłagać lekarza chociażby o ten basen. A nic nie wiecie jakie są zabiegi na psychosomatyczne :?: Nie wiem czy brać dresy, podkoszulek kilka na gimnastykę, adidasy :?: :? ogólnie to nic nie wiem :!: Ło matko , już jeden taki byl, co nic nie wiedział. :lol:
ODPOWIEDZ