Truskawiec na Ukrainie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Marlenka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2015 20:09
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Re: sanatoria na Ukrainie

Post autor: Marlenka »

jacky6 pisze:
Ale jeszcze wszystko przed Tobą - nowy paszport można mieć w ciągu miesiąca.

:mrgreen: :ugeek:
Wiem, ale wybrałam inne miejsce ;)
Henryk
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 20 wrz 2016 16:37
Staż sanatoryjny: 4

Re: Truskawiec na Ukrainie

Post autor: Henryk »

Leczenie czyli badanie lekarskie (bardzo dokładne) jest w cenie pobytu. to samo z zabiegami. Nie mniej jednak jak uzyskałem informację że ich pensja wynosi nie więcej jak 1200-2000 hrywien czyli 180-300zł miesięcznie - przy cenach żywności niewiele mniejszych od naszych,to się poczuwałem aby zawsze coś zostawiać. Najlepiej jechać z polską walutą którą można wymienić w kantorach, chociażby na dworcu czy w centrum miasta. Kantorów jest bardzo dużo, najmniej korzystny kurs na granicy i w bankach. Badania specjalistyczne są możliwe w Poliklinice w Truskawcu lub MedCentrum. Płatne. Za usg całego przewodu pokarmowego zapłaciłem w przeliczeniu 22zł, za plombę w zębie także 22zł. okulary progresywne kompletne 250zł.
Poważnym utrudnieniem dla jadących samochodem jest długa kolejka na granicy która przekłada sie na kilka godzin oczekiwania. Dlatego wybraliśmy przejście w Ustrzykach. Czekaliśmy mniej niż godzinę. Stąd tylko 100km po nienajgorszej drodze (bez wybojów), przez Drohobycz do Truskawca. Bezpośredni Autobus jeździ 2 razy w tygodniu, zaś autobus z przesiadka we Lwowie kilka razy dziennie z Warszawy i Łodzi. Ze Lwowa jest 90km, kursuje też pociąg którego koszt wynosi 17hr czyli 3 zł.Ale wygodniej autobusem za 8 zł. Autobusy kursują co 2 godz.
A sanatoriów w Truskawcu jest naprawdę dużo. Niektóre na europejskim poziomie. Poza sezonem zawsze można coś znaleźć bez rezerwacji. Można też wynająć tylko samą kwaterę od 20zł za 2 osobowy pokój. Pijalnie szt 2 -nieładne, woda darmowa. Deptak -jak w Krynicy. Ładny choć trochę opuszczony park. Ale to wszystko jest 2-może 3 km od naszego sanatorium. My mieliśmy duży teren, domowe (jak u babci) wyżywienie, wodę z lasu, okłady z wosku (ichnia borowina o nazwie ozokeryt- rewelacja) choć piwnica gdzie je wykonywano odstraszała. Tak czy owak my byliśmy zadowoleni i jeszcze raz tam się wybieramy.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Truskawiec na Ukrainie

Post autor: jacky6 »

Ponownie dziękuję za kolejną porcję bardzo istotnych informacji.
Tak sobie pomyślałem, czy nie masz jakiś fotografii wykonanych w Truskawcu i okolicy ?
Szykuje się nam opcja uruchomienia poważnego wątku o sanatoriach poza granicami RP ze wskazaniem na Ukrainę.
Jeśli uda mi się wypad jesienny do Truskawca to ulokuję na N-S reportażyk podobny jak swego czasu po kuracji w Lądku Zdroju.
A Twoje fotografie mogą rozkręcić temat.
janek_
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 cze 2016 18:52
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: janek_ »

Dziękuję za post. Jestem zainspirowany. Czuję też niedosyt ;)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Truskawiec na Ukrainie

Post autor: jacky6 »

janek_ pisze: Jestem zainspirowany. Czuję też niedosyt ;)
Temat rozwojowy - za kilka tygodni dorzucić powinienem co nie co ...
Trochę wstępnego materiału już mam ale pora na jego weryfikację nadchodzi ...

janek_
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Ze zaciekawieniem będę oczekiwał. Nabieram ochoty na wyjazd tam.
Henryk
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 20 wrz 2016 16:37
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Henryk »

Odnośnie dalszych informacji to polecam wpisać w google hasło Truskavets lub po prostu Truskawiec i już. Natomiast ja zrobiłem kilka zdjęć które w najbliższym czasie zamierzam forumowiczom udostępnić, choć dzisiaj jeszcze nie wiem jak to się robi.
janek_
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Wpisałem, poczytałem. Ważne dla mnie są takie informacje "z pierwszej ręki" :) . Jeszcze raz dziękuje serdecznie. Ps. Tak tylko z internetu, to na to sanatorium zaproponowane tutaj bym się nie zdecydował ;) .
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

To bardzo interesująca propozycja. W swoim czasie interesowałem się takimi sanatoriami ale oferty turnusów zagranicznych publikowane w Polsce są w cenie turnusów krajowych. Prawdopodobnie pośrednicy koszą niezłe zyski za to pośrednictwo i stąd takie wysokie ceny. Zrezygnowałem. Tym razem będzie można spróbować bezpośrednio.
Pozdrawiam Wikul
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Marlenka pisze: Nie skorzystałam, bo mam już nieważny paszport

A jak jest z wizą? Nie potrzeba?
Wikul
ODPOWIEDZ