powroty z sanatorium
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: powroty z sanatorium
Piszecie, że ZUS mało płaci sanatoriom. Myślicie, że sanatoria przyjmują turnusy z ZUS-u charytatywnie. Ja osobiście w to nie wierzę. Gdyby tak było, to lepiej moze w ogóle nie przyjmować. Zobaczcie, ile jest ośrodków, które mają tylko turnusy ZUS. Gdyby było to na granicy opłacalności, to raczej nie staraliby się o umowy, nie sądzicie?
-
AgaC
- Super Kuracjusz

Za pastą z wędliny nie tęsknie specjalnie, ale w sumie za wyjazdem tak
- malgonia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2012 09:15
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 16 razy
- malgonia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2012 09:15
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 16 razy
-
AgaC
- Super Kuracjusz

Platforma Zusu jest PUE, tam nie ma kwot, które Zus przeznacza na rehabilitację stacjonarną. Przynajmniej u mnie.
Dlatego tez zaskoczyły mnie kwoty podane przez dziewczyny. Myślałam,że Zus płaci sporo więcej niż NFZ
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Przeczytałem od 1 pod strony i zgadzam się z Paniami w 100% z Waszych wypowiedzi.
Nikt nikogo za darmo nie będzie trzymał i rehabilitował.
Fakt pobyt tzw po szpitalny jest dla ośrodka mniej opłacalny ,ale już stricte sanatoryjny daje zysk.
Pozwolę sobie za ZiP-em przedstawić koszta
Turnus tzw poszpitalny Kołobrzeg przełom września/października -2016
Kwota -2016,00 zł
Turnus sanatoryjny -Kołobrzeg luty-2016
Zip- 1960 zł
Pokój-3 osobowy-275,1( sezon niski )
Klimatyczne-72 zł
Razem 2235,1 złotych
-
MarzenaS
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 lis 2016 16:54
- Staż sanatoryjny: 5
Na tym forum jestem od niedawna, ale w sanatorium byłam już 3 razy w różnych miejscach i też uważam , że ludzie są i ludzie jak wszędzie
Ja wiem wszystko jest dla ludzi ale z umiarem, to są miejsca do których jedzie się ( moim zdaniem) by walczyć o swoje zdrowie, ale przez to , że tak ludzie traktują sanatoria to i tak jesteśmy traktowani jak intruzi i odwalają rehabilitację byle byśmy sobie poszli:(
Czekam na lincz za to co napisałam ale, sama lubię się pobawić i cieszyć się życiem , ludzie nie tam gdzie leczenie powinno być na pierwszym miejscu:)
Pozdrawiam Cieplutko
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Pobyt szpitalny Polanica Wielka Pieniawa 1932,rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym Busko 3416,Sopot 3500.
Stawki ZUSu znam z kwoty umowy w zaprzyjaźnionym mi sanatorium i z tego co wiem są indywidualne,a nie odgórnie narzucone.
-
forumowicz
Pewnie ze sanatoria nie przyjmują charytatywnie ale też nie mogą sobie pozwolić na zupełny brak kuracjuszy. Zauważcie, ze sanatoria do których kieruje zus to nie sa obiekty o jakimś szczególnie wypasionym standardzie. Cześć miejsc wykupi u nich NFZ a z resztą co? komercja tam nie koniecznie przyjedzie a nawet jeśli to w jakiej ilości? Ludzie jak płacą to chcą mieć komfortowe waruki.
I nie jest tak jak emik pisze, że lepiej moze w ogóle nie przyjmować.
Właśnie musza przyjmować, żeby pokoje nie stały puste bo muszą zarobić na swoje utrzymanie, ogrzanie pomieszczeń, nawet jeśli nie generują jakichś szczególnych zysków. A że są ośrodki, które mają tylko turnusy ZUS? bo mają niski standard i mogą sobie pozwolić tylko na kuracjuszy ZUS. Kasa jest na granicy opłacalności ale jest. Umowy są długoterminowe i jest gwarancja wpływu pieniędzy do ZUS zawsze kogoś przyśle. Są sanatoria, które kiedyś przyjmowały kuracjuszy ZUS a teraz po podniesieniu standardu, przeprowadzeniu remontów już ich nie chcą właśnie dlatego że że nie godzą się na warunki jakie daje ZUS.