perła sopot

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
barbara210
Na forum od: 16 wrz 2016 21:56
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 1

perła sopot

Post autor: barbara210 »

Przed wyjazdem do sanatorium przeczytałam opinie kuracjuszy o Perle Sopot. Byłam tam na przełomie sierpnia i września. Dziś mogę napisać o swoich odczuciach i wrażeniach z sanatoryjnego pobytu. Baza hotelowa przedstawiała wiele do życzenia. Pokoje, nawet te, które określano jako odnowione, z wieloma niedociągnięciami i usterkami.Poodklejane listwy podłogowe, zwisające kable, zacinające się drzwi szafy. To nie tylko walory estetyczne , to często niebezpieczeństwo dla życia i zdrowia! Mój pokój nie był należycie wysprzątany( po kątach kurz, na półkach paprochy). Łazienka zapuszczona, kabina prysznicowa obrzydliwie brudna.Łóżko z dobrym materacem, pościel czyściutka, ręczniki też.Posiłki, a w zasadzie ich smak , to subiektywne odczucie. Moim zdaniem było smaczne ale...Śniadania i kolacje bardzo monotonne, porcje bardzo małe. Największy problem zwiazany z posilkami, to brak właściwie prowadzonych diet. Uwaga cukrzycy!!! Dietetyk okroi wasze posiłki do trzech, zamiast zalecanych pięciu!!!W diecie cukrzyka codziennie był dżem (zbilansowany z innymi produktami dawał pani dietetyk właściwą ilość kilokalorii)!!!O indeksie glikemicznym zdaje się pani dietetyczka nie słyszala ,bowiem także, prawie codziennie na obiad cukrzycy jedli ziemniaki purre(ale bez tłuszczu, co z dumą podkreśliła dietetyczka w czasie rozmowy ze mną).Hitem był pewien obiad cukrzyka: zupa ziemniaczana i naleśniki z bialej mąki ze słodkim serkiem homogenizowanym i "sosem"truskawkowym!!! Po takim posiłku cukier szaleje!!! Porcje warzyw do śniadania to np. łyżeczka posiekanego koperku. Nagminne były niezgodności treści jadlospisu(czyli, tego ,co kuracjusze powinni zjeść) ze stanem faktycznym na stołówce.Mają być bułki, a nie ma. Ma być kasza gryczana-jest purre ziemniaczane. Ma być owoc ,jest....Ludzie ,ten proceder trwa od dawna!!!Niekompetencja lub ignorancja dietetyka poraża!!!Każdy turnus tak ma. Na poczatku kuracjusz jest zagubiony, skolowany nadmiarem nowości , później zaczyna logiczne myśleć, buntuje się w trzecim, ostatnim tygodniu pobytu. Podniesione glowy kuracjuszy wymuszają schylenie głowy menagera, dietetyka. Ale to tylko pozory. Starzy , zbuntowani ,walczacy o swoje słuszne prawa wyjeżdżają.Przyjadą nowi naiwni, znów zagubieni i.... sytuacja sie powtarza.Trzeba o tym głośno mówić aby kolejni przyjeżdżający do perły od poczatku wiedzieli co i jak. Trzeba zawiadamiac o tym NFZ. To nie skarga na NFZ , tylko skarga na warunki w perle do NFZ]. Oni musza wiedziec jak to wszystko wygląda!!!KURACJUSZU!!!! Jeśli wiesz i czujesz ,że w perle nie ma godnych warunków napisz do NFZ!!!Ja juz to zrobiłam.Napisałam zgodnie z prawdą, że kadra fizjoterapeutów i rehabilitantów była bardzo dobra. To ludzie pracujacy z wielkim poświęceniem i empatią. Tylko Ich profesjonalizm ratował sytuację. Bardzo za to dziekuję.Pisanie i dzielenie się opiniami na forum jest ważne, ale nic nie zmieni. Tylko skargi do Nfz mogą coś zdziałać.
Izolda
Na forum od: 26 wrz 2016 20:55

Re: perła sopot

Post autor: Izolda »

Oj....to jestem trochę przerażona, bo jadę tam na początku października :evil: Jedynie pocieszają mnie dobre zabiegi ;)
Artysta59
Na forum od: 12 lis 2016 23:52
Oddział NFZ: Dolnośląski

Re:"Perła"Sopot 18.11.2016r.

Post autor: Artysta59 »

Witam.Napisz czy po skardze do NFZ otrzymałaś jakąś pozytywną odpowiedz.
Pozdrawiam. :o
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Podczas ostatniego pobytu w Sopocie weszłam na dancing do Perły. Oj... Nie chciałabym tam spędzić 3 tygodni
Awatar użytkownika
miramax999
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2013 14:45
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: miramax999 »

Narzekacie na Perłę, a ja byłam w Leśniku w Sopocie, tam to dopiero jest cyrk. Ja też byłam raz na dancingu w Perle i w porównaniu z Leśnikeim to tam był luksus.
Lekarz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 lis 2016 10:56

Post autor: Lekarz »

Perła, leśnik, wszystko jedno, to i to jest wielki kurort Sopot ;)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Lekarz pisze:Perła, leśnik, wszystko jedno, to i to jest wielki kurort Sopot ;)
Leśnik -Kurort :shock: Jeśli kiedykolwiek bym miała dostać to sanatorium to nie pojechała bym tam nawet jeśli by mi to zamknęło furtkę na zawsze.
Awatar użytkownika
miramax999
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2013 14:45
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: miramax999 »

Do Lekarza, Sopot to może i kurort, ale Leśnik to największa nędza w jakiej miałam przyjemność do tej pory być.Ratował nas Sopot bo w każdej wolnej chwili waliłyśmy ma molo i plażę.No i grzyby bo Leśnik stoi w lesie.Przedmówczyni zarzekała się że więcej tam by ie pojechała, a ja barzo chętnie tylko ze względu ma samo miasto bo uwielbiam morze i sam Sopot.
czarownica
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 lis 2012 20:10

Post autor: czarownica »

AgaC pisze:Podczas ostatniego pobytu w Sopocie weszłam na dancing do Perły. Oj... Nie chciałabym tam spędzić 3 tygodni
To co dzieje się w kawiarni Perły na dansingach trzeba zgłosić na policje. Obrzydliwe zachowanie gości a raczej miejscowych. Pijani, nachalni, brak kultury.
ODPOWIEDZ