kujawiak Inowrocław

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: kujawiak Inowrocław

Post autor: forumowicz »

ania1701 pisze:Casandro przepisy swoje , życie swoje, ale dzięki za inf. :kwiat:

Nie chcę być trudna ale nie zdążyłam edytować swojego poprzedniego postu. Chciałam tylko dopisać że na naszym turnusie były przynajmniej trzy osoby, które jedynki miały, po prostu wcześniej zadzwoniły i zarezerwowały. :)
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Spotkałam się na forum z informacją, że w przeszłości niektórzy kuracjusze byli zakwaterowani w Solankach Spa. Czy ktoś kto był w ostatnim czasie może potwierdzić tę informację?
forumowicz

AgaC pisze:Spotkałam się na forum z informacją, że w przeszłości niektórzy kuracjusze byli zakwaterowani w Solankach Spa. Czy ktoś kto był w ostatnim czasie może potwierdzić tę informację?
W Medical SPA były zakwaterowane osoby z NFZ. Ale nie wiem jakie były kryteria przydzielenia tych pokoi.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzo dziękuję Casandro :) Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś wieści to będę wdzięczna :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

ania1701 pisze:Casandro przepisy swoje , życie swoje, ale dzięki za inf. :kwiat:
Tak jak pisze Casandra każda umowa zawarta ośrodka z ZUS musi mieć jedynki . Ilość ich na schorzenie może być różna .Zależy to od ilości kuracjuszy przebywających na turnusie. Jeśli nie mają jedynek to przeznaczają pokój dwu osobowy ( tak miałem) . mając mocne podstawy do przyznania jedynki ( historie schorzeń,udokumentowane)rezerwując podajemy numer umowy ,który jest na skierowaniu do ośrodka rehabilitacyjnego(lewy górny róg). Może się zdarzyć ,że ilość osób ubiegająca się o jedynkę jest wieksza jak przewiduje umowa z ZUS wówczas kierownictwo ośrodka decyduje komu przydzielić.NP. w jantarze w Dziwnówku mają sześć jedynek a osób składających na jeden i ten sam turnus było dwadzieścia. :)
Ludzie często z czystego komfortu (nie potrzebujący jedynek) załatwiają zaświadczenia lekarskie (lewe)tym samym uniemożliwiają osobom naprawdę potrzebującym takiego przydziału ( jedynki). i zwykło się mówić ,że nie jest to naganne a osoby tak postępujące są "zaradne"" życiowo.
Dodam ,że i personel ośrodka nie zadaje sobie często trudu aby takie osoby weryfikować i przydzielać właściwie.
każde schorzenie kwalifikujące do jedynki oprócz wypisanego zaświadczenia ma także historię choroby a wypisane tylko zaświadczenie ( nie poparte historią choroby) jest poświadczeniem nieprawdy przez lekarza ,który je wypisuje.
Może tym wpisem narażę się forumowiczom (niektórym) no cóż trudno jakoś to przeżyję . :)
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Ludzie często z czystego komfortu (nie potrzebujący jedynek) załatwiają zaświadczenia lekarskie (lewe)tym samym uniemożliwiają osobom naprawdę potrzebującym takiego przydziału ( jedynki).
Zgadzam się z Tobą sztani, że jedynkę powinni dostać potrzebujący, ale jak określić, kto jest bardziej potrzebujący , a kto mniej. Jest na to jakiś klucz? Niektórzy z powodu jakiejś swojej choroby czy dolegliwości mają wielkie kompleksy i myślą, że współlokator tylko na to patrzy i cały pobyt jest dla niej stresem. Dla jednego problemem będzie łuszczyca, mastektomia, stomia, a dla drugiego przewlekłe obfite krwawienia z nosa, ogromne żylaki albo przebarwienia skóry. Dla mnie jest to trudne. I tyle.
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

Witam :kwiat:

We wcześniejszych postach padały pytania czy są jedynki dla Zus czy ich nie ma, tak? A w przedostatnim poście temat zboczył już na temat ,jak to kuracjusze wykorzystują możliwość korzystania z jedynek , niesłusznie oczywiście. Otóż nie nam to oceniać. Nikt tak naprawdę z nas nie wie czy ktoś, kto skorzystał z jedynki to słusznie czy też nie. Ja nie oceniam ludzi w takich kategoriach, czy ktoś ma " lewe zaświadczenie " czy prawe :lol: . Każdy może się starać o taką jedynkę (jeżeli są), jak otrzyma to widocznie mu się należało i tyle.
Oj my Polacy już tak mamy, że wszędzie dopatrujemy się przebiegłości czy cwaniactwa. Trochę tolerancji .

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :kwiat: :serce:
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja lubię mieszkać w jedynce, chociaż nie mam szczególnych wskazań lekarskich.
Do 'Kujawiaka" zadzwoniłam i zarezerwowałam od ręki. Bez zaświadczeń, kombinowania itp. Tak tez można, nie zawsze trzeba szukać drugiego dna :)
forumowicz

AgaC,
W Uniejowie było trudniej, prawda?
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

W Uniejowie przez telefon poinformowano mnie,ze nie ma rezerwacji jedynek. Byłam w dwójce
ODPOWIEDZ