Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sztani »

Rzadko zdarza się ,że renta jest stała .co jakiś czas przedłużają . jeśli człowiek nie rokuje poprawy zdrowia (ma takie zmiany ),że 24 dniowa kuracja nie pomoże to nie . wysyłają . Bylem ostatnio u swojej neurolog i powiedziała mi takie oto słowa "" lekarz powinien leczyć i pomagać a ZUSowi lekarze szkodzą ""Zdziwił mnie brak solidarności z jej kolegami po fachu. jak sie trafi no porządnego orzecznika to rzecz staje się niesamowita i wszyscy głośno o tym mówią , Większość jednak taka nie jest i każde podejście na komisję to niepotrzebny stres dla człowieka . więcej tu loterii jak fachowego podejścia . Paniska za nasze składki.
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asiulek »

Sztani, a ja czasem odnoszę wrażenie, że orzecznicy płacą z własnej kieszeni :shock: może mają premię od każdego odrzuconego wniosku :?: :?: :(
Awatar użytkownika
Sewelka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2015 13:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Podziękował: 1 raz

Post autor: Sewelka »

serendipity pisze:Sewelka,
dostałam dziś zaproszenie na komisję na piątek, od wysłania wniosku do komisji minie dokładnie 3 tygodnie.
Dziękuję za info :kwiat: Życzę życzliwego orzecznika - będę mocno trzymała kciuki w piątek. Ja czekam na wizytę u ortopedy, po której podejmę dalsze działania.
Mam nadzieję, że w piątek pochwalisz się jaki kierunek obrałaś na przyznaną :!: :!: rehabilitację.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

asiulek pisze:Sztani, a ja czasem odnoszę wrażenie, że orzecznicy płacą z własnej kieszeni :shock: może mają premię od każdego odrzuconego wniosku :?: :?: :(
Nie wszyscy którzy składają wniosek o sanatorium,rehabilitację mogą ją dostać co oczywiście nie jest radosne.Tak bywa i w normalnym życiu w innych sprawach.Nie zawsze dostajemy pozytywną odpowiedz na nasze prośby czy wnioski. Czy Ty zawsze odpowiadasz pozytywnie ludziom w życiu?Trzeba spojrzeć na sprawę z różnych aspektów choć nie jest to łatwe.Pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

Żeby niektórym nie było smutno ......to mnie znów odmówili :twisted: Miłego dnia :) :kwiat:
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asiulek »

Masz rację Betina, zresztą każdy z nas ma inne doświadczenia z ZUSem, pozdrawiam Cię serdecznie
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Princi pisze:Żeby niektórym nie było smutno ......to mnie znów odmówili :twisted: Miłego dnia :) :kwiat:
Z jakiego powodu odmówili?Jaka była motywacja decyzji?
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

Betina ....ot po prostu pacjent jest za chory :roll:
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51

Post autor: aniag »

Princi ale jak mozna byc za chorym przeciez wlasnie wtedy powinno sie nalezec
:cry:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ZUS wysyła na rehabilitację w ramach prewencji rentowej osoby,które dzięki wyjazdowi mogą podreperować swoje zdrowie by uniknąć płacenia rent,zasiłków rehabilitacyjnych a wysłać do pracy by zbierać składki. Stąd odmawia osobom,których stan nie rokuje poprawy dzięki rehabilitacji.Nie wysyłają tzw.zbyt chorych bo to im i tak już nie pomoże w ich mniemaniu. :(
ODPOWIEDZ