TANIE TURNUSY REHABILITACYJNE W GÓRACH

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Re: TANIE TURNUSY REHABILITACYJNE W GÓRACH

Post autor: sinobrody »

Zapomniałem dodać, że ten "Relax" to kemping w Świnoujściu przy ul. Słowackiego.
Kto zna Świnoujście to wie, ze to dwa kroki od promenady i morza,
a jak się ma Świnoujście do Sarbinowa to chyba również nie ma potrzeby tłumaczyć. :lol:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Kolego Sinobrody - Wielkie Dzięki za założenie tego wątku na naszym Forum! Jestem pewien że Twój pomysł aby wymieniać się opiniami na temat turnusów będzie dużą pomocą dla osób szukających okazji aby poprawić zdrowie.
Po to tu jesteśmy aby sobie pomagać.
Według mnie w kwestii szukania tanich turnusów mamy dwie możliwości:
1. gdy mamy dofinansowanie z PFRON to wybierając turnus muszą być spełnione wszystkie warunki formalne zgodnie z przepisami (np. zezwolenia i profile leczenia) - wtedy trudniej jest "złowić" okazję na tańszy turnus rehabilitacyjny
2. jeżeli dysponujemy tylko własnymi środkami aby wyjechać podreperować zdrowie - możemy szukać okazji wszędzie (np. z polecenia lub Grupony i podobne portale zakupowe), kupujemy pobyt i wyżywienie a ewentualne zabiegi we własnym zakresie. Wtedy ceny mogą być naprawdę niskie w porównaniu z pobytem sanatoryjnym lub na formalnym turnusie rehabilitacyjnym.
Przykłady już podał Autor wątku, również inni i ja też. Poszukajmy kolejnych sprawdzonych ośrodków i organizatorów.
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

witam ,juz admin mnie pogonił ,ze robie reklame ,podając tani pensjonat w Krynicy
zorganizowane turnusy ,są drogie ,nie oszukujmy sie ,tani to bedzie taki za 1000zł -14 dni/wyżywienie i zabiegi/
/ja wcale nie chce miec jedynki i nie musze miec ful wypas ,
nie mam kasy na taki wyjazd za 1700,
dlatego musze zamiast na turnus zorganizowany pojechac do pensjonatu za małe pieniądze ,
i tez odpoczne ,
skoro w nagłówku mamy tanie turnusy to podajmy naprawde tanie ,
takich powyzej 1500 jest mnóstwo ,bo to taka standartowa cena ,
U mnie w przychodni zabiegi prywatnie są w granicach 5-7 zł ,
dlatego niekoniecznie musze miec w uzdrowisku takie same po 15 zł
więc wystarczy mi zakwaterowanie z minimum 2 posiłkami ,i fajnymi ludzmi ,zeby miło spędzic czas
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

"smakija 1". w dyskusji dobrze jest gdy wyrażamy się ściśle i nie staramy się niesłusznie kogokolwiek zdyskredytować.
Na początku założonego wątku wyraźnie zaznaczyłem:
Tanie to mam na myśli takie do 2 tyś. za 2 tyg. turnus.
Bo dla mnie turnus w przyzwoitych warunkach ( ty to nazywasz full wypas),
w atrakcyjnej miejscowości i atrakcyjnym okresie ( wiosna-lato lub wczesna jesień) w cenie do 2 tys. to tanio. (za jedynkę)
Rozumiem, że nie każdy może sobie na taki turnus pozwolić i to przynajmniej raz do roku, ale co ja na to mogę?

Jeżeli dla ciebie to drogo to proszę załóż drugi wątek: Tanie turnusy ale do 1000 zł i po kłopocie.

Dodam jeszcze, że np. w opisywanym tutaj "Nauczycielu" w Szczawnicy poza sezonem tj. do końca kwietnia i od końca września
cena za turnus w pokoju 3 osobowym to tylko 1232 zł, a to już myślę cena dla ciebie do zaakceptowania skoro nie musisz mieć jedynki.
Sanatorium naprawdę przyzwoite, jedzenie również jedyny problem to, że wysoko bo to najwyżej położone sanatorium w Szczawnicy.
Jeżeli ktoś ma problemy z chodzeniem i nie pojedzie samochodem to naprawdę kłopot.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Punkt widzenia,od punktu siedzenia....i możliwości finansowych :roll: dla jednego to dużo dla drugiego normalnie... to jasne.
Wszyscy dobrze piszecie, każda wypowiedz jest przydatna i ta do 1500 jak i ta za 2 tys.
Najważniejsze że wypowiedź z autopsji :)
Nie możemy liczyć tylko na NFZ trzeba się podpierać komercyjnymi wyjazdami jak można i o ile można :roll:
W tym roku czekam na wyjazd z NFZ ,ale w przyszłym roku trzeba będzie znaleźć dobry turnus prywatnie.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Witam Forumowiczów
Tani turnus to taki, na który dostaliśmy dofinansowanie z PFRON i niewiele musimy dopłacać. Wczoraj rano złożyłem wniosek i tylko jeden załącznik lekarski. Jak zwykle wszystko szybko, sprawnie i miło, więc to nie problem. Teraz tylko czekam na decyzję.
Wieczorem zakupiłem tygodniowy turnus wypoczynkowy na ferie w Krynicy Morskiej za jedyne 770zł za 2os z wyżywieniem, więc być może "złowiłem" okazję?
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Dodam tylko co oczywiste ,że turnus osoba z orzeczeniem może odpisać od podatku a pobyty wypoczynkowe nie więc może faktycznie trzymajmy się tematu założonego wątku.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jesli osoba wyjeżdżająca prywatnie , daje namiary na tani , a dobry ośrodek , to nie jest to wielce odbiegające od tematu . Mozna sprawdzić czy ten ośrodek prowadzi turnusy z dofinansowaniem PFRON ;) być może ktoś z nas skorzysta z takiej podpowiedzi .
forumowicz

smakija1 pisze:witam ,juz admin mnie pogonił ,ze robie reklame ,podając tani pensjonat w Krynicy
przecież o tym jest ten wątek ... nie rozumiem :cry: ;)
forumowicz

kuracjuszkaasia pisze:
smakija1 pisze:witam ,juz admin mnie pogonił ,ze robie reklame ,podając tani pensjonat w Krynicy
przecież o tym jest ten wątek ... nie rozumiem :cry: ;)
Przecież proponowanie określonych sanatoriów i opisywanie ich plusów, również można traktować jako reklamę i to nie ukrytą, ale jawną ;)
Nie dajmy się zwariować z tą zakazaną "reklamą" 8-)
ODPOWIEDZ