Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewencji

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Re: Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewenc

Post autor: sztani »

Mając kilka schorzeń np. narząd ruchu ,układ krążenia ,czy psychosomatyka a także drogi oddechowe można na każde z nich niezależnie korzystać z turnusów w ramach prewencji ZUS . Zasada jest taka niestety ,że jadąc na jedno schorzenie po powrocie składamy wniosek na inne które mamy . Nie można inaczej . więc i tak w dobrych układach czasowych ( nie mylić układów z ZUS) wychodzi 2 razy do roku. na jedno i to samo schorzenie można składać raz do roku ,choć teoretycznie mówi się ,że dwa razy
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Pozostaje tylko jedno jedynie pytanie....jak orzecznik i ZUS będą patrzeć na komisji orzekającej o rencie lub jej przedłużeniu z racji 2 pobytów w roku na prewencji od nich ( 2 wyjazdy na 2 schorzenia ). Czy to nie zadecyduje o tym by nie przedłużyć renty wnioskodawcy? :(
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

sama sobie odpowiedziałaś :) .mogą tak spojrzeć . z tego co wiem to na rencie za często nie dają turnusu . tym bardziej jak jest na 2-3 lata .
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja mam rentę na rok
Joleczka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2015 22:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Joleczka »

emik pisze:Joleczko , napisałaś, że rehabilitowałaś narząd głosu. które ciechocińskie sanatorium tym się zajmuje? Byłaś zadowolona? Jakie zabiegi rehabilitują głos? Napisz w wolnej chwili. Ciekawa jestem, bo to nowa dziedzina, którą zajmuje się prewencja ZUS. Pozdrawiam.
Witaj Emik !!!
Byłam na rehabilitacji narządu głosu w Ciechocinku. Jest to szpital kolejowy. I tylko tam jest ta rehabilitacja. Jestem bardzo zadowolona z zabiegów - było ich ponad 200. Sama nie wiem jak to przetrwałam. Jeśli chodzi o bazę zabiegową to były to; inhalacje różnego rodzaju, laser jonoforeza, galwanizacja, terapia manualna głosu masaż krtani wykonywany ręcznie, ćwiczenia emisji głosu, terapia zajęciowa, trening logopedyczny, relaksacyjny, ćwiczenia oddechowe, gimnastyka grupowa, basen solankowy psychoedukacja, no i oczywiście pogadanki z ZUS OBOWIĄZKOWE a było ich nie mało chyba 10 godzin. Pobyt
wspominam bardzo miło. Warunki mieszkaniowe w tym sanatorium były bardzo ubogie pokoje jeszcze przed remontem, zimno, i wogóle bardzo obskórne, wyżywienie za to bardzo dobre, porcje duże, baza zabiegowa w porządku. Jestem ogólnie zadowolona. Jeśli chcecie coś więcej wiedzieć chętnie napiszę POZDRAWIAM :D :serce: :kwiat:
Gosica33
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2014 19:49
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Gosica33 »

Ja w tym roku "startowałam" trzeci raz do sanatorium z ZUS (1x w roku) i pani orzecznik powiedziała że po co mi teraz jak już byłam :shock: No to jej powiedziałam że bez rehabilitacji nie funkcjonuję, troszkę się zgasiła ale wypisała i wybrałam sobie Muszynę, zależy mi na basenie nie musi być ogromny bylebym kościska zmieściła i mogła poćwiczyć. Mojej znajomej powiedzieli że już nie potrzebuje rehabilitacji bo delikatnie mówiąc już się nie naprawi :o . Zależy na kogo się trafi tak jak na komisjach.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Moim zdaniem wszystko zależy od schorzenia,mocnych argumentów i nastroju lekarza orzecznika.Pozdrawiam. :)
Ali38
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 12 lut 2016 22:21

Post autor: Ali38 »

Joleczka pisze:
emik pisze:Joleczko , napisałaś, że rehabilitowałaś narząd głosu. które ciechocińskie sanatorium tym się zajmuje? Byłaś zadowolona? Jakie zabiegi rehabilitują głos? Napisz w wolnej chwili. Ciekawa jestem, bo to nowa dziedzina, którą zajmuje się prewencja ZUS. Pozdrawiam.
Witaj Emik !!!
Byłam na rehabilitacji narządu głosu w Ciechocinku. Jest to szpital kolejowy. I tylko tam jest ta rehabilitacja. Jestem bardzo zadowolona z zabiegów - było ich ponad 200. Sama nie wiem jak to przetrwałam. Jeśli chodzi o bazę zabiegową to były to; inhalacje różnego rodzaju, laser jonoforeza, galwanizacja, terapia manualna głosu masaż krtani wykonywany ręcznie, ćwiczenia emisji głosu, terapia zajęciowa, trening logopedyczny, relaksacyjny, ćwiczenia oddechowe, gimnastyka grupowa, basen solankowy psychoedukacja, no i oczywiście pogadanki z ZUS OBOWIĄZKOWE a było ich nie mało chyba 10 godzin. Pobyt
wspominam bardzo miło. Warunki mieszkaniowe w tym sanatorium były bardzo ubogie pokoje jeszcze przed remontem, zimno, i wogóle bardzo obskórne, wyżywienie za to bardzo dobre, porcje duże, baza zabiegowa w porządku. Jestem ogólnie zadowolona. Jeśli chcecie coś więcej wiedzieć chętnie napiszę POZDRAWIAM :D :serce: :kwiat:

Jestem ciekawa czy turnus był specjalnie dla nauczycieli? Ile osób było w grupie?
Ilu osobowe były pokoje? Czy można zażyczyc sobie jednoosobowy? Czy zezwalano na przepustkę? Czy był czas na sanatoryjne wycieczki do innych miast?
Joleczka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2015 22:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Joleczka »

Witaj Ali 38!

Na turnusie była większość nauczycieli ,choć byli reprezentanci innych zawodów. Były to osoby kierowane przez foniatrę a przecież nie tylko nauczyciele mają problemy z krtanią. Grupa liczyła 25 osób. Byly pokoje jednoosobowe i jeśli ktoś chciał być sam w pokoju nie było takiego problemu. Przepustki nie mogłaś dostać bo było to zbyt skomplikowane. Należało pisać pismo do zusu o wyrażenie zgody i nikt się w to nie bawił. Może było i do załatwienia ale nikt sobie tym głowy nie zawracał. Jeśli chodzi o wyjazdy do innego miasta to owszem były organizowane wycieczki i kto chciał to jechał. Mogłaś też sama jechać i zwiedzać. Jeśli coś chcesz wiedzieć więcejto pytaj POZDRAWIAM :D :serce: :D
Ali38
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 12 lut 2016 22:21

Post autor: Ali38 »

Bardzo dziękuję za rady. Pytam o więcej ;) Nie tylko dziś, zapewne ;)
Najbardziej martwi mnie kwestia noclegu. Nie wyobrażam sobie dzielic pokoju przez 24 dni z marudą lub chrapiącą osobą.
Czy składając wniosek można coś wspomniec na ten temat? Czy obowiązuje zasada- kto pierwszy? Czy trzeba dopłacic?

i JESZCZE JEDNO
Czy we wniosku mogę wybrac miejscowośc lub region Polski? Teraz są 3 miejscowości w górach i Ciechocinek.
Pozdrawiam
ALI
ODPOWIEDZ