Wiem, ale wybrałam inne miejscejacky6 pisze:
Ale jeszcze wszystko przed Tobą - nowy paszport można mieć w ciągu miesiąca.
![]()
![]()
Truskawiec na Ukrainie
- Marlenka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 30 lip 2015 20:09
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: sanatoria na Ukrainie
Re: Truskawiec na Ukrainie
Poważnym utrudnieniem dla jadących samochodem jest długa kolejka na granicy która przekłada sie na kilka godzin oczekiwania. Dlatego wybraliśmy przejście w Ustrzykach. Czekaliśmy mniej niż godzinę. Stąd tylko 100km po nienajgorszej drodze (bez wybojów), przez Drohobycz do Truskawca. Bezpośredni Autobus jeździ 2 razy w tygodniu, zaś autobus z przesiadka we Lwowie kilka razy dziennie z Warszawy i Łodzi. Ze Lwowa jest 90km, kursuje też pociąg którego koszt wynosi 17hr czyli 3 zł.Ale wygodniej autobusem za 8 zł. Autobusy kursują co 2 godz.
A sanatoriów w Truskawcu jest naprawdę dużo. Niektóre na europejskim poziomie. Poza sezonem zawsze można coś znaleźć bez rezerwacji. Można też wynająć tylko samą kwaterę od 20zł za 2 osobowy pokój. Pijalnie szt 2 -nieładne, woda darmowa. Deptak -jak w Krynicy. Ładny choć trochę opuszczony park. Ale to wszystko jest 2-może 3 km od naszego sanatorium. My mieliśmy duży teren, domowe (jak u babci) wyżywienie, wodę z lasu, okłady z wosku (ichnia borowina o nazwie ozokeryt- rewelacja) choć piwnica gdzie je wykonywano odstraszała. Tak czy owak my byliśmy zadowoleni i jeszcze raz tam się wybieramy.
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Truskawiec na Ukrainie
Tak sobie pomyślałem, czy nie masz jakiś fotografii wykonanych w Truskawcu i okolicy ?
Szykuje się nam opcja uruchomienia poważnego wątku o sanatoriach poza granicami RP ze wskazaniem na Ukrainę.
Jeśli uda mi się wypad jesienny do Truskawca to ulokuję na N-S reportażyk podobny jak swego czasu po kuracji w Lądku Zdroju.
A Twoje fotografie mogą rozkręcić temat.
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Truskawiec na Ukrainie
Temat rozwojowy - za kilka tygodni dorzucić powinienem co nie co ...janek_ pisze: Jestem zainspirowany. Czuję też niedosyt
Trochę wstępnego materiału już mam ale pora na jego weryfikację nadchodzi ...
-
janek_
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 15 cze 2016 18:52
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 2
Pozdrawiam Wikul
Marlenka pisze: Nie skorzystałam, bo mam już nieważny paszport