Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewencji

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewenc

Post autor: sztani »

To w takiej sytuacji decyduje tylko ZUS a nie my . Ja piszę o osobach które same się starają o turnus . Sam w 2013 roku byłem 2 razy skierowany przez ZUS na turnus raz łączony z innym schorzeniem .ale i tak jest to b. rzadki wypadek aby jechać 3 razy w ciagu roku . jesli wysyła ZUS to po to aby jak najszybciej :lol: :lol: "" cudownie uzdrowić'' i z tym się trzeba liczyć.
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

Betina71 pisze:Oleńka a kiedy masz komisję? ;)
W piątek idę zanieść papiery do ZUS.Potem w przeciągu 2-3 tygodni będę stawała na komisję
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Betina71 pisze:Pracujesz,jesteś na rencie czasowej? Skierowanie na prewencję może wypisać lekarz rodzinny a niekoniecznie Twój specjalista. Co niby przysługuje co 5 lat....rezonans?
Pracuję.Tak-podobno skierowanie na rezonans lekarz wystawia co 5 lat.Trafiłam na dziwnego neurologa i to właśnie od niego usłyszałam takie stwierdzenie.Zresztą podobno choroba jest stwierdzona i nie widzi potrzeby naświetlania mnie częściej :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oleńko pomylił Ci się rezonans z TK . nigdzie nie znalazłem ,że rezonans można co 5 lat . robi się zawsze (powinno) jeśli są ku temu powody . jesli jak piszesz stan schorzenia nie zmienia się to samo przez się po co robić MRI.
Joleczka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2015 22:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Joleczka »

Betina71 pisze:Witam.Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS na to samo schorzenie? Co jeśli ma się 2 lub więcej schorzeń?
Witaj Betina!
właśnie wróciłam z prewencji 30 stycznia 2016 byłam na narząd głosu Ciechocinek z tego co nam mówili to dwa razy w roku
możesz korzystać na to samo schorzenie pozdrawiam :D :) :D
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

sztani pisze:Oleńko pomylił Ci się rezonans z TK . nigdzie nie znalazłem ,że rezonans można co 5 lat . robi się zawsze (powinno) jeśli są ku temu powody . jesli jak piszesz stan schorzenia nie zmienia się to samo przez się po co robić MRI.
Sztani.TK nigdy nie miałam robionego.Chodziło o rezonans
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Joleczko bardzo dziękuję za info. Rozumiem,ze samemu mozna się starać o prewencję na to samo schorzenie a jeśli ma się 2 lub 3 schorzenia to także kolej na wniosek ;)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Joleczka pisze:
Betina71 pisze:Witam.Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS na to samo schorzenie? Co jeśli ma się 2 lub więcej schorzeń?
Witaj Betina!
właśnie wróciłam z prewencji 30 stycznia 2016 byłam na narząd głosu Ciechocinek z tego co nam mówili to dwa razy w roku
możesz korzystać na to samo schorzenie pozdrawiam :D :) :D
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kochani pisałem że teoretycznie sam mogę składać dwa razy w roku ale tak nie jest .składając samemu można wyjechać tylko raz ( pracując). Oleńko MRI nie naświetla dziala tam pole magnetyczne .TK to jest naświetlanie . Napisałaś po co się masz niepotrzebnie naświetlać ( powiedział tak specjalista ) W ciagu roku (aby nie przedłużać miałem dwa MRI kręgosłupa na NFZ. więc można :)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sztani....po raz kolejny piszę,ze ja jestem na rencie wcześniej na zasiłku rehabilitacyjnym a oleńka na zasiłku rehabilitacyjnym więc to kompletnie inaczej wygląda u nas jak u Ciebie ( coś w tym jest skoro nam 2 mowiono,że można jechać kilka razy )
ODPOWIEDZ