Sanatorium Uzdrowiskowe w Augustowie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Sanatorium Uzdrowiskowe w Augustowie

Post autor: Martinka »

dzwoneczek09 pisze:
woytek pisze:Byłem na turnusie w sanatorium Budowlani.Bazę zabiegową mają taką sobie-ale to się zmieni w tym roku rusza budowa nowego pawilonu-potrwa dwa lata,ma być wypas-panie rehabilitantki przesympatyczne.Pokojówki przemiłe uczynne ,ręczniki można wymieniać w razie potrzeby a nie przydziałowo dwa razy na turnus podobnie z pościelą .Wyżywienie :dużo smacznie ,kilka diet,przez 24 dni nie powtórzyło się drugie danie.Czas wolny mocno urozmaicony dla każdej grupy wiekowej coś się znajdzie.Bufet :roll: no mogło by być lepiej, ale jest to co trzeba do rozluźnienia podczas się przed tańcami .Standard pokoi w części sanatoryjnej nie odbiegający od innych placówek tego typu.Położenie ośrodka blisko j. Necko-bardzo blisko i z 500m do j. Białego.Najbliższy sklep 5 min. spacer. 15 min do pralni 10zł/kg. Odległość od miasta 20 min spokojnego spaceru wzdłuż jeziora.Polecam to sanatorium.
Czy sanatorium Budowlani i sanatorium uzdrowiskowe, to jest to samo sanatorium?
A tak w ogóle, to ile jest sanatoriów w Augustowie?
Witam. :kwiat:
Byłam w tym budynku kilka razy, jako dziecko, na wczasach z rodzicami i później na wczasach z rodziną w 2006 r. Pamiętam rozkład tego budynku, na samym dole była baza rehabilitacyjna.
Nie wiem, czy coś się zmieniło lecz, jak pamiętam po schodkach schodziło się nad jezioro Białe, a do sklepu przechodzi się alejką przez las i przez ruchliwą ulicę, którą jeżdżą samochody do Terespola. Byłam również nad Neckiem - dużo później , w domkach. Pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
dzwoneczek09
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2015 15:00
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dzwoneczek09 »

Witaj nena,
Mam pytanko dot. pokoi. Czy lepiej wziąć od strony parkingu czy od jeziora, biorąc pod uwagę letnie nasłonecznienie - upały, które nie zawsze dają żyć.
Będę chciała mieszkać w pokoju dwuosobowym, bo jadę z koleżanką z pracy.
Jak znajdziesz chwilkę i napiszesz, będę wdzięczna jak nie wiadomo co.
Tymczasem: miłego pobytu, zabawy i odpoczynku. :kwiat:
PS. To samo pytanko zadałam gdzie indziej, przepraszam za ... :D

1
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Martinka »

dzwoneczek09 pisze:Witaj nena,
Mam pytanko dot. pokoi. Czy lepiej wziąć od strony parkingu czy od jeziora, biorąc pod uwagę letnie nasłonecznienie - upały, które nie zawsze dają żyć.
Będę chciała mieszkać w pokoju dwuosobowym, bo jadę z koleżanką z pracy.
Jak znajdziesz chwilkę i napiszesz, będę wdzięczna jak nie wiadomo co.
Tymczasem: miłego pobytu, zabawy i odpoczynku. :kwiat:
PS. To samo pytanko zadałam gdzie indziej, przepraszam za ... :D

1
Witaj. :kwiat:
Nie jestem nena, ale od strony parkingu jest nasłonecznienie większe a od strony jeziora nie ma słońca. ZAZDROSZCZĘ CI!! :)
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Dzwoneczek super informacje , przekazane dużo wpisów dziękujemy :kwiat:
Dzwoń dzwoń dzwoneczku , może jeszcze ktoś dołączy 8-) :o
Forumowicze życzą, super udanej kuracji pozdrawiam :kwiat:
nena
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: nena »

