Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
beatricz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2013 14:47
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: beatricz »

Betina71 - mój lekarz chciał mieć podkładkę od ortopedy czy po sanatorium rokuje powrót do pracy, ponieważ w lutym miałam zabieg ciaśni prawej ręki.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Betina71 pisze:Sztani....nie jestem pewna czy lekarz może odmówić wypisania wniosku skoro się go o to prosi. Łaskę robi czy na łapówkę czeka heh? :( .Jestem oburzona jego zachowaniem.
Nie znam sprawy koleżanki i trudno mi coś na ten temat powiedzieć . Powodów może być wiele choć by brak wskazań do takiego leczenia. Może dolegliwości , schorzenia są jego zdaniem zbyt lekkie (zbyt male) aby dać skierowanie. Może po prostu nie zna schorzeń Sewelki bo mu nie przedstawiła dokumentów od ortopedy (czy innych specjalistów).Każdy lekarz POZ powinien znać schorzenia swojego pacjenta (mój zna) Zawsze po pobycie w szpitalu czy badaniach ,operacjach , MRI , TK dostarczam mu ksero kopię a także opisy ich wkłada je do mojej historii choroby). I choć by się lekarz zmienił to w dokumentacji POZ następny ma czarno na białym .
Beatricz jak można żądać zaświadczenia ,że po turnusie będziesz zdrowa ,że dolegliwości ustąpią . Śmiać się chce z tego lekarza ,nikt nie da gwarancji. Chyba żeby Ci odmówić to tak powiedział .
Gosica33
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2014 19:49
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Gosica33 »

Tu chodzi najprawdopodobniej o rokowania, czy są ewidentne przesłanki na to aby chory po sanatorium uzyskał sprawność na tyle aby mógł dalej składeczki opłacać :-) Bo jeśli nie ma to po co kierować?! I tak mu nic nie pomoże :?
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Jeśli pacjent się nie leczy, a u internisty bywa głównie wtedy gdy ma przeziębienie to oczywistym jest, że gdy zjawi się po rocznej przerwie i poprosi o skierowanie to lekarz się raczej zdziwi. To logiczne. Jeśli pacjent leczy się u specjalistów a skierowania wypisuje lekarz pierwszego kontaktu, a na wizytach u niego bywa kilka razy w roku to oczywistym jest, że wypisze skierowanie. Nawet sam zaproponuje tak jak to było w moim przypadku gdy po raz pierwszy wypisano mi wniosek do sanatorium.
Awatar użytkownika
Sewelka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2015 13:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Podziękował: 1 raz

Post autor: Sewelka »

Witam,
Lekarz, u którego się leczę od wielu lat (może właśnie za długo??) zna moje schorzenia, ale najprawdopodobniej nie zna wszystkich procedur czy zasad wystawiania takiego wniosku. Usłyszałam, że to tylko ZUS może wystawić taki wniosek :shock: . Na moje nieśmiałe stwierdzenie, że słyszałam jakoby każdy lekarz POZ mógł wystąpić z takim wnioskiem bo przecież i tak orzecznik w ZUS-ie decyduje o przydzieleniu sanatorium - usłyszałam, że jak kiedyś jakaś pacjentka "wymusiła" wypisanie takiego wniosku, to został on odesłany do przychodni :roll:. Nie drążyłam więc na siłę i poczekam do wizyty u ortopedy, niestety dopiero pod koniec marca...
Dziękuję za taki sympatyczny odzew - jakoś tak mi się lżej zrobiło. :serce: :serce:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

A ja poszłabym na wizytę do innego lekarza, w takim dniu i godzinie kiedy nie przyjmuje ta doktor. Powiedziałabym o skierowaniu i o tym iż "moja" doktor robi problem. Nawet gdyby ta druga nie dała to chociaż niechby wiedziała jak mało kompetentna jest jej koleżanka. A w ogóle co to znaczy, że Ty nieśmiało zagadywałaś? Mówi się wprost: "Pani doktor, chcę wyjechać do sanatorium. Poproszę o wypisanie wniosku".
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Informacja ze strony ZUS
Kto kieruje osoby zainteresowane na rehabilitację - lekarz orzecznik ZUS czy lekarz prowadzący?

Lekarz prowadzący leczenie może wystawić osobie, która ma medyczne wskazania do przeprowadzenia rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej, wniosek o przeprowadzenie rehabilitacji. Powyższy wniosek stanowi podstawę do wydania przez lekarza orzecznika ZUS orzeczenia o potrzebie rehabilitacji. Ponadto lekarz orzecznik ZUS może orzec o potrzebie rehabilitacji leczniczej, orzekając w sprawie niezdolności do pracy do celów rentowych, a także wykonując kontrolę prawidłowości orzekania o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz wystawiania zaświadczeń lekarskich, a także orzekając o przedłużeniu okresu pobierania zasiłku chorobowego albo o okolicznościach uzasadniających przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego.

Czy wymagany jest specjalny wniosek?

Wniosek o przeprowadzenie rehabilitacji leczniczej wystawiony przez lekarza prowadzącego leczenie może być sporządzony na dowolnym formularzu i powinien zawierać: imię i nazwisko chorego, PESEL, adres zamieszkania i numer telefonu, rozpoznanie medyczne w języku polskim oraz opinię, czy istnieje pozytywne rokowanie odzyskania zdolności do pracy po przeprowadzeniu rehabilitacji. Przykładowy wzór wniosku można uzyskać na stronie internetowej ZUS pod adresem: www.zus.pl/prewencja.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Betino 71, pytałaś o wcześniejsze terminy, może w śląskim jest krócej, ale kolejki ZUS-owskie też się wydłużają. W Tomaszowie Mazowieckim 4-5 miesięcy to norma. Chyba że komuś kończy się zwolnienie, to wtedy bywa szybciej.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Sewelka
Dam znać, jak tylko coś będę wiedziała:) A Ty chyba powinnaś jeszcze raz pójść do swojego rodzinnego ze skopiowanymi wynikami badań i jeszcze raz poprosić o wystawienie tego wniosku, jeśli Ci zależy. Tak bym zrobiła. Bo rodzinny powinien mieć wszystkie skierowania, wyniki badań, itd., a np. ortopeda tylko swoją działkę, a poza tym wizyta u specjalisty na nfz jest zazwyczaj bardzo krótka i może braknąć czasu na wniosek, chyba, że masz lekarzy nie z nfz;) to inna bajka.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

W mojej przychodni na wypisanie wniosku prosi się o dwie wizyty.
chyba, że masz lekarzy nie z nfz;) to inna bajka
Lekarz nie z NFZ nie może wypisać wniosku przynajmniej do sanatorium,z ZUS nie znam szczegółów.
ODPOWIEDZ