Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

A co to za zjazd w Busku. Kto może przyjechać. Pozdrawiam
mfilip
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2013 12:55

Post autor: mfilip »

często zdarza się, że w zus owskim sanatorium przedłuzają pobyt?
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj Mfilip :)

Owszem, zdarzają się takie sytuacje ale niebyt często. Na przedłużenie pobytu musi wyrazić zgodę pacjent i ZUS.
Byłam na turnusie z ZUS-u w listopadzie 2012r., w Ustroniu, trzem osobom zaproponowano przedłużenie pobytu ale jedna z nich nie wyraziła zgody.
Dwie osoby zostały dłużej przez 2 tygodnie.

Pozdrawiam :)
mfilip
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2013 12:55

Post autor: mfilip »

Selene, dziękuję za odpowiedz:)
A możesz mi jeszcze powiedzieć w jakim stanie mniej więcej były te osoby? Ja po wypadku jestem komunikacyjnym...dotad brak rehabilitacji i czekam na to sanatorium jak na zbawienie...i po cichu liczę na dłużej...choć ch..wie jak będzie...
Czy to proponują w jakiś specjalnych przypadkach? Z twego doświadczenia?
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: gosiulek2002 »

gosiulek2002 pisze:Kochani, mam problem. Byłam w zeszłym roku od 10 maja do 2 czerwca w sanatorium z Zusu.Za tydzień mam wizytę u lekarza specjalisty do którego chodzę co trzy miesiące.Chciałabym aby lekarz wypisał mi skierowanie do sanatorium,tylko teraz nie wiem czy ZUS mi je przyzna,czy nie jest za wcześnie na złożenie wniosku bo nie upłyną nawet rok od poprzedniego pobytu.Nastepna wizyta u lekarza najprawdopodobnie będzie w czerwcu i wtedy bym mogła dać wniosek do wypisania ale ja nie chcę wyjeżdżać do sanatorium w listopadzie bo juz raz byłam w listopadzie i nie jest to za ciekawa pora roku.Po jakim czasie od powrotu składacie ponowne wnioski o sanatorium?
Wniosek złożyłam a raczej wysłałam pocztą 18 marca ,wczoraj byłam na komisji i 20 czerwca wyjeżdżam do Wysowej sanatorium Biawena.
Aga01
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 kwie 2013 18:48

Post autor: Aga01 »

Witam
Mam pytanie czy ktoś wyjeżdżał do sanatorium z lubelskiego oddziału ZUS, gdzie kierują, chodzi mi o narząd ruchu?
Kilka dni temu złozyłam wniosek czekam na komisję i zastanawiam się czy jeżeli mi przyznają to będę mogła sama wybrać termin i ośrodek?
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: margot »

Będziesz w pierwszej kolejności u Pani doktor , zapyta czy chcesz mieć reh. ambulatoryjną czyli na miejscu czy wyjazdową ?
Następnie skieruje Cie do innego pokoju i tam zostanie przedstawiona Ci propozycja wyjazdu tzn. data i miejsce , jeśli jesteś na zwolnieniu to z tego co wiem termin jest uzależniony od długości zwolnienia , a jeśli pracujesz tak jak ja to powiedziałam , że mogę jechać dopiero w drugiej połowie kwietnia i zaproponowano mi od 4 maja Iwonicz , Polańczyk po moim pytaniu gdzie jeszcze to Pani dodała Ustroń , więc pozwoliłam sobie zapytać o Krynicę i powiedziała proszę bardzo - komisję wspominam jako bardzo miłe spotkanie z lekarką i Panią , która przydzielała mi miejsce .
Aga01
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzięki Margot
bardzo mnie podbudowałaś, jeżeli trafie na tą samą lekarkę to będzie wspaniale, może inni lekarze też nie stwarzają problemów (mam nadzieję). Ja też pracuję i jeżdżę do sanatorium z NFZ, ale z nimi trudno mi się dogadać wielokrotnie prosiłam o sanatorium w okresie wakacyjnym ale nie chcą przyznawać. Kilkakrotnie byłam w Busku, głównie prywatnie, uważam, że tam jest bardzo dobra rehabilitacja, nie olewają pacjenta. Busko wypadło z mapy ośrodków ZUS więc pewnie nie dostanę. Z tych, które wymieniłaś chyba najbardziej chciałabym Ustroń tylko nie wiem, który ośrodek. Dla mnie najważniejsza jest rehabilitacja na miejscu i wygodne łóżko bo inaczej rano się nie podniosę - kręgosłup. Jedzenie, rozrywki itp. to dla mnie sprawy drugorzędne, dostosuje się.
Aga01
Kuracjusz
Kuracjusz

Margot
zapomniałam zapytać do jakiego sanatorium w Krynicy dostałaś skierowanie?
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: margot »

Moja koleżanka jeździ do Równicy w Ustroniu , więc możesz powiedzieć tak jak ona , że znasz bazę i bardzo Ci pomaga .
Będzie dobrze zobaczysz :)
ODPOWIEDZ