NFZ - Łódzki- czas oczekiwania?
-
figus
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 27 lut 2016 12:47
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 6
Re: NFZ - Łódzki- czas oczekiwania?
-
forumowicz
-
figus
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 27 lut 2016 12:47
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 6
-
forumowicz
-
forumowicz
Mam pytanie gdyż pierwszy raz jadę do sanatorium i jestem całkowanie nieobeznana w temacie, dzwoniąc do NFZ oraz uzdrowiska nikt nie jest mi w stanie udzielić odpowiedzi ile co bedzie mnie kosztowało... Oczywiście znalazłam w internecie poszczególne kwoty za nocleg i wychodza mi bardzo wysokie ceny, nie biorąc pod
uwage wyżywienia, zabiegów itp
Jak to jest z tymi kosztami za 21 dniowy pobyt w Sanatorium z NFZ?
Jak pokoje są przydzielane?
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, to bardzo proszę odpowiedzieć na te pytania, abym mogła spokojnie w nocy spac:)
Pozdrawiam serdecznie !
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Odpłatność za pobyt w sanatorium
Każdy pacjent przebywający w sanatorium uzdrowiskowym ponosi koszt zakwaterowania i wyżywienia. Wysokość opłaty za jeden dzień pobytu pacjenta dla turnusów trwających 21 oraz 28 dni zależy od standardu pokoju. Wysokość tych opłat nie jest dowolna, ale ściśle określona przez Ministra Zdrowia.
Od 1 października 2013 r. częściowa odpłatność za koszty wyżywienia i zakwaterowania za jeden dzień pobytu wynosi:
Lp. Poziom I sezon rozliczeniowy (w złotych)
od dnia 1 października do dnia 30 kwietnia II sezon rozliczeniowy (w złotych)
od dnia 1 maja do dnia 30 września
1 I A
pokój jednoosobowy z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym 28,50 35,80
B
pokój jednoosobowy w studiu 22,80 32,70
2 II pokój jednoosobowy bez pełnego węzła higieniczno - sanitarnego 21,80 29,00
3 III A
pokój dwuosobowy z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym 17,10 23,90
B
pokój dwuosobowy w studiu 14,50 21,80
4 IV pokój dwuosobowy bez pełnego węzła higieniczno - sanitarnego 12,40 17,10
5 V A
pokój wieloosobowy z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym 10,90 13,00
B
pokój wieloosobowy w studiu 10,40 11,90
6 VI pokój wieloosobowy bez pełnego węzła higieniczno - sanitarnego 9,30 10,40
Zabiegi realizowane w ramach potwierdzonego uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego są bezpłatne. Poniesiesz natomiast koszty pobytu i we własnym zakresie będziesz musiał zapewnić sobie zakwaterowanie i wyżywienie.
Ważne! NFZ nie ponosi:
-kosztów przejazdu na leczenie uzdrowiskowe i z leczenia uzdrowiskowego;
-kosztów częściowej odpłatności za wyżywienie i zakwaterowanie w sanatoriach uzdrowiskowych;
-kosztów wyżywienia i zakwaterowania podczas korzystania z leczenia ambulatoryjnego;
-kosztów pobytu opiekuna pacjenta;
-dodatkowych obowiązujących w miejscu położenia zakładu opłat, np. opłat klimatycznych;
-kosztów zabiegów przyrodoleczniczych i rehabilitacyjnych, niezwiązanych z chorobą podstawową, która jest bezpośrednią przyczyną skierowania na leczenie uzdrowiskowe.
Liczenie jest proste,np.sezon I pobyt za miejsce w pokoju dwuosobowym za cały pobyt 17,10 x 21 dni =359,10 groszy.Trzeba doliczyć klimatyczne za 21 dni,podróż i masz całkowity koszt pobytu.Reszta zgodnie z życzeniem i regulaminem sanatorium - czyli telewizor,czajnik,parking,internet.Nie są to obowiązkowe opłaty tylko na życzenie.
pokoje każde sanatorium przydziela jak chce,nie regulują tym żadne przepisy. Zabiegi zalecone przez lekarza są bezpłatne,inne na życzenie można dokupić.