Ciasta-sprawdzone przepisy

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Sloneczko »

No właśnie :evil:
Wy sobie tak piszecie..... ja sobie czytam....
....piekę .... a doooopa mi rośnie coraz większa :evil: :evil:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: danusia57 »

Dostałam od koleżanki przepis na CIASTO KAKAOWE,zrobiłam go,wyszedł dobry,ale nierozumię dlaczego trochę opadł :oops: Jeżeli go zrobicie podzielcie się opinią,jak u Was wyszło :oops:

1/2 margaryny,
250 ml mleka,
1 szklanka mąki,1/2 szklanki cukru,
1 jajko,1 łyżeczka sody oczyszczanej,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżki kakao,4 łyżki dżemu
Margarynę roztopić i ostudzić.Do dużej miski przesiać mąkę z sodą,dodać cukier,cynamon,kakao.
Do drugiej miski wlać mleko,wbić jajko i dołożyć dżem.Wlać roztopioną margarynę.Tą mieszankę połączyć z suchymi składnikami.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej keksówki,piekłam w 180st przez ok 40min(do suchego patyka).
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

Ratunku pomocy :? :?
Potrzebny przepis na Orzechowca ;) ;)
Proszę plis
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asiulek »

Kobio :serce: ale jakie :?: z kremem orzechowym :?: czy ciasto z orzechami a krem z manny lub budyniowy, robię i to i to :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Są już pierwsze truskawki,na razie z tuneli,ale jak będzie sprzyjająca pogoda to szybko będą pachnące i pyszne z gruntu.Ja robię szybkie i łatwe:
CAŁOROCZNE CIASTO Z OWOCAMI
4 jajka,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
1 kostka margaryny,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
owoce: wszystkie sezonowe(śliwki aby nie opadły na dno ciasta,kładę skórkami do dołu)

Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno,następnie dodać żółtka,miksować.Dodać mąkę z pr do pieczenia i na koniec wlać ciepłą rozpuszczoną margarynę,wymieszać(cały czas miksować) .Ciasto wylać do tortownicy,na wierzch położyć np truskawki(bez szypułek,umyte i odsączone). Piec w 180 stopniach przez 45 minut.Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witam,za tydzień będzie kilka dni wolnego,mam ochotę upiec ciasto,ale inne niż do tej pory robiłam.Plissss jakie macie swoje sprawdzone przepisy :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
MaKa1
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 mar 2013 20:06
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: MaKa1 »

Danusiu,przepis dla Ciebie...pychota.
SERNIK BUDYNIOWIEC
Ciasto: 2 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,pół kostki margaryny,pół szklanki cukru,
2 jajka +1 żółtko.Zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,rozmiar: 35 x 24.
MASA BUDYNIOWA:
1 litr mleka,3 budynie czekoladowe (ja daję bez cukru, za to dodaję niepełną łyżkę cukru na jeden budyń
jak gotuję).Ugotować,gorący budyń wyłożyć na ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
MASA SEROWA:
pół kostki margaryny,pół szklanki cukru,500g serka waniliowego homogenizowanego,3 jajka +1 białko,które pozostało z ciasta,1 budyń śmietankowy.Mikserem utrzeć margarynę z cukrem,ucierając dodawać na przemian serek i żółtka,wsypać budyń, a na koniec dodać ubitą pianę z 4jaj.Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowane ciasto z budyniem.Piec w temp.170 stopni ,około 50 min.Na ostudzone polać polewę.
POLEWA CZEKOLADOWA:
5 łyżek masła lub margaryny,5 łyżek cukru...rozpuścić ...zdjąć z ognia i dodać 3łyżki kakao+3 łyżki śmietany 18 %...mieszać do połączenia i ostudzenia składników...posypać wiórkami.
SMACZNEGO :kwiat:
[ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

MaKa :kwiat: dzięki wielkie za przepis,po pracy skoczę do biedry na zakupy a jutro wieczorkiem piekę, pozdrowionka :D

Na talerzyki leży też wafelek,apetycznie wyglada :lol: MaKa jaki przepisik :lol:
Awatar użytkownika
MaKa1
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 mar 2013 20:06
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: MaKa1 »

Danuś wafel robię na tak zwane oko,ale napiszę jak robię.
Okrągły wafel , w garnku rozpuszczam 1 kostkę margaryny,pół szklanki mleka,1 szklankę niepełną cukru,około pół małej paczki cukru waniliowego...mieszać do rozpuszczenia aż delikatnie po kipi,odstawiasz garnek
i dodajesz około 250g mleka w proszku ( nie może być granulowane),do tego wsypuję 1-2 łyżki kakao
(zależy jakie chcesz ciemne)dokładnie mieszam łyżką ...jak widzę ,że za bardzo rzadkie dosypuję mleka
w proszku....możesz to wymieszać mikserem ,ale ja przeważnie mieszam łyżką...smaruję 4-5 wafli...na kolejny wafel daję mniej masy i dorzucam 1-2 łyżki dżemu...mieszam to razem (na tym jednym waflu),a następne wafle smaruję masą bez dżemu,ale możesz wszystkie wafle smarować masą kakaową ...później zawijam w folię aluminiową ...wynoszę do chłodnej spiżarki ,stawiam na wafla 3-4 słoiki np.z ogórkami i zostawiam na noc żeby się dobrze skleiły.
Z tej samej masy możesz zrobić wafel w ten sposób: zostaw 2 najlepsze wafle,a pozostałe pokrusz do masy ,wymieszaj ....wyłóż na 1 wafel i przykryj następnym....i postępuj jak z w przepisie powyżej.
Smacznego Danusiu :kwiat: i daj znać czy się udał.Pozdrawiam.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

MaKa1 dzisiaj upiekłam serniczek-budyniowiec z Twojego przepisu :D jest pyszny, rozpływa się w ustach :D
Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