NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Post autor: Felice »

To ze strony NFZ
Leczenie dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym
Do szpitali uzdrowiskowych kierowani są ubezpieczeni, których stan zdrowia i schorzenia wymagają bardziej
intensywnego leczenia. Jest to kontynuacja leczenia szpitalnego. Skierowanie na tego typu kurację może wystawić
lekarz zatrudniony w klinice lub w szpitalu, w którym pacjent był leczony. W takim przypadku skierowanie jest
wystawiane nie później niż w dniu wypisania chorego ze szpitala. Do skierowania powinna być dołączona karta
informacyjna leczenia szpitalnego zawierająca dane o przebiegu choroby, opis leczenia, wyniki badań
pomocniczych i zalecenia.
Pobyt pacjenta w szpitalu nie jest automatycznie wskazaniem do uzdrowiskowego leczenia szpitalnego. Decyzję w
tym zakresie podejmuje lekarz, specjalista balneoklimatologii i medycyny fizykalnej lub rehabilitacji medycznej
zatrudniony w oddziale wojewódzkim NFZ.
W 2008r. lekarz specjalista oceniając celowość leczenia uzdrowiskowego może zakwalifikować
świadczeniobiorcę do leczenia szpitalnego w zakresie:
-świadczenia uzdrowiskowego leczenia szpitalnego dorosłych/czas leczenia 21 dni, nie mniej niż 3 zabiegi
fizykalne dziennie, w tym jeden zasadniczy zabieg bodźcowy z wykorzystaniem naturalnych surowców
leczniczych i dwa zabiegi fizjoterapeutyczne, wykonywane przez 6 dni w tygodniu/
lub
-świadczenia uzdrowiskowej rehabilitacji dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym/czas leczenia 28 dni, nie
mniej niż 5 zabiegów fizykalnych dziennie, w tym jeden zasadniczy zabieg bodźcowy z wykorzystaniem
naturalnych surowców leczniczych i cztery zabiegi fizjoterapeutyczne, wykonywane przez 5dni w tygodniu,
w dwóch cyklach dziennych-przed i popołudniowym oraz w soboty w jednym cyklu/.
Leczenie przeznaczone jest dla osób z określonymi przez NFZ schorzeniami układu kostno-stawowego
i nerwowego oraz po niektórych urazach. Skierowanie na ten zakres świadczeń mogą wystawiać wyłącznie lekarze
z poradni specjalistycznej ortopedycznej, neurologicznej, rehabilitacyjnej lub reumatologicznej lub z oddziałów
szpitalnych.
Uzdrowiskowe leczenie szpitalne osób czynnych zawodowo odbywa się w ramach zwolnienia lekarskiego, które
wystawia szpital uzdrowiskowy.
NFZ pokrywa w całości koszty opieki medycznej, zabiegów ukierunkowanych na leczenie schorzenia będącego
podstawą skierowania pacjenta do uzdrowiska oraz zakwaterowania i wyżywienia.
Leczenie dorosłych w sanatorium uzdrowiskowym
Na leczenie do sanatorium kierowani są ubezpieczeni przewlekle chorzy, których
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: kociu »

Kruszynko po pobycie w szpitalu teraz się czeka około 10 m-c ;) ;)
czekam na taki wyjazd od wrzesnia 2015 i napisali ze czas oczekiwania 10 m-c :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Kociu chcesz powiedzieć że ten czas oczekiwania dotyczy wszystkich NFZ ? :o
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Kolega 2 lata temu po pobycie w normalnym szpitalu na oddziale rehabilitacyjnym dostał sanatorium poszpitalne.W ubiegłym roku po pobycie w tym samym szpitalu nie dostał poszpitalnego ,zostało przekwalifikowane na zwykłe przez NFZ.To w Dolnośląskim.Kuzynka po pobycie w Sieradzu w szpitalu na oddziale rehabilitacyjnym dostała poszpitalne.Koleżanka z Małopolski też po pobycie w szpitalu też dostała ale już po pobycie na oddziale rehabilitacyjnym ,który był w sanatorium to jej Fundusz odpowiedział ,ze się nie należy.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

kruszynka pisze:Kociu chcesz powiedzieć że ten czas oczekiwania dotyczy wszystkich NFZ ? :o
Kruszynko w naszym NFZ obecnie czeka się 4-5 miesięcy na poszpitalne .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak jak napisałam wcześniej...o wszystkim decyduje lekarz orzecznik ;)
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

W ubiegłym roku w lutym we Wrocławiu w Klinice Wojskowej miałam operacje.Pod koniec maja dostałam z Równicy już piękne skierowanie :D na pobyt w czerwcu.Dla mnie to była niespodzianka bo nie było mowy o żadnych skierowaniach z lekarzem.Skierowanie było wypisane w marcu .Przy wprowadzaniu się do pokoju natknęłam się na sąsiada obok z pokoju ,który też był operowany w tym samym tygodniu co ja.Z tego wynika ,że skierowanie nie musi być wypisane w dniu wypisu bo moje było prawie po miesiącu.Ja w międzyczasie nie dostałam informacji z Funduszu ,nie miałam numerka w przeglądarce a skierowanie dostałam od razu z Równicy.I jeszcze załapałam sie na jedyneczke :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

skierowanie nie musi być wypisane w dniu wypisu bo moje było prawie po miesiącu.
Mnie wręcz od razu powiedziano,ze dadzą mi minimum po miesiącu,bo tuż po operacji nie mogą wysłać na rehabilitację,bo to za wcześnie.
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

Witam ,,numerkowiczów,, ;) zaczęłam czekanie na przydział od nr.47000 wniosek złożyłam w marcu 2014r NFZ Małopolski,obecnie w przeglądarce wyskoczył mi numer 2864,wyjazd prawdopodobnie koniec lutego,poczatek marca,już bardzo blisko :D
martynaQ
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 sty 2016 17:56
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: martynaQ »

marika pisze:Witam ,,numerkowiczów,, ;) zaczęłam czekanie na przydział od nr.47000 wniosek złożyłam w marcu 2014r NFZ Małopolski,obecnie w przeglądarce wyskoczył mi numer 2864,wyjazd prawdopodobnie koniec lutego,poczatek marca,już bardzo blisko :D
Witam wszystkich numerkowiczów z Małopolski i nie tylko :).Zastanowiło mnie,ponieważ złożyłam miesiąc później czyli w kwietniu 2014 i w tej chwili mój numer,to prawie 5500,a zaczęłam od 48000 .Pozdrawiam
ODPOWIEDZ