Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: serendipity »

Aha, oczywiście, dam znać, a w razie czego nie będę rozpaczać, tylko złożę do nfz ;)
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

No tak ale z NFZ czeka się 2 lata :cry:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No właśnie, szkoda czasu, gdy jest potrzebna rehabilitacja.
Jeśli mogę spytać, wiesz dlaczego znajomi dostali odmowę?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

serendipity pisze:Aha, oczywiście, dam znać, a w razie czego nie będę rozpaczać, tylko złożę do nfz ;)
Trzeba odczekać i nie dawać za wygraną składać ponownie po 1-2 miesiacach. do skutku
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

serendipity pisze:No właśnie, szkoda czasu, gdy jest potrzebna rehabilitacja.
Jeśli mogę spytać, wiesz dlaczego znajomi dostali odmowę?
Jeden ze znajomych jest na rencie czasowej i Jemu powiedzieli ze i tak po sanatorium nie będzie mógł wrócić do pracy a dwóm pozostałym powiedzieli że rehabilitacja jest bezcelowa i tyle.
Na ubiegłorocznym wypisie z sanatorium mam adnotację że rehabilitacja nie dała dużych efektów dlatego boję się że też mnie odrzucą :(
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Olenka nie ma reguł, ja miałam napisane tak jak ty a koleżanka, że rehabilitacja przyniosła dobre efekty. Ja dostałam skierowanie a ona nie ...... Każdy przypadek jest inny. Tak, że nie martw się do przodu, wszystko będzie dobrze.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sztani pisze: Trzeba odczekać i nie dawać za wygraną składać ponownie po 1-2 miesiacach. do skutku
Dzięki, Sztani, zobaczę, jak będzie po tej komisji:) Trochę zdziwiło mnie, że dostałam od zus zwykły list wrzucony do skrzynki, ale dotarł.
Wiesz, myślę, że lekarz też nie za bardzo chciałby co miesiąc wypisywać wniosek;)
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

olenka989 pisze: Jeden ze znajomych jest na rencie czasowej i Jemu powiedzieli ze i tak po sanatorium nie będzie mógł wrócić do pracy a dwóm pozostałym powiedzieli że rehabilitacja jest bezcelowa i tyle.
Na ubiegłorocznym wypisie z sanatorium mam adnotację że rehabilitacja nie dała dużych efektów dlatego boję się że też mnie odrzucą :(
Jakimś kodem ci orzecznicy się posługują, ale kto wie, jakim:) Bo skoro renta czasowa i wiedzą, że nie będzie mógł pracować, to czemu renta nie na stałe? A jeśli rehabilitacja bezcelowa, to co to znaczy? Niektórych rzeczy nie pojmuję.
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

A kto zrozumie orzeczników ZUS? :lol:
W poniedziałek się okaże.
Podobnie jak Ty- też dostałam wezwanie zwykłym listem
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asiulek »

Witam :kwiat: jestem właśnie po komisji- 7 marzec.Trafiłam na lekarza, który chyba wszystkim chce udowodnić, że są zdrowi......a rehabilitacja.......z różnych powodów bezcelowa.....Było to moje drugie spotkanie ;) z tym orzecznikiem. Pierwszy raz rok temu Zus sprawdzał dlaczego jestem tak długo na zwolnieniu- było 2 miesiące po endoprotezie biodra. Po godzinnej wizycie, na której doktor cały czas mówiła podniesionym głosem, rzucała dokumentami, wykręcając nogi we wszystkich kierunkach stwierdziła, że zwolnienie jednak jest zasadne....uwierzcie mi wyszłam ze łzami w oczach i czułam się jak zwykły oszust....Dodam, że , do tej pory trafiałam na naprawdę miłych orzeczników......Po roku, 7 marzec, poniedziałek, otwieram drzwi, wchodzę i co widzę :?: :o ........w głowie kotłowała mi się tylko jedna myśl..........o :!: nieba....dlaczego :?: oczywiście ulubiona ;) przez wszystkich orzecznik. Niedługo mam drugą operację, z pismem z kliniki ostatnim prześwietleniem biodra przedstawiam dlaczego potrzebuję rehabilitacji.....wcale nie było łatwo, ale tym razem byłam silna, grzecznie ale stanowczo upierałam się przy swoim. Pani doktor wyciągała nowe argumenty:, za wcześnie składam wniosek, nie dam sobie rady po operacji, itd.....ale udało się.....21 lipca wyjeżdżam do Szczawna do Domu Zdrojowego. Pani, która przydzielała miejsce rehabilitacji bardzo miła, pomogła mi wybrać najbardziej optymalne dla mnie miejsce, więcej takich ludzi w ZUSie. Pozdrawiam i życzę tylko miłych i kompetentnych orzeczników. I jeszcze jedno, miejsca co roku są inne, w tym roku u nas nie było Ciechocinka.....może będzie w przyszłym roku :D
ODPOWIEDZ