NFZ Małopolska rosnący czas oczekiwania

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lip 2014 19:20
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 9

Re: NFZ Małopolska rosnący czas oczekiwania

Post autor: Anna-K »

Wieniu dziękuję bardzo.Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.Ja już jestem sprecyzowana,że chciałabym jechać do Kołobrzegu.Pytanie tylko,czy będzie taki zwrot,a na dodatek pewnie musi to być szpitalny bo ja tak jestem zakwalifikowana.Na razie to nie ma co gdybać,teraz trzeba zacząć myśleć o nadchodzących świętach,a po nich będę atakowała telefonicznie NFZ.Czyli będę miała zagospodarowany czas,gdyż dodzwonić się tam,to tak jakby człowiek dzwonił do Watykanu :lol:
Pozdrawiam,miłego dnia :kwiat:
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 18 lip 2016 19:50

Post autor: Alis »

Witam- Ja stoję w miejscu przy 122 numerze, ale wiem, że już jestem blisko :) . Mam do Was pytanie, moja znajoma złożyła wniosek w marcu 2016 roku, kiedy możne pytać o zwroty, po jakim czasie oczekiwania?- czy dopiero po weryfikacji? Wiem, że temat był gdzieś poruszany , ale w tym gąszczu różnych informacji nie odgrzebię go. Jeżeli któraś z Was jest obeznana w tym temacie proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam Wszystkie przyszłe kuracjuszki. :kwiat:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Alis, tutaj jest fragment artykułu:
Kto może wyjechać do sanatorium ze zwrotu? Do puli zwrotów do wykorzystania trafiają wszystkie oddane przez kuracjuszy skierowania – niezależnie od tego, czy zwrot był zasadny czy nie. O zwroty należy pytać w swoim oddziale NFZ – tym, w którym składało się wniosek. Z wcześniejszego wyjazdu ze zwrotu będzie mogła skorzystać wyłącznie osoba, której skierowanie zostało już rozpatrzone pozytywnie i otrzymała ona swój numer w kolejce oczekujących. Jeśli planowany wyjazd jest dość odległy w czasie, kuracjusze mający możliwość wyjazdu w dowolnej chwili bardzo chętnie dopytują się o zwroty skierowań. Jeszcze jednym bardzo ważnym warunkiem, który musi zostać spełniony, aby skorzystać ze zwróconego skierowania, jest kryterium czasu. W tym przypadku także obowiązuje obostrzenie, że kuracjusz nie może wyjechać do sanatorium z NFZ szybciej niż po upływie 18 miesięcy od zakończenia ostatniego leczenia. Jeżeli ktoś otrzymał już swoje skierowanie, wyjazd ma nastąpić za kilka miesięcy – ale wcześniej nie zostałoby zachowane kryterium czasu, to nie ma co się dowiadywać o wcześniejszy wyjazd ze zwrotów.

Następną ważną informacją jest to, że aby móc wykorzystać zwrócone skierowanie, musi ono odpowiadać profilowi leczenia. Oznacza to, że jeśli będzie dostępne skierowanie ze zwrotu na pobyt w górach w sanatorium o danym profilu leczenia, nie będzie mogła go wykorzystać osoba, której stan zdrowia nie pozwala na wyjazd w góry a schorzenie będące powodem wysłania do sanatorium nie będzie się pokrywało z profilami leczenia w danym obiekcie. Jeżeli kuracjuszowi zależy na jak najszybszym wyjeździe na leczenie, warto by dowiadywał się o zwroty bardzo często w swoim oddziale NFZ. Fakt, że dziś nie ma dostępnego odpowiedniego skierowania ze zwrotu, nie oznacza, że nie będzie takiego za kilka dni. Trzeba jednak liczyć się z tym, że termin ze zwrotu może być bardzo bliski (leczenie może rozpoczynać się wcześniej niż ustawowe, obowiązujące w normalnym trybie 14 dni) – oznacza niemalże wyjazd „z dnia na dzień”, a nie po prostu przybliża wyjazd o kilka tygodni.

Warto więc być przygotowanym na taką ewentualność i zgłaszać się po skierowanie ze zwrotu, jeśli elastycznie dysponuje się czasem i ma się pewność, że będzie można pojechać. Przyjęcie wcześniejszego skierowania to w praktyce po prostu zmiana terminu (i być może miejsca) na inny. Jeśli jednak po potwierdzeniu zmiany nie wyjedzie się na ten wcześniejszy turnus, to nie oznacza, że będzie można po prostu wyjechać w terminie przyznanym pierwotnie.
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alien udzieliłeś bardzo wyczerpującej odpowiedzi.
Alis na pewno będzie zadowolona.
Ja tylko dodam,że jeżeli ktoś wyjeżdża na szpitalne to o zwrot może się ubiegać po 12 miesiącach od ostatniego pobytu.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Alien- bardzo , bardzo dziękuję za takie obfitości informacyjne. Znajoma nie korzystała nigdy w życiu z sanatorium, więc chyba może próbować wcześniej pytać o zwroty. Natomiast ja sobie to skopiuje, żeby mi to gdzieś nie umknęło, bo może się przydać przy następnym wyjeździe.

Anna-K - Jestem oczywiście bardzo zadowolona :D .
Dziękuje Wam bardzo.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wszystko dla kuracjuszek ;) Zobaczymy co będzie jak ,,dobra zmiana" od 2018 zlikwiduje NFZ...jak wtedy to wszystko będzie realizowane.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alis,jak znajoma jest osobą pracującą, a ubezpieczoną w trakcie oczekiwania na wyjazd do sanatorium z NFZ ,równolegle może złożyć poprzez tego samego lekarza oraz na te same wskazania chorobowo-lecznicze wniosek do ZUS na wyjazd do sanatorium zwany inaczej prewencją przedrentalną.
Czas oczekiwania ok 2-3 miesięcy od momentu złożenia wniosku,wyjazd co prawda w niedalekie okolice od miejsca zamieszkania (częściej przy chorobach krążeniowych nam z południa dają wyjazdy nad morze,ale uwielbiają Wysową...specyficzny ,nadmorski klimat w górach),ale może starać się przy takim wyjeździe o zwrot kosztów dojazdu ( bilet II kl PKP na najkrótszej trasie dojazdowej) i jedzie na zwolnienie lekarskie co przy wyjazdach z NFZ ( poza pobytach w szpitalach sanatoryjnych) nie jest możliwe (własny urlop przy osobach czynnych zawodowo).
Niedogodność to ewentualne wstawienie się na komisję lekarsko-kwalifikacyjną.
Pozdro..
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Anna-k.....mam gdzieś cały zestaw numerów telefonicznych dla petentów do małopolskiego NFZ ,jak zechcesz podrzucę Ci na pocztę prv.
Awatar użytkownika
Anna-K
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alien dziękuję za dobre chęci,ale ja też mam cały zestawik.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Alis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Alien - znajoma jest już na emeryturze więc jej to nie dotyczy- ale dzięki za informacje
ODPOWIEDZ