,,Wrzos" Ciechocinek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 4 razy

,,Wrzos" Ciechocinek

Post autor: p-siak »

Witajcie, czy ktoś był tam? Czekam na podpowiedzi jak tam spędzać czas itd. itp. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: ,,Wrzos" Ciechocinek

Post autor: Felice »

We Wrzosie osobiście nie byłam,ale odwiedzałam tam znajomych.warunki przyzwoite,pokoje mają duże balkony,piękny ogród i patio.Na jedzenie też nie narzekali.
Ze spędzaniem czasu w Ciechocinku problemów mieć nie będziesz,rozrywki knajpiano - taneczne na każdym kroku,dużo miejsca do spacerów,zieleń,organizowane są wycieczki,w bliskiej odległości od Wrzosu można wypożyczyć rowery....Nudzić na pewno się nie będziesz.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Wrzos znam tylko z widzenia, znam za to Ciechocinek. Oj nudzić się tam na pewno nie będziesz, szczególnie jak lubisz chodzić i tańczyć. Wrzos usytuowany jest trochę dalej od centrum i tężni ale obok lasu sosnowego z fajnymi ścieżkami również rowerowymi. Obok sanatorium wojskowe a tam wieczorki taneczne całkiem przyjemne. A w ogóle to wszędzie muzyka tańce i kwiaty aż chce się żyć. Byłam w Ciechocinku miesiąc temu więc wszystko mam na świeżo. W pobliżu Wrzosu jest siłownia na dworze ogólnodostępna. Polecam spacer wokół tężni ( 4 km aby całe obejść), wdychanie solanki przy grzybku, podziwianie wieczornych iluminacji świetlnych przy fontannach, spacer wzdłuż dywanów kwiatowych, koncerty w Parku Zdrojowym, wieczorne tańce w Zdrojowej a przede wszystkim kąpiele solankowe . te wszystkie uroki Ciechocinka są głównie dostępne latem więc zazdroszczę pory wyjazdu . Ja niestety jeżdżę tam prywatnie a sanatorium dostaję w listopadzie albo w styczniu.
Pozdrawiam i życzę korzystania z walorów tego miejsca :kwiat:
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

Ja niestety jeżdżę tam prywatnie a sanatorium dostaję w listopadzie albo w styczniu.
jest bardzo prosty sposób aby jeździć w sezonie do sanatoriów.
Wiesz ile w Twoim NFZ oczekuje się na przydział więc złóż wniosek
w takim terminie aby przydział wypadał w sezonie.
Ja tak robię i od lat jeżdżę do sanatoriów od maja do września.
W tym roku byłem na przełomie czerwiec-lipiec.
Jak już pisałem wcześniej właśnie wróciłem z Kołobrzegu z "Arki" SPA.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

dzięki za radę. Niby znam te zasady, ale nie zawsze to się udaje. Raz dostała przydział z numerem 21 000 a innym razem z 4 000 ( NFZ Mazowsze). Udało mi się być też w przyzwoitym terminie ale ze zwrotów, teraz gdy weryfikacja jest mocno spóźniona zwroty niewiele dają bo weryfikuje się wnioski tuż przed planowanym terminem. Ale być w Arce i to w dobrym terminie to trzeba mieć trochę szczęścia.Ja byłam w Medze w listopadzie.
Pozdrawiam B :kwiat:
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Bietka. Masz rację odnośnie Arki. To, że otrzymałem przydział do Arki to fakt, że trzeba mieć całkiem sporo tego szczęścia.
Jeżeli chodzi o termin to szczęście tu nie miało nic do gadania :lol: :lol: :lol: tak zaplanowałem i tak otrzymałem.
W zasadzie nie patrzę na te liczby, który jestem w kolejce.
W moim NFZ czeka się na wyjazd 22-24 miesiące. Złożyłem więc wniosek w połowie lipca dwa lata temu i wiedziałem, że pojadę
najpóźniej w połowie lipca tego roku. Wyjechałem 19 czerwca. Gdybym otrzymał np. po 22 miesiącach to wyjechał bym
w połowie maja, a nawet w skrajnym przypadku- co również może się zdarzyć, otrzymał bym przydział przed terminem
to było by to w połowie kwietnia. Gdyby z jakichś przyczyn wydłużono termin to mogło to być w sierpniu lub nawet we wrześniu.
Jak by nie patrzył to każdy z tych terminów jest lepszy jak zimą lub późną jesienią.

"Wrzos" Byłem we Wrzosie prywatnie jakiś 3 lata temu.
Sanatorium sympatyczne, przyjemne, ładne pokoje, dobre jedzenie, dobre zabiegi, wszystko na miejscu jest nawet mała kawiarenka
gdzie można potupać na parkiecie. Mankament to mały basen i za ciepła woda jak dla mnie.
Kto otrzyma przydział do Wrzosa w Ciechocinku powinien być zadowolony.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

[quote]W moim NFZ czeka się na wyjazd 22-24 miesiące. Złożyłem więc wniosek w połowie lipca dwa lata temu i wiedziałem, że pojadę najpóźniej w połowie lipca tego roku.[quote]

Nie wiem z jakiego jesteś oddziału ale w mazowieckim to nie działa. Od lat staram się tak robić ale w naszym oddziale czas oczekiwania nieustannie się zwiększa i teraz sięga chyba 26 m-cy. Mnie udało się uzyskać skierowanie na sierpień do Sopotu ale to raczej na skutek mojego uporu, dwóch weryfikacjach wniosku i odmowie na próbę wysłania mnie w marcu.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie wiem z jakiego jesteś oddziału ale w mazowieckim to nie działa
To znaczy chcesz powiedzieć, że w Twoim oddziale NFZ jest jeszcze większy bajzel jak gdzie indziej.

Jestem z dolnośląskiego NFZ i u nas jeżeli napiszą, że czas oczekiwania 22-24 miesiące to tak jest.
Prze 20 lat jak jeżdżę do sanatoriów zdarzyło się raz, że wydłużono mi czas oczekiwania o około 3 miesiące.
Wydłużanie czasu następuje wszędzie, również u mnie.
Gdy zaczynałem swoją przygodę z sanatoriami czekałem około pół roku. Później było to 8 miesięcy, 12 miesięcy, a dwa lata temu było to 22-24.
Jak jest dzisiaj to nie wiem bo wniosek bedę składał za około 2 miesiące, taki wymóg NFZ. Trochę późno, ale może się uda załapać pod koniec sezonu. Oczywiście za 2 lata.
Pozdrawiam.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

"Wrzos" to bardzo dobre sanatorium, ładnie położone. Wprawdzie masaże ręczne są tylko za opłatą, ale przecież nie każdy lubi być klepany ;)
Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Obywatel pisze: ...masaże ręczne są tylko za opłatą, ale przecież nie każdy lubi być klepany ;)
Trafne stwierdzenie :lol:

A Wrzos po remoncie (dobrych kilka lat wstecz) wyglądał nieźle. Teraz znów prosi się o remont.
ODPOWIEDZ