Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewencji
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
Re: Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewenc
- Betina71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2016 08:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
-
Joleczka
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 26 gru 2015 22:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 1
Witaj Emik !!!emik pisze:Joleczko , napisałaś, że rehabilitowałaś narząd głosu. które ciechocińskie sanatorium tym się zajmuje? Byłaś zadowolona? Jakie zabiegi rehabilitują głos? Napisz w wolnej chwili. Ciekawa jestem, bo to nowa dziedzina, którą zajmuje się prewencja ZUS. Pozdrawiam.
Byłam na rehabilitacji narządu głosu w Ciechocinku. Jest to szpital kolejowy. I tylko tam jest ta rehabilitacja. Jestem bardzo zadowolona z zabiegów - było ich ponad 200. Sama nie wiem jak to przetrwałam. Jeśli chodzi o bazę zabiegową to były to; inhalacje różnego rodzaju, laser jonoforeza, galwanizacja, terapia manualna głosu masaż krtani wykonywany ręcznie, ćwiczenia emisji głosu, terapia zajęciowa, trening logopedyczny, relaksacyjny, ćwiczenia oddechowe, gimnastyka grupowa, basen solankowy psychoedukacja, no i oczywiście pogadanki z ZUS OBOWIĄZKOWE a było ich nie mało chyba 10 godzin. Pobyt
wspominam bardzo miło. Warunki mieszkaniowe w tym sanatorium były bardzo ubogie pokoje jeszcze przed remontem, zimno, i wogóle bardzo obskórne, wyżywienie za to bardzo dobre, porcje duże, baza zabiegowa w porządku. Jestem ogólnie zadowolona. Jeśli chcecie coś więcej wiedzieć chętnie napiszę POZDRAWIAM
-
Gosica33
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2014 19:49
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
- Betina71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2016 08:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Witaj Emik !!!Joleczka pisze:emik pisze:Joleczko , napisałaś, że rehabilitowałaś narząd głosu. które ciechocińskie sanatorium tym się zajmuje? Byłaś zadowolona? Jakie zabiegi rehabilitują głos? Napisz w wolnej chwili. Ciekawa jestem, bo to nowa dziedzina, którą zajmuje się prewencja ZUS. Pozdrawiam.
Byłam na rehabilitacji narządu głosu w Ciechocinku. Jest to szpital kolejowy. I tylko tam jest ta rehabilitacja. Jestem bardzo zadowolona z zabiegów - było ich ponad 200. Sama nie wiem jak to przetrwałam. Jeśli chodzi o bazę zabiegową to były to; inhalacje różnego rodzaju, laser jonoforeza, galwanizacja, terapia manualna głosu masaż krtani wykonywany ręcznie, ćwiczenia emisji głosu, terapia zajęciowa, trening logopedyczny, relaksacyjny, ćwiczenia oddechowe, gimnastyka grupowa, basen solankowy psychoedukacja, no i oczywiście pogadanki z ZUS OBOWIĄZKOWE a było ich nie mało chyba 10 godzin. Pobyt
wspominam bardzo miło. Warunki mieszkaniowe w tym sanatorium były bardzo ubogie pokoje jeszcze przed remontem, zimno, i wogóle bardzo obskórne, wyżywienie za to bardzo dobre, porcje duże, baza zabiegowa w porządku. Jestem ogólnie zadowolona. Jeśli chcecie coś więcej wiedzieć chętnie napiszę POZDRAWIAM
Jestem ciekawa czy turnus był specjalnie dla nauczycieli? Ile osób było w grupie?
Ilu osobowe były pokoje? Czy można zażyczyc sobie jednoosobowy? Czy zezwalano na przepustkę? Czy był czas na sanatoryjne wycieczki do innych miast?
-
Joleczka
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 26 gru 2015 22:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 1
Na turnusie była większość nauczycieli ,choć byli reprezentanci innych zawodów. Były to osoby kierowane przez foniatrę a przecież nie tylko nauczyciele mają problemy z krtanią. Grupa liczyła 25 osób. Byly pokoje jednoosobowe i jeśli ktoś chciał być sam w pokoju nie było takiego problemu. Przepustki nie mogłaś dostać bo było to zbyt skomplikowane. Należało pisać pismo do zusu o wyrażenie zgody i nikt się w to nie bawił. Może było i do załatwienia ale nikt sobie tym głowy nie zawracał. Jeśli chodzi o wyjazdy do innego miasta to owszem były organizowane wycieczki i kto chciał to jechał. Mogłaś też sama jechać i zwiedzać. Jeśli coś chcesz wiedzieć więcejto pytaj POZDRAWIAM
Najbardziej martwi mnie kwestia noclegu. Nie wyobrażam sobie dzielic pokoju przez 24 dni z marudą lub chrapiącą osobą.
Czy składając wniosek można coś wspomniec na ten temat? Czy obowiązuje zasada- kto pierwszy? Czy trzeba dopłacic?
i JESZCZE JEDNO
Czy we wniosku mogę wybrac miejscowośc lub region Polski? Teraz są 3 miejscowości w górach i Ciechocinek.
Pozdrawiam
ALI