Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewencji

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Co jaki czas można jechać do sanatorium w ramach prewenc

Post autor: Fionka »

Do najbliższego albo tam gdzie są wskazania do leczenia naszych schorzeń.Wtedy nie patrzą na odległość
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

Qrde ....ja bym wyruszyła gdziekolwiek żeby tylko przyznali :roll:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

witam wszystkich ja byłem dwa razy w takim sanatorium z zusu t.z. 2 razy w roku wiekszych problemów nie było bo podobna nalezy sie raz w roku ale dzięki temu straciłem prace i teraz staram sie o zasiłek rehabilitacyjny tak więc nie wiem co lepsze sanatorium prewncji zus czy praca ale olać to jak nie dostane renty staram sie znowu o sanatorium mineło już poł roku pozdrawiam tomasz
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Jakoś niespóknie piszesz...w końcu o co się starasz? zasiłek rehebilitacyjny czy entę bo to wielka róznica ;)
Edyta25
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 19 lut 2016 22:15

Post autor: Edyta25 »

tomaszsanat pisze:witam wszystkich ja byłem dwa razy w takim sanatorium z zusu t.z. 2 razy w roku wiekszych problemów nie było bo podobna nalezy sie raz w roku ale dzięki temu straciłem prace i teraz staram sie o zasiłek rehabilitacyjny tak więc nie wiem co lepsze sanatorium prewncji zus czy praca ale olać to jak nie dostane renty staram sie znowu o sanatorium mineło już poł roku pozdrawiam tomasz
Nigdy nie slyszalam, zeby ZUSik wysylal do sanatorium a potem dawal komus rente....
Gosica33
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2014 19:49
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Gosica33 »

Zapewne w tym przypadku najpierw było zwolnienie, później świadczenie a teraz starania o rentę. ZUS wysyła na każdym z tych etapów jeśli złożysz wniosek, tak od siebie wysyłają żeby zapobiec ewentualnym wnioskom o renty. Ja na komisji miałam i przyznanie sanatorium i renty, ale na moje wnioski. Najważniejsze to czy w trakcie składania i przy otrzymaniu skierowaniu do sanatorium podlegasz składkom społecznym :-)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Edyta 25 ZUS własnie wysyła do sanatorium by zapobiegać rento i stąd nazwa prewencji :D a zdarza się i tak,że na komisji o rentę można dostać sanatorium ( jeśli się złozyło wniosek osobiście ). Pozdrawiam ;)
Edyta25
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 19 lut 2016 22:15

Post autor: Edyta25 »

Betina 71 - Hej, do którego sanatorium jedziesz z w marcu ? ;) ;)

Uwierz mi, znam takich dla których "prewencja rentowa" = "pewna renta" :D :D :D
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Dobry dzionek.Wtrące swoje pięć groszy do tematu.Wydaje mi się że wszelkie dywagacje na temat ZUS-u to tylko nasze pogaduszki .Ta firma w swoim działaniu jest tak nie przewidywalna jak tornado.Przez 14 lat pobierałam rentę .Nigdy przez ten okres nie zaproponowano mi wyjazdu w ramach prewencji rentowej.Na ostatniej wizycie wszechmocny orzecznik stwierdził raptem całkowite uzdrowienie :shock: W tym roku zostałam zakwalifikowana do wyjazdu w ramach prewencji rentowej.Idąc normalnym tokiem myślenia -to jeżeli jesteś na rencie to dają prewencję aby poprawił się stan zdrowia i wracasz do pracy.Mnie nie dano prewencji tłumacząc że to i tak nic nie zmieni, a potem raptem nastąpił cud :lol: :lol: Od dwóch lat już nie pobieram renty i jadę aby podreperować zdrowie .Ponoć jeżeli rehabilitacja nie postawi mnie na nogi , powinnam starać się ponownie o świadczenie rentowe.To są słowa lekarza orzecznika na spotkaniu o przydział prewencji.Bądz tu człowieku mądry.To wszystko nie trzyma się kupy.Jednym słowem jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o KASĘ :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Edyta 25 jadę w marcu do Kudowy sanatorium KOGA II :D .Założyłam post specjalny hi hi ;)
ODPOWIEDZ