Sanatoria wojskowe

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Sanatoria wojskowe

Post autor: forumowicz »

Które z sanatoriów wojskowych oceniacie najwyżej? Ciechocinek? Busko? Lądek? Inne?
Panuje opinia, że w sanatoriach (szpitalach) wojskowych są ponad przeciętne warunki pobytowe oraz wykonuje się solidnie zabiegi. Co o tym sądzicie?
forumowicz

Re: Sanatoria wojskowe

Na przykład, który jest lepszy? W Ciechocinku, czy w Busku?
Gosica33
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2014 19:49
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Gosica33 »

Witaj, ja korzystałam z sanatorium wojskowego w Busku i szczerze powiem że gdybym miała wybierać wybrałabym właśnie to sanatorium spośród wszystkich których byłam!!! Lekarze super (dr. Kuś) idealnie dobrane zabiegi, masaże i masaże podwodne i szereg innych. Rehabilitanci i obsługa wspaniali. Polecam!!! :serce:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Teodor znam wszystkie i każde ma inne zalety.Wyposażenie to nie kwestia tego,że to wojskowe tylko dbałość dyrektora o podległy mu obiekt.Wszystkie są na własnym utrzymaniu jak pozostałe w kraju które mają podpisane umowy z NFZ czy ZUS- em.Mon nie finansuje już tego.Jeżeli to tylko pobyty żołnierzy po misjach.
Ja osobiście bardzo lubię Lądek i mam sentyment do tamtego miejsca.Najwyżej w hierarchii stawiam Busko i to w wielu względach- wyposażenie pokoi,wyżywienie,opieka lekarsko- pielęgniarska (też uwielbiam dr Kusia,ale nie tylko jego :lol: ),świetna baza zabiegowa z wielkim wachlarzem rodzaju zabiegów. No i Ciechocinek z kolei postawił mnie na przysłowiowe nogi.Tak fantastycznie prowadzona terapia indywidualna rzadko się zdarza.Wielki ukłon dla mojego terapeuty,który włożył mnóstwo zaangażowania ,wiedzy,umiejętności i siły by naprawić kilkuletnie zaniedbania swoich kolegów po fachu.W Krynicy też jest super,aczkolwiek zawsze było to sanatorium dla ludzi ze schorzeniami gastrycznymi przede wszystkim,więc sama rehabilitacja ruchowa może na aż tak wysokim poziomie nie jest,ale z roku na rok idzie to we właściwym kierunku.Zawsze chwalę te obiekty a znam je nie od dzisiaj.
forumowicz

Fachowa kadra medyczna, to podstawa pobytu w sanatorium.
Wszyscy wiemy jak to wygląda w różnych palcówkach uzdrowiskowych.
Dlatego milo jest słyszeć o życzliwym, profesjonalnym personelu :)
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Co to znaczy najlepszy ośrodek zależy jakie kryteria się zastosuje. Komfort pokoi, baza zabiegowa czy kadra czy jedzenie czy towarzystwo, czy położenie i warunki geograficzne ( morze, góry czy niziny)Każdy zwraca uwagę na coś innego. Znam przypadki, że ktoś narzeka a ja byłam zachwycona itd. Nie lubię by w sanatorium nad morzem i żaden ośrodek mnie tam nie zachwyci (ukłon w stronę Arki Kołobrzeg, ale raz wystarczy na sto lat). a tak swoją drogą Wojskowe sanatorium w Krynicy Zdrój jest niezłe- dobra baza, warunki obsługa, dużo lepiej niż MSWiA.
Pozdrawiam
Bietka
forumowicz

Kryteria?
Po mojemu (jak zaznaczyłem na początku) są to warunki pobytowe i solidność zabiegów.
Miejscowość, jedzenie? Owszem mają znaczenie, ale nie pierwszorzędne.
A towarzystwo? Cóż, każdy dostaje to, na co zasługuje ;)
Poza tym sanatorium nie jest klubem towarzyskim i nie warto tam narzekać, że "dzionek ucieka, a ja bez człowieka" :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dla ludzi na wózkach,czy innymi poważnymi dysfunkcjami narządu ruchu zdecydowanie polecam Busko. Ma wszelkie udogodnienia,pomoc w dotarciu na zabiegi,windy,bezkolizyjne podjazdy.
forumowicz

Wojskowy w Ciechocinku jest gorzej przystosowany?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Wojskowe,Górnicze Hutnicze i inne
Czyli kiedyś bodajże do roku 1989 BRANŻOWE.
Jak wspomniała Felice -wszystkie JADĄ DZIŚ NA JEDNYM GARNUSZKU-
We wszystkich osobodzień standardu wyceniony jest na jedną taką samą kwotę.
Nawet personel medyczny ma podobne kwalifikacje.
Oczywiście mogą wystąpić jedynie różnice -Jeżeli jest to Obiekt ZAMKNIĘTY li tylko dla ew służb specjalnych
-ale zaraz pojawi się pytanie DLACZEGO dana grupa ma być uprzywilejowana.
ODPOWIEDZ