NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Re: NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Post autor: Sloneczko »

Elektroniczne zwolnienia lekarskie będą wystawiane przez lekarzy już od stycznia 2016 roku.
Ale oprócz nich lekarz do grudnia 2017 roku ma obowiązek wydawania zwolnienia w wersji papierowej.
Natomiast juz od stycznia 2018 roku wystawiane będą zwolnienia tylko w wersji elektronicznej.
U nas w zakładzie pracy juz jest zainstalowany specjalny program.
Podpis lekarza na zwolnieniu będzie z wykorzystaniem kwalifikowanego certyfikatu lub profilu zaufanego ePUAP.
Właśnie ostatnio pracowałam w tym programie :o
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Hej Słoneczko , czyli jak rozumie do grudnia br podwójna robota i czasu na leczenie mniej :shock: Jeszcze jedno mnie zaintrygowało a mianowicie w piśmie z NFZ-tu było napisane że jeżeli jest kontynuacja leczenia szpitalnego to wniosek podlega weryfikacji po 18 miesiącach.Zrozumiałam to jakoby inne skierowania nie podlegają weryfikacji.Może opacznie to zrozumiałam ale tak było napisane.Czy ktoś ostatnimi czasy otrzymał pismo z NFZ-tu i co tam jest napisane :?:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:) weryfikacja skierowania po utracie wazności ,po 18 miesiącach chyba jest aktualna :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

eluunia pisze:A co się dzieje w takim przypadku gdy po weryfikacji oddacie skierowanie z uzasadnieniem że nie możecie wyjechać w przydzielonym Wam terminie .
Składamy nowy wniosek i co znów czekamy ..Czy możemy starać się wyjechać ze zwrotów .. ;)
Jeżeli Twoja odmowa według nich jest niezasadna to złożone skierowanie ustawiają w nowej kolejce,ze zwrotów można skorzystać (tak potraktowano to w Mazowieckim,nadany został nowy numer i w krótkim czasie była weryfikacja).
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

No dobrze ..czyli ja znów muszę robić wszystkie badania :?: czy na podstawie tych starych badań lekarz wystawia nowy wniosek do sanatorium i czekamy aż nam nadadzą nowy numer i wtedy staramy się pojechać ze zwrotów ..
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Eluniu,naprawde trafiłaś na wrednych ludzi w swoim funduszu :evil:
O ile wiem w mazowieckim jest życzliwiej,sensowne uzasadnienia biorą pod uwagę,tyle,że raczej trzeba pisemnie nie telefonicznie.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Elcia nam nie zwrócono starego wniosku,on nadal był ważny tylko ustawiony w nowej kolejce.
Grzebiąc teraz w internecie znalazłam taki zapis
Rezygnacja z pobytu
Pacjent ma prawo zrezygnować z wyjazdu do uzdrowiska. Przyznane skierowanie powinno zostać bezzwłocznie zwrócone do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania oddziału funduszu. Rezygnacja powinna być uzasadniona i właściwie udokumentowana na piśmie. Oddział funduszu uznaje rezygnacje i zwrot skierowania za zasadny w przypadku:
wypadku losowego (np. śmierć członka rodziny),
choroby ubezpieczonego,
braku możliwości uzyskania przez ubezpieczonego urlopu we wskazanym w skierowaniu terminie.
Jeżeli fundusz uzna, że przyczyny rezygnacji z wyjazdu są uzasadnione, wyznacza nowy termin wyjazdu do uzdrowiska.
"Natomiast w przypadku nieuzasadnionej rezygnacji bądź zwrócenia skierowania po terminie rozpoczęcia turnusu lub braku jego zwrotu, pacjent może ubiegać się o wyjazd do uzdrowiska dopiero po roku od daty proponowanego, a niewykorzystanego wyjazdu."
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

I jeszcze zapis ze strony NFZ
za rezygnację nieuzasadnioną z potwierdzonego skierowania będzie żądanie ubezpieczonego zmiany terminu, uzdrowiska lub rodzaju leczenia uzdrowiskowego.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Dziewczyny miałam pismo od pracodawcy że nie udzieli mi urlopu w tym terminie i pismo od lekarza ze nie wyraża zgody na wyjzd w tereny górskie ze względu na ciśnienie ..a dostałam taką odpowiedż
"Zwrot skierowania został uznany jko merytorycznie nieuzasadniony .przepisy nie uzależniają potwierdzenia skierowania np.od organizacj pracy zawodowej świadczeniobiorcy. ;) ' i walcz z nimi
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

eluunia pisze:Dziewczyny miałam pismo od pracodawcy że nie udzieli mi urlopu w tym terminie i pismo od lekarza ze nie wyraża zgody na wyjzd w tereny górskie ze względu na ciśnienie ..a dostałam taką odpowiedż
"Zwrot skierowania został uznany jko merytorycznie nieuzasadniony .przepisy nie uzależniają potwierdzenia skierowania np.od organizacj pracy zawodowej świadczeniobiorcy. ;) ' i walcz z nimi
Tego już nie rozumię -naprawdę :o :o
ODPOWIEDZ