Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: stokrotka »

Bozena321 pisze:
serendipity pisze:Tak, jak obiecałam, piszę o komisji, na której dzisiaj byłam: lekarz przeglądnęła dokumentację, popukała w kolana, spytała, czy korzystałam z sanatorium nfz i orzekła, że decyzja będzie odmowna, ponieważ jak chcę się leczyć, to powinnam złożyć wniosek do nfz, bo to nfz leczy, a nie zus, zus zajmuje się tylko prewencją rentową, więc skoro nie jestem na zwolnieniu lekarskim, to nie grozi mi teraz renta, dlatego wniosek jest bezzasadny.
W tej sytuacji złóż wniosek jeszcze raz. Dostaniesz się do innego orzecznika i może będzie pozytywnie. Nie trzeba chodzić na L4, żeby jechać z ZUS-u z prewencji rentowej.
Może trafisz na innego orzecznika.Ja miałam podobnie z tym że poszłam ze skierowaniem od foniatry a orzeczniczka sprawdzała mi ruchomość stawów :o
Odmowne - nie wiem dlaczego.Za rok sytuacja powtórzyła się jak w filmie "Dzień świstaka" --ta sama orzeczniczka i odmowne.
Dopiero w kolejnym roku był inny lekarza i...dostałam.Ale tym razem już dałam wniosek od neurologa .Jak mają mi sprawdzać narządy ruchu to zmienilam specjalistę :lol: :lol:
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: gosiulek2002 »

Zauważyłam,że sporo odmów ze strony ZUSu jest
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Niestety są odmowy z ZUS ,co dla nas kuracjuszy jest nie zawsze zasadne.
Pewnie też dlatego ,że jest coraz więcej chętnych na wyjazdy z ZUS-u więc sporo decyzji jest odmownych.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Coraz więcej osób stara sie o wyjazd w ramach prewencji . Taki ZUSowski wyjazd na rehabilitacje jest bardziej korzystny pod każdym względem . Więcej zabiegów możliwość skorzystania z L-4( nie naruszając urlopu ) Choć czasami miejscowości mniej atrakcyjne ,ale w moim odczuciu to mało ważne .(liczy się rehabilitacja- skuteczna) Kiedyś można było bez problemu dwa razy wyjechać w ciągu roku .Sam usłyszałem tekst o sanatorium w ramach NFZ od orzecznika .
Czasami sami kuracjusze piszący nawet tu na forum rzeczy niestworzone jakie to eskapady ,balangi im przyświecały przez cały turnus.( nie pisze tu o tańcach :) )
Może to też rzutuje na ogólne podejście ZUS.
Chciałbym aby to sprawy zdrowotne decydowały o turnusie ale częściej orzecznicy patrzą na to inaczej ( robi się czysta loteria) kto jedzie a komu się odmawia.
Słowo prewencja kojarzy mi się zapobieganiem pogłębienia choroby u pacjenta a tym samym jak najdłużej utrzymanie go na rynku pracy.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

A jak ma być inaczej, chętnych do wyjazdu i podreperowaniu zdrowia będzie coraz więcej..powiem na swoim przykładzie- Jeszcze nie tak dawno nawet do głowy mi nie przyszło żeby skorzystać z tego przywileju, ale w sytuacji kiedy nasz rząd sukcesywnie dorzuca mi lata pracy to jakie mam wyjście (41 lat stażu w tym szkoła ) przecież muszę być na chodzie. Obraziłam się na Rząd, ZUS, NFZ i będę korzystała z wszystkiego co mi się należy na maksa :kwiat:
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Powiedzcie mi moi drodzy jak wygląda sytuacja z ilością dni przebywania w sanatorium z ZUS. Wszędzie czytam , że czas trwania to 24 dni. Dzisiaj przeglądając moje skierowanie wyczytałem " 24 dni robocze", a to jest różnica. W okresie moich 24 dni przypadają 3 niedziele - czyli dni nierobocze. Więc jak to faktycznie jest? :?:
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

cekaj pisze:Powiedzcie mi moi drodzy jak wygląda sytuacja z ilością dni przebywania w sanatorium z ZUS. Wszędzie czytam , że czas trwania to 24 dni. Dzisiaj przeglądając moje skierowanie wyczytałem " 24 dni robocze", a to jest różnica. W okresie moich 24 dni przypadają 3 niedziele - czyli dni nierobocze. Więc jak to faktycznie jest? :?:
Dokładnie 24 dni kalendarzowe(łącznie z niedzielami)
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Witam.
Cekaj, mam tak samo napisane jak ty, a w zeszłym roku na ten temat nic na skierowaniu nie było.
Pewnie dla sanatorium każdy dzień jest roboczy, skoro z zaleceń pisze, żeby zabrać leki na 24 dni....

Cytat ze strony ZUS - aktualizacja 10.02.2016r

"Czas trwania rehabilitacji leczniczej

Rehabilitacja lecznicza w ośrodku rehabilitacyjnym trwa 24 dni, przy czym czas jej trwania może być przedłużony lub skrócony przez ordynatora ośrodka rehabilitacyjnego po uprzednim uzyskaniu zgody ZUS, w przypadku:

pozytywnego rokowania co do odzyskania zdolności do pracy w przedłużonym czasie trwania rehabilitacji,
wcześniejszego przywrócenia zdolności do pracy,
zaistnienia innych przyczyn leżących po stronie osoby skierowanej na rehabilitację."
Pozdrawiam :kwiat:
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Też mi się tak wydawało że 24 dni , to dlaczego napisane jest 24 dni robocze? Mam kopię skierowania z 2013r i tam nie ma takiego zapisu.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Cekaj .ZUS wydaje ujednolicone skierowania na turnus .Mam je przed sobą i na odwrotnej stronie jest napisane tłustym drukiem. ""turnus trwa 24 dni kalendarzowe"". dla turnusu stacjonarnego.
24 dni robocze trwa turnus na zasadach ambulatoryjnych (bez noclegu w ośrodku)
Nowością mogą być tylko (choć pewny nie jestem)informacje na odwrotnej stronie skierowania . Niestety w ubiegłym roku nie zwróciłem na to uwagi i stąd ta niepewność.
Lekarz na miejscu może skrócić lub wydłużyć rehabilitację tak jak pisze koleżanka. Wydaje mi się ,że w 2013 roku nic na odwrocie skierowania nie było napisane .Była to czysta strona.
ODPOWIEDZ