Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Tapamaraba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 lis 2016 16:11
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 4 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Tapamaraba »

Dziękuję aannaa za informację.
Awatar użytkownika
aannaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2015 19:31
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: aannaa »

Mozesz wyjechac w ciagu 2-3 miesiecy do sanatorium. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Komisja 2 grudnia 2015 r, wyjazd 4 maj 2016 r.Dziwnówek .Odległość od miejsca zamieszkania ponad 500 km.Wyjazd musiał nastąpić w okresie 6-ciu miesięcy od decyzji orzecznika.Nie przebywałam na świadczeniu, wniosek składałam osobiście.Wyjazd w ramach prewencji przysługuje dwa razy w roku.
Awatar użytkownika
andr58
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2013 11:53
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: andr58 »

Z tym wyjazdem z prewencji 2 razy do roku to nie zawsze taj do końca jest.Ja stawałem na komisji w Tomaszowie pod koniec października 2016 a jadę 16 marca 2017 do Inowrocławia bo ZUS wysyła do ok300km od zamieszkania.Także miałaś farta że tak daleko Cię wysłał :D
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Andr to raczej wskazanie a nie fart.Dla mnie podstawą jest jod , nie mylić z jadem bo tego w codziennym życiu nie raz i nie dwa dostajemy dawkę uderzeniową.Tak na serio to moje podstawowe schorzenie to endokrynologia i z tego wynikają inne upierdliwości.Jeżeli nic nie upoluję ze zwrotów to będę składała wniosek do ZUS aby załapać się na śnieżne plaże ;)
wiesiaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 lis 2016 12:56
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: wiesiaja »

Ale jak dwa razy do roku? Z prewencji? Mnie kazano czekać rok na ponowne złożenie. Komisja w listopadzie, kwalifikacja, trzy propozycje terminu i miejsca, wybrałam Cieplice w lutym. Pozdrawiam :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

nigdzie nie jest napisane, że musisz czekać rok. W ogóle nie jest napisane ile musisz czekać, w zasadzie możesz składać wniosek od razu jak wrócisz jeżeli lekarz leczący uzna, że stan Twojego zdrowia wymaga dalszej rehabilitacji i Ci taki wniosek wypisze.

Pytanie czy orzecznik podzieli tę opinię i czy dostaniesz prewencję tak szybko, nawet jak złożysz wniosek na inną jednostkę chorobową; wiesz trzeba pamiętać , że organizm do pewnego momentu przyjmuje zabieg jako zabieg później się przyzwyczaja i traktuje go jako stan normalny. Czyli zabieg nie działa.

No a poza tym... oszczędności. Naprawdę trzeba być chorym/mieć dobre papiery aby wyjechać dwa razy do roku, tu z urzędu nic nie przysługuje. Przyznanie prewencji odbywa się uznaniowo na podstawie przyniesionej dokumentacji i oceny stanu zdrowia pacjenta, dokonanej podczas badania przeprowadzonego przez orzecznika.
Dodajmy, że subiektywnej oceny.

Rekreacyjnie to raz na dwa lata - chociaż kiedyś po dwóch latach przerwy też dostałam odmowę :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

wiesiaja pisze:Ale jak dwa razy do roku? Z prewencji? Mnie kazano czekać rok na ponowne złożenie. Komisja w listopadzie, kwalifikacja, trzy propozycje terminu i miejsca, wybrałam Cieplice w lutym. Pozdrawiam :D
Mam nadzieję,że opiszesz jak było w Cieplicach.A jaki ośrodek masz?
wiesiaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 lis 2016 12:56
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: wiesiaja »

Długi Dom, od 24 lutego ;)
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

Dla informacji:
Na stronie Medikur Kołobrzeg :

Medikur Centrum nie posiada umowy z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych na 2017 rok !!! :(
ODPOWIEDZ