Czy wiecie że...
Dołącz do watahy i chroń wilka.
Chcemy, aby jak najwięcej osób stanęło w jego obronie i stworzyło symboliczną watahę na stronie akcji godzinadlaziemi.pl – mówi Paweł Średziński z WWF Polska. – W ostatnich miesiącach znów pojawiają się przekazy medialne, które wilkiem straszą. Wraz z nimi słyszymy głosy, że do wilka powinno się strzelać. Dlatego w ramach naszej chcemy nagłośnić prawdziwą naturę tego gatunku, z jednej strony drapieżnika, ale z drugiej strony zwierzęcia troskliwgo,, rodzinnego, solidarnego i współdziałającego w grupie.
Od 5 do 19 marca, przez trzy kolejne soboty, o godzinie 12, będzie można wziąć udział w akcji polegającej na symbolicznym zawyciu dla wilka w centrach 9 miast Polski. Na wydarzenia WWF Polska zaprasza nie tylko miłośników wilka, ale też psów ze swoimi pupilami. 5 marca wycie dla wilka odbędzie się w Rzeszowie, Wrocławiu (tutaj wyjątkowo o godz. 11) i Olsztynie. 12 marca wataha zbierze się w Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku. W wielki finał, 19 marca, w Krakowie, Łodzi i Warszawie.
[ obrazek zewnętrzny ]
- Bogutka5
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 lis 2014 13:28
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 7
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Czy wiecie że...
Wyć jak wilk nie będę chyba że , z powodu własnych kłopotów, zmartwień. Chciałoby mi się.
Dobrze Suzen, że o tym piszesz. Na pewno warto wiedziec.
Bogutka
Zwierzę to jest bardzo tępione /czasami w okropny sposób/ chociaż jest pod ochroną.
Kocham przyrodę i dlatego jest mi po ludzku żal zabijania zwierząt leśnych/nie tylko tego gatunku/.
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 8 razy
-
forumowicz
Survival/Sprzęt/Historie
Technologia Tłumacz
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
"Boimy się tego czego nie rozumiemy" - Wilki
Zaczęły mnie interesować kiedy pierwszy raz je zobaczyłem. Nie będę ukrywał - w programie telewizyjnym. I niestety do dzisiaj tak jest choć ... był taki raz, jeden gdy nieśpiesznie jadąc autem obserwowałem pole (gdy widzę lasy, pola to nawet gdy jadę autem mój wzrok instynktownie zbacza z betonu i asfaltu na zieleń i żółć i kształty drzew) i raz jeden wydawało mi się, że go widziałem ... choć może raczej on mnie ...
Wilki są wspaniałe. Niestety ich liczba w Polsce jest malutka ( niektóre źródła mówią o +/- 500 sztukach w Polsce a w europejskiej części Rosji o 30 tysiącach - taka różnica ). Dodając do tego ich mobilność i płochliwość przed człowiekiem - jest ekstremalnie trudno trafić na wilka lub watahę przeprawiając się przez lasy i pola.
Zmysł wilka węch i słuch pozwoli mu już z daleka Ciebie dostrzec/usłyszeć. Obejdzie Ciebie zanim ty go zauważysz. I właśnie - są ciekawe ludzi ale się nas boją.
Kiedy więc pomyślisz w lesie o wilkach... nie bój się. Jak by na Ciebie polowały to szybko byś się dowiedział. ...."
http://kilometrdolasu.blogspot.com/2014 ... miemy.html
Materiał w części zapraszam do bloga jak wyżej.
Za zgodą autora