Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Felice »

No i się nie rozerwiesz :lol:
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Kochani Forumowicze! :kwiat:
Korzystając z Waszej doskonałej ( nieocenionej) wiedzy i dużego sanatoryjnego doświadczenia kieruje do Was pytanie: Czy jest jakiś przepis ( paragraf, ustęp, ustawa ;) - jak zwał tak zwał ) ,że ZUS musi wysłać na rehabilitację w pobliżu miejsca zamieszkania? (tzn. w te magiczne 200 km, które przewija się na forum ). Pytam nie bez przyczyny. Moje ok. 200km ( z tym schorzeniem )- to dwie miejscowości w górach do których nie chciałbym jechać. Nie lubię gór, źle się tam czuję, mieszkam blisko niskich gór, mam ich w nadmiarze , potrzebuję czegoś innego. Z Waszego doświadczenia.....- czy mam jakąś szansę na wynegocjowanie w ZUS miejsca , które jest ode mnie np. 350km , gdzie czuję się dobrze????( np. nie muszę używać wziewek itp. bo płaski teren i mikroklimat bardzo mi sprzyja, nie męczę się tak bardzo). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Ania ja będąc w Ustroniu ( pobyt z ZUS) , byłam z osobą, której proponowali wyjazd do Kołobrzegu ( osoba była ze świętokrzyskiego ) . Niestety z powodów rodzinnych , pani tan nie mogła skorzystać z tak fajnej oferty. Moim zdaniem, wszystko ....w rękach pań przydzielających ;)
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Aniu, może spróbuj z dodatkowym zaświadczeniem np od laryngologa- który zaleca przykładowo tereny nadmorskie z powodu jodu tam występującego.
Ja tak pojechałam w ubiegłym roku z ZUSU do Kołobrzegu- czyli zdecydowanie dalej niż magiczne 200 km. Leczę się rzeczywiście u laryngologa z powodu 1. zawodu, jaki wykonuję mam problemy z gardłem,
2. często występujących stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
Dzięki zaświadczeniu od laryngologa pojechałam nad morze.
To oczywiście tylko mój przykład.
Powodzenia, próbuj- to nic nie kosztuje, a może tylko pomóc :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Aniu , może masz nadczynność lub niedoczynność tarczycy, jeśli tak to wystarczy odpowiednia notatka od lekarza kierującego i morze masz jak w banku. Maria
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Witam, kto był na komisji w tym roku i może udzielić informacji czy obecnie nadal obowiązuje limit wyjazdów do 200 km i czy jest możliwość wyboru terminu i miejsca? Podobno coś się zmieniło w tej sprawie.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Witam .Myślę że w tym roku to jeszcze mało osób stanęło na komisji .Ja byłam 22 grudnia 2015 r , gdzie już niby w życie weszły nowe przepisy.Dotyczą one zmian które tak naprawdę nie mają większego wpływu na nasze skierowania w ramach prewencji.Przydzielono mi wyjazd w odległości ok.500 km od domu -morze w maju.Lekarz orzecznik zaznaczył teren nadmorski, ewentualnie nizinny.Pani która przydzielała miejscowość i termin wysłuchała moich wywodów na temat tego że morze jest dla mnie jak balsam i dała przydział do Dziwnówka.Jestem po operacji tarczycy(całkowita ).Moja znajoma mająca astmę oskrzelową też dostała morze, z tą różnicą że kazano jej wyjechać w przeciągu 3 miesięcy. :| :)
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Bylam wczoraj na komisji, żadnych zmian wszystko jak do tej pory. Jak urzędnik ma dobry humor to da Ci to co chcesz.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Roxy , pochwal się nam gdzie wybywasz na leczenie :) :)
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

wiesniaczkaela pisze:Roxy , pochwal się nam gdzie wybywasz na leczenie :) :)
Do nikąd, rezygnuję, pisałam,ze dostałam Inowrocław ale musiałam zrezygnować, w zamian dostałam Koleczkowo ale to co poczytałam na fb na temat tego "przybytku" woła o pomstę do nieba więc jutro smaruje pismo do szanownego sponsora z prośba o zmiane ośrodka lub , jesli to niemożliwe to rezygnuję w tym roku.
ODPOWIEDZ