niezadowolenie z pobytu w sanatorium

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Re: niezadowolenie z pobytu w sanatorium

Post autor: sinobrody »

No to już naprawdę zbiorczo odniosę się do uwag w tym temacie.
Przepraszam "klaraklara" ta moja uwaga powinna być do "kuracjuszkaasia".

Jeżeli chodzi o terminy.

Wszyscy wiemy jaka jest sytuacja w NFZ i w naszym kochanym kraju.
Generalnie jest bajzel wszędzie, ale nie jest tak, że w tym bajzlu nie da się nic zaplanować.
Jestem z dolnośląskiego NFZ i mogę się wypowiadać jedynie jak jest u mnie.
Pisanie abym się przeniósł tu lub tam jest bez sensu.
Nie mam zamiaru nigdzie się przeprowadzać więc i zmieniać NFZ.
Gdy zaczynałem swoją przygodę z sanatoriami okres oczekiwania u mnie był około 6 miesięcy.
Później stopniowo się to wydłużało i obecnie jest to 24 miesiące więc nie ma problemu złożyć wniosek w takim terminie aby otrzymać sanatorium
w terminie który mi odpowiada. Nie zdarzyło się jeszcze abym otrzymał sanatorium wcześniej jak w przewidywanym terminie.
Składam więc wniosek powiedzmy w maju i nawet jeżeli termin wydłuży się około 2 miesiące to i tak otrzymam sanatorium w czerwcu, lipcu.
Nie ma innej możliwości ponieważ nie wzrasta termin oczekiwania z dnia na dzień o pół roku czy więcej. Proste? Proste.
I to już naprawdę w tym temacie z mojej strony wszystko.
Życzę wszystkim wypasionych sanatoriów i królewskich apartamentów. :lol:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Jako ten tzw ..pomarańczowy pozwolę sobie -ale TYLKO SOBIE zwrócić uwagę Jesteśmy w temacie ;
niezadowolenie z pobytu w sanatorium

Natomiast Pan "Sinobrody"
Podaje informacje o wypracowanym systemie odnosząc się ,że nie będzie się wypowiadał......

OK

Otóż jak wspomniała Pani FELICE
Zapraszam na Śląsk lub do Warszawy.

Tak na marginesie proszę podać
Miejscowość
Termin

A udowodnię ,że Bez ZNAJOMOŚCI -będę ..tam z NFZ

Drodzy Państwo ..czarowanie.

DLATEGO też wróćmy do tematu bo zaraz admin da bana i zamknie temat a JEST on bardzo atrakcyjny.

Może tutaj wymienimy ośrodki ,które nie spełniają kryteriów jakie zakłada NFZ
Generalnie bardzo chciałbym poznać kryteria dofinansowania i pozyskania NFZ jako ośrodek sanatoryjny.
CZY sa ustalone gdzieś NORMY metrów kw pokoi , łazienek czy inne
Standard zabiegów - CZAS
Dlaczego mając wypisy z trzech ostatnich pobytów mam podany masaż klasyczny 10-15 minut ???
Ile wg NFZ powinien wynosić czas masażu
Podobnie ma się z innymi zabiegami

Inny aspekt np TV dlaczego np w Kołobrzegu w 5 ośrodkach za TV zapłacimy różne stawki od 8,5 od osoby do 45 złotych za ten sam pakiet programów

Jest wiele różnic na które nie zwracamy UWAGI np opłata KLIMATYCZNA skoro zapylenie w miejscowości UZDROWISKOWEJ jest na wyższym poziomie niż w KRAKOWIE Dlaczego jako mieszkaniec śląska mam płacić ???
tak było w roku 2015 w Kołobrzegu czy też w ..Ciechocinku

Napiszmy o oferowanych dietach w podawanych menu, dziś w dobie wszędobylskich mediów sfotorafujmy menu i wklejmy je NIECH jest czarno na białym a nie opisujmy ,że...
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

