Czytacie książki?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Czytacie książki?

Post autor: forumowicz »

Lewku :) Ja uwielbiam wracać do takich książek ,do dzisiaj mnie wzruszają ,jest w nich tyle delikatności ,a jednocześnie pokazują niejednokrotnie bardzo zawiłe ludzkie losy .Może to sentyment ,chęć powrotu do młodości ,ale ciągle lubię także wziąść do ręki Siesicką ,Snopkiewicz ,Makuszyńskiego ,Bahdaja ,Szklarskiego .....można by tak wymieniać :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Skończyłam już Grabowską Lewku,możesz śmiało sięgać po "Alicję",Historia z przełomu wieku.pierwsza wojna,czasy tuż po.Ocenisz.
rybka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 13 mar 2013 15:51
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rybka »

Od niedawna korzystam z Waszych podpowiedzi . To świetne książki, które naprawdę warto przeczytać :D Aktualnie zaczynam czytać polecane tytuły Magdaleny Witkiewicz.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

książki czytam non-stop ok. 5 miesięcznie. Lubię obyczajowe ale trochę ambitniejsze chętnie z historią w tle i dobrym klimatem.
Moim zdanie m warto przeczytać:
M. Gutowska Adamczyk _Cukiernia pod Amorem (3 części Cieślakowie, Gutowscy Zajezierscy);Róża z Wolskich
Zyskowska Ignaciak _Upalne lato Marianny, upalne lato Kamili, Upalne lato Gabrieli; Wieczna wiosna, Zanim
Zbigniew Zaborski -Trzy odbicia w lustrze, Pąki lodowych róż;
Powtórnie narodzony -Mozzantini,
Katarzyna Enerlich - Czas w dom zaklęty, Prowincja pełna marzeń ,...pełna snów,...pełna smaków ,itd. (chyba 8 części)
Jojo Moyes Zanim się pojawiłeś;
Anna Karpińska -Chorwacka Przystań
Szygenda-Cienka granica przyzwoitości
Maria Lampone- Stary most
Książki raczej dla kobiet, trochę psychologii, miłości, naszych dziejów i wzruszeń. Nie są to książki o niczym, ani banalne historie wyssane z palca. Na razie tyle.
Miłej lektury
Bietka :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Witkiewicz - super , czytałam sporo, Bietka podała trochę pozycji, które ja czytam, wiele z nich czytałam i bardzo mi się podobały. Te , które nie czytałam już rezerwuję, czuję, że czytamy to samo ;)
Ja kończę Świątek - Tam, gdzie rodzi się miłość - super babskie, lekkie czytadło :D Polecam, dla lubiących książki obyczajowe, druga część, to Tam , gdzie rodzi się zazdrość :kwiat:
Awatar użytkownika
VVENUS
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2016 19:56
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: VVENUS »

A może jeśli już wracamy ponownie do literatury przeczytanej to " Opowieść Wigilijna" Dickensa. Tak żeby nie zapomnieć co w życiu najważniejsze :serce:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

A ja właśnie skończyłam czytać "Egzekutora" Jesse Kellermana :)
....polecam ją bo czyta się świetnie, choć jest to głęboka i mroczna powieść...
Zacytuję dwa zdanie z opisu na zachętę: "W tym thrillerze psychologicznym nic nie jest takie, jakie się wydaje.... Niewielu współczesnych autorów thrillerów potrafi jak Kellerman za pomocą przejrzystej i poruszającej prozy opowiedzieć gęstą i trzymającą w napięciu historię".
forumowicz

Skończyłam Awarię małżeńską autorstwa Socha &Witkiewicz , fajna książka tak dla kobiet i mężczyzn pouczająca ;) .

Mam w tej chwili przesyt takiej "lekkości", muszę znaleźć coś z "głębią" , hm , a może coś z dreszczykiem .... zobaczymy co mi wpadnie w ręce .

:kwiat:
forumowicz

Zaproponowano mi książkę Ewy Cielesz - Córka Cieni siedem szmacianych dat i 2 tom - Obce matki ,
jestem pod wrażeniem ...
"Przypadkowo znaleziony pamiętnik odkrywa tajemnicę. Przedwojenny zakazany romans. Ucieczka w Bieszczady. Brutalność wojny, bandy ukraińskie, trudna rzeczywistość powojennej Polski na tle historycznych zawirowań dorasta w samotności mała dziewczynka"
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Basiu :D a ja właśnie wczoraj wypatrzyłam w necie Córkę cieni i już mam zamówioną :D jest jeszcze trzeci tom-Burza przed ciszą,ukazał się w pażdzierniku,w bibliotekach jeszcze nie ma.
Ja się rozkoszuję nowością Edwarda Rutherfurda "Londyn".Jego "Paryż" i "Nowy York" były bardzo dobre.Z niecierpliwością czekam na wydanie "Rosji" :)
Teraz jednak 1200 stron uczty :lol:
ODPOWIEDZ