Zgodnie z obietnicą napiszę parę zdań na temat Arki bo....byłam i wróciłam. Rzeczywiście full wypas cały kombinat Arki bo to parę budynków hotelowych i w tym sanatorium. Jak ktoś kocha ciszę i spokój i kameralność to nie znajdzie tego w Arce. To bardzo duży kompleks. Dużo ludzi, Niemców, w weekend majowy rodzin z dziećmi.
Wszystkie zabiegi oczywiście na miejscu. Basen cudowny ze słoną wodą pod dachem i tam są ćwiczenia oraz basen na patio na I piętrze ze słodką wodą. Była podgrzewana potem nie ale i tak cudnie się pływa mając nad sobą niebo. Leżaki na patio bezpłatnie. W części relaksacyjnej przy salach zabiegowych "sarkofagi" - podgrzewane leżanki. Lekarka przemiła przepisała zasugerowane przeze mnie zabiegi (moje ulubione). Do tego sala kinowa i bezpłatne seanse, oraz okazjonalne występy za niewielki grosz. Stół do bilarda do wypożyczenia za 15 zł za godzinę, pole do badmingtona za darmo, w lobby koncerty o 16 - muzyce grający na flecie, skrzypcach, gitarze, pianinie. Stołówka i jedzonko na dwie tury. Trochę bałaganu z dietami - niby prowadzą rejestr kto jaką ma ale.....nie do końca nanoszą poprawki na bieżąco. Jak dla mnie jedzenie oki. Szlachetna wędlina na śniadanko, ale i wynalazki typu leczo co stanowiła zielona fasolka z kiełbasą

Na dietę raczej ciągle to samo mięso ale ...podadzą , sprzątną - czego wymagać. Smaczne i ciepłe. Rano na śniadanie można samemu sobie wziąć mleko z płatkami kukurydzianymi albo owsianymi. Dżem też można dostać na żądanie.
Ja miałam pokój jednoosobowy, który sporo kosztuje ale....pewnie warto. To oczywiście zależy czy ktoś chce od razu mieć kompana do pogadania, spacerów, bycia razem itp. Widok na morze rzeczywiście z każdego pokoju a słońce albo rano albo po południu na balkonie. Windy to wąskie gardło tego przybytku. Cudowna panoramiczna na 11 piętro do kawiarenki z obrotową częścią trochę rozładowuje tłok.
Nauka tańca dwa razy w tygodniu za darmo - warto. Dwa razy w tygodniu bezpłatne dancingi z karaoke ale takim do zniesienia. Klub Vip z drinkami a dla zdeterminowanych jak ja z kompanem można nawet pokiwać się w klimatycznej muzyki.

Plaża duża, piaszczysta, czysta, poszerzona w ostatnim roku. Rowery 5 zł za godzinę do wypożyczenia. Byłą zorganizowana przez p. Zbyszka "od gimnastyki" wycieczka rowerami do Grzybowa i po Kołobrzegu -super sprawa. Poznanie miasta oczami miejscowego. Wycieczka z przewodnikiem po Kołobrzegu co sobotę za darmo - warto -może się zawiązać grupa inicjatywna do wspólnego dalszego przebywania. W Kołobrzegu dużo sanatoriów i miejsc do tańczenia. Ja przetestowałam 14 parkietów a do niektórych miejsc powracaliśmy. Cudne zachody słońca w rytmach polskich czasami włoskich melodii na 12 piętrze w Perle Bałtyku, szaleństwo tłumne w Verano, spokojnie ale fajnie w Winston, itd, itp. Urokliwe koncerty w Cafe kurort. Bosze mogła bym długo. Może moje informacje komuś się przydadzą. Ja spędziłam cudowne 3 tygodnie, wypoczęłam, podkurowałam się, wytańczyłam i zawsze będę czule wspominać ten majowy pobyt. Innym życzę równie udanego wyjazdu.