darek pisze:Dlaczego mając wypisy z trzech ostatnich pobytów mam podany masaż klasyczny 10-15 minut ???
Ile wg NFZ powinien wynosić czas masażu? Podobnie ma się z innymi zabiegami
Ale te pytania nie są do nas piszących na Forum. Te pytania powinny być skierowane do NFZ.
darek pisze:Inny aspekt np TV dlaczego np w Kołobrzegu w 5 ośrodkach za TV zapłacimy różne stawki od 8,5 od osoby do 45 złotych za ten sam pakiet programów.
To pytanie bardziej do menadżerów tych ośrodków, a nie do nas. Tv nie jest obowiązkowe.
Jeśli komuś nie odpowiada wielkość opłaty czy pakiet programów to nie korzysta i po sprawie.
darek pisze:Jest wiele różnic na które nie zwracamy UWAGI np opłata KLIMATYCZNA skoro zapylenie w miejscowości UZDROWISKOWEJ jest na wyższym poziomie niż w KRAKOWIE. Dlaczego jako mieszkaniec śląska mam płacić ???
A dlaczego miałbyś nie płacić? Niby w czym Ty jesteś lepszy jak mieszkańcy innych regionów?
Czy samo mieszkanie na Śląsku to powód do jakiś nowych przywilejów? Chyba pomyliły się Tobie epoki.
W tej chwili Kraków jest bardziej zapylony jak Śląsk, na którym od 20 lat przemysł pada "na pysk".
darek pisze:Napiszmy o oferowanych dietach w podawanych menu, dziś w dobie wszędobylskich mediów sfotorafujmy menu i wklejmy je NIECH jest czarno na białym a nie opisujmy ,że...
Darku dlaczego piszesz w liczbie mnogiej: napiszmy, sfotografujmy, wklejmy, a gdzie w tym wszystkim jesteś TY?
To trochę przypomina takie śmieszne powiedzonko: "Idźcie, zróbcie, a ja Wam za to, nie bójcie się".
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Witam
Pod tym linkiem jest ciekawa lektura dotycząca zasad zarządzania w ZUS rechabilitacją leczniczą w ramach prewencji rentowej.
http://www.zus.pl/files/Programy_rehabi ... narnym.pdf
Są tutaj opisane metraże, wyposażenie, jaka baza zabiegowa musi być na miejscu itd.......
Jest to załącznik do Zarządzenia nr 51 Prezesa ZUS z dnia 27.08.2014r.
Być może coś podobnego można znaleźć dla NFZ.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Drogi Zbyszku odnoszę wrażenie ,że każdy Mój wpis KRYTYKUJESZ ,nawet ten gdzie składam życzenia
ok
Nie musisz Mnie lubieć .

NIE WYRÓŻNIŁEM śląska -podałem jako przykład cóż Twoja awersja do Sląska musi mieć widocznie jakieś podłoże
ok

Podałem tylko przykład ,że w w ostatnich latach poziom zanieczyszczenia w Kołobrzegu był wyższy niż własnie na Śląsku czy Krakowie.
A że w ostatnich ponad 20 latach zlikwidowano przemysł hutniczy to inny aspekt ,nie nie zrobiła tego jak ostatnio modne jest tylko PO.

Pani Maju bardzo dziękuję za linka nie ukrywam ,że rozpocznę poszukiwanie dotyczącego NFZ
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Panowie jest taki piękny dzień , wstańcie od komputerów i na spacerek. Nabierzcie dystansu naprawdę nie warto - życie jest tak krótkie i ulotne, Darek :kwiat: Zbyszku :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Niestety NFZ nie ma takich opracowanych standardów dotyczących pomieszczeń,łóżek...itp.
Jeżeli chodzi o zabiegi to np.jakieś sanatorium daje ofertę na masaż klasyczny 15 minut w cenie 20 zł,inne na masaż 20 minut w cenie 25 złotych,a NFZ kontraktuje tak jak podano w ofercie - stąd te różnice.Niektóre ośrodki w ogóle nie mają masażu w ofercie,można tylko pełnopłatne.
Więc zanim zaczniemy doszukiwać się oszustwa sprawdźmy co zakontraktował w danym ośrodku NFZ.To nie jest tak,że na każdy obiekt jest identyczny kontrakt.
forumowicz

sinobrody pisze: (......)
Składam więc wniosek powiedzmy w maju i nawet jeżeli termin wydłuży się około 2 miesiące to i tak otrzymam sanatorium w czerwcu, lipcu.
Nie ma innej możliwości ponieważ nie wzrasta termin oczekiwania z dnia na dzień o pół roku czy więcej. Proste? Proste.
(....)
Dla mnie proste , bo robię dokładnie tak samo :)
I tylko o to chodziło w moim wpisie ..
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

Masz rację Darku, nie muszę Cie lubić, ale nie pisz takich bzdur, że krytykuje nawet Twoje posty z życzeniami.
Przeczytaj lepiej dokładnie swój poprzedni post. Nie podałeś tam Śląska, za żaden przykład
tylko zapytałeś dlaczego jako jego mieszkaniec masz płacić opłatę klimatyczną. Więc odpowiadam:
Dlatego, że wszyscy (nie szpitalni) płacą i Ty jak mieszkaniec Śląska tez powinieneś.
Nie mam żadnej awersji do Śląska. Bardziej irytuje mnie roszczeniowa postawa jego mieszkańców.*
Ciężko z Tobą dyskutować bo Ty nawet nie pamiętasz co piszesz post wcześniej.
Słowem tam nie wspomniałeś o zanieczyszczeniu w Kołobrzegu. Pisałeś o różnicy w opłatach za Tv.
*p.s. do wiadomości tych co sie tukej na mie zarozki ciepnom to padom - jo niy je Gorol.
Hanys urodzony, wychowany, wykształcony i pracujący (kawał czasu ) na Śląsku.
Marylka pisze:Panowie jest taki piękny dzień , wstańcie od komputerów i na spacerek. Nabierzcie dystansu naprawdę nie warto - życie jest tak krótkie i ulotne, Darek :kwiat: Zbyszku :kwiat:
Masz racje Marylko, ale czasem na, moim zdaniem, zbyt absurdalne wpisy
wypada zareagować, a nie przyjmować wszystko bezkrytycznie bo napisał to ten czy ów.
forumowicz

Zbyszku jestem na spacerku nad Maltą :lol: dołączysz do mnie.
ODPOWIEDZ