ZABIEGI

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

ZABIEGI

Post autor: Bozena2 »

Pisząc dzisiaj posta na temat zabiegów, pomyślałam, że może to byłby dobry temat. Piszmy, jakie zabiegi na co najbardziej pomagają.pozdrawiam
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: ZABIEGI

Post autor: margot »

Bożenko super temat :
Polecam łóżko nefrytowe na bóle kręgosłupa , rwę kulszową , miejsca po urazach( na początku mało przyjemne :( ) , ale po ok. 4 zabiegach jest ok.
Galwanoborowina również super na wszystkie bóle kostne
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Z prądów jonoforeza z ketonalem, ultradzięki, krio, które nie jest może zbyt przyjemne, ale pomaga no i laser. Jeśli chodzi o laser, znajoma rehabilitantka mówiła, że jeśli nie jest wymieniana co jakiś czas część, której nazwy nie pamiętam, to laser nie działa a my mamy placebo. Ja w swoim mieście na laser chodzę tylko w do jednego gabinetu. Proszę też swojego lekarza o przepisanie gimnastyki indywidualnej, rewelacja, jeśli ma się dobrego rehabilitanta, polecam.
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

nie dodałam, że to zabiegi na wszelkie bóle kręgosłupa
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

Aquavibron :D mój ulubiony zabieg na wszelkie napięcia mięśniowe, niestety nie wszędzie mają...
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękowano: 2 razy

Post autor: administrator »

To jest bardzo dobry temat. Bardzo proszę piszcie by inni mogli uświadomić sobie jakie zabiegi na co pomagają. Podobny temat już był i można też i tam pisać. http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/viewtopic.php?f=6&t=1507
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

dzięki Admin. Tak mi się wydawało, że kiedyś ten temat już był, ale co tam jest jak nowy.pozdrawiam
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękowano: 2 razy

Post autor: administrator »

Nie szkodzi. Ważne jest by temat się rozwinął tu czy tam. Niestety kuracjusze niezbyt chętnie chcą pochwalić się jaki zabieg na co im pomógł, a po jakim nie odczuwają żadnej różnicy. A może jednak? ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Z chęcią się wypowiem.Nękają mnie miedzy innymi schorzenia skórne,bardzo dobry wpływ miały kąpiele siarkowe jak i borowinowe.Poprawiaja metabolizm skóry a borowina dodatkowo ma działanie przeciw zapalne,bakteriobójcze i przeciw wirusowe.Są dostępne środki do stosowania w domu ale ja jednak polecam w uzdrowiskach,najlepsza siarka w Busku i Solcu.W lutym byłam w Lądku i po serii 18 kąpieli borowinowych widzę znaczną poprawę stanu skóry.Pozdrawiam :) :)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Narewka »

Masaże !!.Bardzo dobrze robią na schorzenia kręgosłupa,ogólnie rozluźniają i relaksują,oczywiscie,jeśli są dobrze wykonane.
Natomiast nie bardzo pomógł mi laser,też na kręgosłup,pewnie dlatego,że było tylko 6 zabiegów.
Masaż wirowy rąk też bez efektów,ale okłady fango na dłonie-rewelacja.Lepsze to od borowiny,bo nie brudzi tak,a działanie lecznicze równie dobre.
Ostatnio miałam też masaż limfatyczny na nogi,po którym rzeczywiście lepiej mi się chodziło.
Dobre są wszelkie gimnastyki,w basenie,jeśli jest,na sali,też zależy od instruktora.
Zabiegi w grocie solnej-to takie pół godziny wyciszenia,relaksu,posłuchania spiewu ptaszków.
Wszystkie te zabiegi mam w Inowrocławiu,gdzie takmi się spodobało,że bywam dwa razy w roku.
Ale ,oczywiście bardzo dobre zabiegi to spacery,z kijkami czy bez,bez problemu można stosować każdą ilość.
ODPOWIEDZ