Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Gosiulek, nie wiem jakie masz schorzenie, ale najlepiej gdybyś zrobiła jeszcze jakieś dodatkowe badanie przed ponownym złożeniem wniosku do ZUS-u. Na pewno byłoby to sensownym uzasadnieniem dla lekarza orzecznika, że tak szybko znów składasz wniosek i wtedy być może inna decyzja...pozytywna
Witam, czy ja dobrze zrozumiałam, że będàc osobà zarejestrowanà w Urzędzie Pracy z prawem do zasiłku, można się starać o sanatorium w ramach prewencji rentowej z ZUS ? Jeśli się mylę bardzo proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam.
sapphira pisze:Witam, czy ja dobrze zrozumiałam, że będàc osobà zarejestrowanà w Urzędzie Pracy z prawem do zasiłku, można się starać o sanatorium w ramach prewencji rentowej z ZUS ? Jeśli się mylę bardzo proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam.
Nie mylisz się, mając prawo do zasiłku możesz starać się o pobyt w sanatorium, w ramach prewencji rentowej. Gorzej jak pobyt wypadnie w terminie gdy prawo do zasiłku utracisz, mimo pozytywnej kwalifikacji orzecznika do sanatorium nie pojedziesz - miałem tak z Inowrocławiem w 2014 roku.
Musisz uważać by uniknąć rozczarowań. Ja w styczniu byłem na komisji, orzecznik uznał celowość pobytu, otrzymałem skierowanie do Kujawiaka w Inowrocławiu na czerwiec. Pech chciał, że z końcem kwietnia kończyło się prawo do zasiłku i tuż przed wyjazdem, że jednak się nie należy bo nie są odprowadzane składki od dwóch miesięcy. To że były odprowadzane przez ponad 35 lat jakoś nikogo nie obchodziło. Zorientuj się jaki jest czas oczekiwania na komisję i ewentualny wyjazd, jeśli się wyrobisz składaj papiery. Pozdrawiam nie mniej ciepło