TANIE TURNUSY REHABILITACYJNE W GÓRACH

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Re: TANIE TURNUSY REHABILITACYJNE W GÓRACH

Post autor: Zosia »

Już drugi tydzień z Marzenką z forum jesteśmy w Zakopanem w Hyrnym . Miałam zdać dokładniejszą relację ale kochani nie ma czasu. W 100 % potwierdzam opinię Asi a szczegółowych informacji udzielę po powrocie jeśli komuś takowe będą potrzebne. Z pewnością polecam, pozdrawiam :)
halka67
Na forum od: 14 wrz 2016 07:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: halka67 »

Witaj Zosiu
Jak możesz napisz jak zrobiłaś rezerwacje . Chcemy jechać na święta do Hyrnego na turnus.Lecz moja sąsiadka była tam z jakiegoś Biura SANVITA.Prowadziła starsza pani ,która wynajęła biuro z Zakopanego i sprzedawało wycieczki. Kapele mieli ale też nic szczególnego . Ponoć z tego Polturu bardzo dbają o swoich gości .Czekam z niecierpliwością :serce:
Hania
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak ja byłam z POLTURU . Był to mój 15 wyjazd na turnus ale żaden nie był tak zorganizowany tzn. nie miał takiego opiekuna i programu. Poza tym Bogna (wszyscy byliśmy na Ty) nawet jak nie było to w programie a chcieliśmy coś zobaczyć to nam organizowała - oczywiście wtedy za dodatkową opłatą np. do Pustelni Brata Alberta jechaliśmy za 3 zł w jedną i 3zł z powrotem. Wycieczka do Doliny Chochołowskiej kosztowała 31.50 (autobus+ciuchcia tam i ciuchcia + autobus z powrotem) spacer do schroniska i kapliczki -dla chętnych czy nad Morskie Oko- nie pamiętam ceny bo teraz nie byłam ale coś 50 +. Były też różne niespodzianki typu: w trakcie wspólnych pieszych wycieczek czy spacerów np. w drodze na Antałówkę - lody , na szczycie szampan . W trakcie wieczorków - konkursy z nagrodami n.p. dla zwycięscy -wycieczka itp. Oczywiście nic na siłę byli ludzie , którzy znali już te tereny i chodzili własnymi ścieżkami, ba byli nawet tacy , którym i jedzenie nie odpowiadało a z pewnością nie można było być głodnym. Stół szwedzki nie był jak w hotelu 4* ale wędlina ,ser żółty, biały,jajka gotowane, sadzone, pasztet, kiełbasa( jak z grila czy z patelni?)lub cienkie parówki na gorąco to stały zestaw + płatki, kawa , herbata. Jeśli brało się wszystkiego po trochu to po tygodniu mogło było być to monotonne ale cóż jadamy wobec tego w domach ? Ja byłam zadowolona. Baza zabiegowa tylko jak dla mnie zbyt skromna. Prądy-kilka, krio miejscowe, masaże klasyczne -tylko 15 min.jednego odcinka, laser i gimnastyka w basenie -raczej mało satysfakcjonująca itp. Ręczniki wymieniane na życzenie. Pokoje z widokiem na góry i na ulicę. Ja z balkonu na wprost miałam Giewont, po prawej Gubałówkę ,po lewej skocznie i piękne góry. Gdybyście miały jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam :)
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Małe sprostowanie bo trochę nieprecyzyjnie się wyraziłam (gdyby ktoś z uczestników to czytał) cały turnus nie był tak zintegrowany by mówić sobie po imieniu :lol: to z Bogną byliśmy po imieniu a między sobą różnie :)
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Zosiu - to bardzo ciekawy i szczegółowy opis, lecz zabrakło informacji o cenie tego turnusu (bez "atrakcji" dodatkowo płatnych). W tym wątku szukamy tanich turnusów w górach a ten ośrodek według mnie ma ceny raczej standardowe.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

1600 zł w pok.2 os. 1800 w 1 os.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Zosiu - dziękuję za informację o cenie turnusu. Tak jak myślałem wcale nie jesteś na tanim turnusie, chociaż takie możesz mieć własne subiektywne zdanie. Według mnie suma 3200zł + inne koszta za 2 tyg to całkiem sporo gdy jedzie podopieczny z opiekunem. Wiem coś na ten temat, gdyż od lat korzystam z turnusów 14-dniowych w cenie do 2500zł. Przykłady podawałem wcześniej w tym wątku. Dodam, że w lipcu tego roku udało nam się pojechać w piękne miejsce za jedyne 1600zł/14dni dla 2os. i był to o wiele lepszy turnus niż taki za 3-4 tys zł.
Jak już ktoś powiedział: "szukajcie a znajdziecie" - dotyczy to również szukania turnusów rehabilitacyjnych.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Maarek36 pisze:Zosiu - dziękuję za informację o cenie turnusu. Tak jak myślałem wcale nie jesteś na tanim turnusie, chociaż takie możesz mieć własne subiektywne zdanie. Według mnie suma 3200zł + inne koszta za 2 tyg to całkiem sporo gdy jedzie podopieczny z opiekunem. Wiem coś na ten temat, gdyż od lat korzystam z turnusów 14-dniowych w cenie do 2500zł. Przykłady podawałem wcześniej w tym wątku. Dodam, że w lipcu tego roku udało nam się pojechać w piękne miejsce za jedyne 1600zł/14dni dla 2os. i był to o wiele lepszy turnus niż taki za 3-4 tys zł.
Jak już ktoś powiedział: "szukajcie a znajdziecie" - dotyczy to również szukania turnusów rehabilitacyjnych.
Witaj Marku zgadzam się z Tobą w 100 % ,jak czytam o tych "tanich turnusach" Wcale do tanich nie należy wiele z nich.
Znalezienie perełki graniczy z cudem i ogromem cierpliwości ,ale ją masz jak czytam znalazłeś super .
Pozdrawiam serdecznie. :)
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Pozwolę sobie dodać, iż temat założył Sinobrody i w pierwszym poście określił co rozumie przez tanie ( do 2000 dobry turnus), dlatego pozwoliłam sobie w tym miejscu podać taką opinię rozumiem , że nie dla wszystkich przydatną -sorry :)
Ela1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 maja 2011 13:10
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Ela1 »

Maarek36 pisze:Zosiu - dziękuję za informację o cenie turnusu. Tak jak myślałem wcale nie jesteś na tanim turnusie, chociaż takie możesz mieć własne subiektywne zdanie. Według mnie suma 3200zł + inne koszta za 2 tyg to całkiem sporo gdy jedzie podopieczny z opiekunem. Wiem coś na ten temat, gdyż od lat korzystam z turnusów 14-dniowych w cenie do 2500zł. Przykłady podawałem wcześniej w tym wątku. Dodam, że w lipcu tego roku udało nam się pojechać w piękne miejsce za jedyne 1600zł/14dni dla 2os. i był to o wiele lepszy turnus niż taki za 3-4 tys zł.

Witam, gdzie i w jakim ośrodku udało Ci się wypoczywać za tak nieduże pieniądze?
pozdrawiam, elka
ODPOWIEDZ