Jakosc wyzywienia

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Jakosc wyzywienia

Post autor: Leon43 »

a ja myślałem, że w Wigilię na Sanatoryjnym stole będzie co najmniej 12 potraw :D Wychodzi na to, ze się myliłem. Oby tylko choinka była.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Leon43,
Podobno kuracjusz wszystko zje, nawet choinkę ;)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ewiko »

Nie można tak uogólniać, to nie fair... Byłam w sanatorium (Gryf, Połczyn Zdrój) w czasie Bożego Narodzenia. Było cudownie, świątecznie , nastrojowo. Niemal wszyscy kuracjusze odświętnie ubrani. Potrawy takie jakie jemy w domu w wieczór wigilijny. Podane bardzo elegancko . Stoły odświętnie ubrane. Pobyt w ramach NFZ-u i nie rozumiem co kuracjusz komercyjny robił w tak podłym sanatorium??? Mam wątpliwości....
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Siostra była na wielkanocnym turnusie w Iwoniczu.Na pierwszym spotkaniu powiedziano im,że na święta fundusz nie daje innych funduszy,więc muszą jakoś radzić sobie.Nikt nie narzekał na jakość codziennego jedzenia mimo tego,że pewnie trochę okrojone było,ale za to w święta nie było gorzej niż w domu.I wystrój i oprawa,a jeszcze kuracjusze zaangażowali się w przygotowania i ogólnie wypadło super.
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Czyli jak zawsze ;) jak się chce - to można :)
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy

Post autor: Leon43 »

Jestem tego samego zdania. Mała zrzutka i można sobie zorganizować coś extra na sanatoryjnym stole. Wszak Wigilia to czas szczególny dla Nas i tylko raz w roku. Poza tym kobiety mają umiejętności robienia coś z niczego :D
forumowicz

Obecnie, na wniosek Rzecznika Praw Pacjenta, przeprowadzana jest kontrola wszystkich podmiotów leczniczych (szpitali, sanatoriów, itp) w zakresie jakości żywienia pacjentów. Akcja, za którą odpowiedzialny jest Główny Inspektor Sanitarny, powinna być zakończona w czerwcu br. Raporty z kontroli będą podstawą do działań mających na celu poprawę organizacji żywienia, bezpieczeństwa pacjentów i ich satysfakcji z serwowanych posiłków.
Pożyjemy, zobaczymy... :|
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

... Raporty z kontroli będą podstawą do działań mających na celu poprawę organizacji żywienia, bezpieczeństwa pacjentów i ich satysfakcji z serwowanych posiłków.
Moim skromnym zdaniem nic to nie zmieni w jakości żywienia.
Na jakość wyżywienia największy wpływ ma jakość obsługi kuchni.
Za taką samą kwotę w jednym sanatorium kuchnia zaserwuje smaczne posiłki,
a w innym beznadziejne. Są kucharze, szefowie kuchni, którzy w ogóle nie mają smaku nie mówiąc już o tym
aby z niczego wyczarować smaczny posiłek więc dalej będzie jak jest.
Inna sprawa to catering, który wchodzi do coraz większej liczby sanatoriów.
Dwa lata temu byłem w Iwoniczu Zdroju w "Starych Łazienkach" i tam był właśnie catering.
Wyżywienie beznadziejne. Wprawdzie ta pani, która podawała posiłki robiła co mogła aby przynajmniej na talerzach wyglądało to estetycznie
i wyglądało, ale co z tego??? Sałatka jarzynowa w zasadzie najprostsze co można zrobić była kompletnie niejadalna, dania na ogół były prawie zimne i bez smaku.
Widocznie ta kuchnia która przygotowywała ten catering ma takich kucharzy i co tu poradzą te kontrole???
forumowicz

sinobrody,
Masz rację. Dobry kucharz, to skarb. Nic dziwnego, że źle gotującym kucharzom, żeglarze na łajbach organizowali odświeżającą kąpiel w morzu ;)
:lol:
ODPOWIEDZ