Obiecana relacja z pobytu w Sanatorium Uzdrowiskowym w Augustowie, termin pobytu czerwiec/lipiec 2016:
1. Baza zabiegowa - kriokomora, masaże wodne, masaże klasyczne, aquavibron, okłady borowinowe (plastry), różnego rodzaju prądy, gimnastyka, rowerki, podwieszki - z mojego punktu widzenia trochę ubogo, brak basenu. Na większość zabiegów trzeba wychodzić do innych budynków ale nie było to jakoś bardzo uciążliwe.
2. Baza mieszkaniowa - sanatorium położone w urokliwym miejscu, nad brzegiem jeziora Necko. Z tego co mi wiadomo kuracjusze zakwaterowani byli w pokojach dwu i trzy osobowych - w pokojach i przylegąjącej do pokoju łazience czysto i schludnie, sprzątanie odbywa się często. Łóżka wygodne. Na wyposażeniu pokoju 2 os. płaski tv za który trzeba zapłacić 5 zł za dobę, stolik i dwa krzesła, komoda, lampki przy łóżkach. Pokoje z wyjściem na taras. Możliwość wymiany ręcznika i zmiany pościeli w miarę potrzeb. Brak dostępu do lodówki co latem jest bardzo uciążliwe. Najgorszy był codzienny hałas dobiegający z budowy, od pn do pt od godz.6.00 rano, który zagłuszał śpiew ptaków i nie pozwalał na spokojny wypoczynek.
3. Okolica - wzdłuż brzegu jeziora Necko, rzeki Netty fajny deptak spacerowy, drzewa, cień, ławeczki do odpoczynku. Dla osób, które mogą jeździć rowerem i lubią jeździć - jest sporo fajnych tras, które są łatwe, bez wzniesień, podjazdów a bardzo urokliwe, np. wzdłuż jeziora Białego i Studzieniczna, w dolinie Rospudy i inne. Jeżeli ktoś jedzie autem to proponuję zabrać swój rower, bo te do wypożyczenia w sanatorium nie są najlepsze pod względem technicznym i poz tym trochę drogo kosztuje wypożyczenie (nowy - roczny) 6zł, starszy - ponad rok 4zł). Poza tym można wypożyczać nad jeziorem kajaki, rowery wodne, skutery albo można uczestniczyć w organizowanych rejsach statkiem, katamaranem czy gondolą po jeziorze Necko do doliny Rospudy, czy Studzienicznej. Ponadto organizowane są wycieczki do Wilna i Druskiennik.
4. Posiłki - szału nie było ale nie jest źle. Dla mnie standardowo za mało warzyw i owoców. Na śniadanie codziennie jest zupa mleczna (bardzo gęsta) i chyba ten sam rodzaj wędliny, czasami żółty ser, lub serek topiony. Na obiad smaczne domowe zupy i raz lepsze, raz słabsze drugie danie i kompocik. Kolacje chyba najsłabsze - tradycyjnie wędlina i trzy plasterki ogórka/pomidora albo jakaś sałatka, herbata. Jest możliwość wyboru diety, np. lekkostrawna, cukrzycowa, bezmięsna więc można poeksperymentować. Porcjami można się najeść, głodna nie byłam.
5. Parkietoterapia ;) - dostępna w restauracji zlokalizowanej przy sanatorium. Potańczyć można codziennie do 21.30 a restauracja czynna do 22.00.

Jeżeli coś jeszcze chcielibyście wiedzieć to proszę o pytania, chętnie dopowiem :)
Awatar użytkownika
dzwoneczek09
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Jestem tu, w sanatorium Augustów. Wszystko co napisała Nena jest prawdziwe. Nie mam nic do dodania.
Awatar użytkownika
dzwoneczek09
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witajcie.
A jednak cosik dodam. Wróciłam dopiero co z w/w sanatorium. podsumowując: było bardzo dobrze. Pogoda raczej dopisała, tzn. była podobna jak gdzie indziej w Polsce. trochę słońca, trochę chmur, trochę deszczu. Ale jak napisałam wcześniej, nie miałam na nią wpływu. Nie sprawiła ona jednak żadnego problemu.
Wszystko co napisała moja Poprzedniczka, jest prawdą.
Dodam tylko, że w czasie mojego pobytu intensywnie trwała budowa nowej części obiektu. Tempo był zawrotne, do tego stopnia, że w dniu przyjazdu, robotnicy byli na poziomie piętra pierwszego a na koniec pobytu, widzieliśmy wiechę. Dźwig został zdemontowany na naszych oczach.
Budowa była jednak dość uciążliwa ale tylko dla mieszkańców pokoi położonych od strony parkingu (hałas i kurz związany z budowa) oraz pokoi położonych po prawej budynku, patrząc od strony schodów. Dobrym zatem wyborem moim był pokój nr 227, od strony jeziora i daleko od budowy. Dlatego też nie odczułam uciążliwości związanych z budową.
Słowem: bardzo udany pobyt. Odpoczęłam i podleczyłam się.
Polecam to sanatorium zwłaszcza już w nowej odsłonie, która ma nastąpić po 1 stycznia 2017 roku (czy zdążą?!!!).
:kwiat: :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