Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: roxy »

Małgosia69 pisze:No to nie pocieszyłyście mnie dziewczyny :!: Muszę jakoś ubłagać lekarza chociażby o ten basen. A nic nie wiecie jakie są zabiegi na psychosomatyczne :?: Nie wiem czy brać dresy, podkoszulek kilka na gimnastykę, adidasy :?: :? ogólnie to nic nie wiem :!: Ło matko , już jeden taki byl, co nic nie wiedział. :lol:
Z tego co mi wiadomo, w przypadku pacjentów ze schorzeniami psychosomatycznymi, zabiegi sa podobne do tych jak przy narządach ruchu np.borowina, basen, sala kinezyterapi, masaże, zabiegi wodne, ćwiczenia ogólnorozwojowe ,na pewno jest też relaksacja więc weź sobie małego jasieczka a ja biorę jeszcze mały kocyk do przykrycia:)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Kurcze co ja zrobię jak mi taka relaksacje zaordynują :lol: :lol: , jak jasia przytulę to od razu śpioszka łapę a na dodatek chrapię :roll: :shock: :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ale na tych zajęciach relaksacyjnych niejedna osoba sobie komara przycięła, niektórych budziła następna tura :lol:
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49

Post autor: Małgosia69 »

Dziękuję Roxy za podpowiedź :!: :!: :serce: Oby tak bylo :!: Zabieram w takim razie ubranka sportowe i kostium kąpielowy też. :)
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Barbarko, a Ty byłaś na takim turnusie :?: Jeśli tak, napisz troszkę o zabiegach. Z resztą dam jakoś radę. :lol:
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Witam ,ja byłam w ubiegłym roku w Aleksandrowie Kujawskim,
i były osoby z Zusu ze schorzeniami psychosomatycznymi.
Akurat niedaleko mojego pokoju był pokój terapi zajęciowej ,te osoby tam chodziły ,
cos tam wycinali ,wyszywali ,
mieli też spotkania z psychologiem ,terapeutą indywidualne i grupowe .
To tyle widzialąm z boku ,więcej nie potrafie nic powiedzieć ,
co do zabiegów to nie wiem ,nie widziałąm ich na zabiegach ,to było kilkanascie osób ,reszta to narządy ruchu
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Osoby na turnusach psychosomatycznych mają o wiele mniej zabiegów (tych typowych fizjoterapeutycznych , max trzy )więcej to spotkania z psychologiem ,terapia zajęciowa tak jak pisała Smakija. Wiem ,że były zajęcia z rytmiki ,słuchanie muzyki . Typowej relaksacji takiej jak ludzie z narządami ruchu mieli tyle samo .Chodzili na grupowe spacery w ramach terapii . Turnusy odbywały i odbywają się nadal w Dźwirzynie w ośrodku Bryza ..Rehabilitacja narządów ruchu z ZUS już tam nie istnieje .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam ,

Małgosiu, ja byłam "na narządy ruchu" , ale zajęcia z relaksacji także były, stąd wiem , że co niektórzy przysypiali , rzeczywiście niejednokrotnie było troszkę śmiechu jak salę wypełnia cisza i muzyka , a tu ktoś chrapnął :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Na narządy ruchu było 8 spotkań z relaksacji i tak jest chyba wszędzie . odgórnie. i mnie zdarzyło się czasami przysnąć . Psycholożka stwierdziła ,że objaw pozytywny i reakcja prawidłowa . Sen to też forma relaksu . a czy chrapałem to już inna ""para kaloszy"" :)
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję Wam moi kochani za podpowiedzi i pomoc. :!: :!: Już wiem troszkę więcej na temat takich turnusów. Nerwica trochę odpuścila. Tym bardziej, że badania po nowotworze wychodzą rewelacyjnie. Ale nie ukrywam,że z chęcią zrelaksuje sie i ciut rozluźnię. ;) Oby tylko pogoda dopisała , a przede wszystkim towarzystwo. Jestem stadnym zwierzęciem. :lol:
ODPOWIEDZ